Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Opakowanie ma znaczenie

Opakowanie ma znaczenie
W trakcie robienia zakupów i wstępnej selekcji produktów spożywczych, warto zwracać uwagę nie tylko na skład surowcowy i wartości odżywcze, ale również na rodzaj opakowania. Okazuje się, iż zarówno puszki jak i plastikowe butelki mogą uwalniać do żywności związek o nazwie bisfenol A (w skrócie PBA), który jak pokazują analizy naukowców nie pozostaje obojętny dla kondycji zdrowotnej.

Bisfenol A – co to takiego?

PBA to organiczny związek chemiczny wykorzystywany do produkcji tworzyw sztucznych, w tym również do opakowań czy butelek mających kontakt z żywnością. Na bazie tego związku powstają także żywice epoksydowe wyściełające wnętrza puszek, do których następnie pakowane są różnego typu produkty żywnościowe, między innym ryby i ich przetwory, warzywa konserwowe, napoje. Na obszarze Unii Europejskiej oraz w Kanadzie obowiązuje zakaz wykorzystywania tego związku do produkcji butelek dla niemowląt.

Bisfenol A i nadciśnienie

Istnieje wiele publikacji naukowych potwierdzających fakt, iż bisfenol A to związek, który przedostaje się z opakowań do spożywanej żywności i napojów. Wyniki badań naukowców z Seulu, opublikowane na łamach naukowego czasopisma  American Heart Association’s journal Hypertension, wskazują na istnienie ciekawej zależności. Otóż spożywanie produktów opakowanych w materiał zawierający bisfenol A powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi a także może niekorzystnie wpływać na rytm serca. Wypicie 2 napojów z puszki w przeprowadzonym badaniu powodowało średnio wzrost ciśnienia skurczowego krwi o 5 mm Hg, co może znacząco przyczyniać się do powstania poważnych komplikacji zdrowotnych, szczególnie u osób ze stwierdzonymi chorobami serca i nadciśnieniem.

Naukowcy podkreślają również, iż wzrost ciśnienia o 20 mm Hg dwukrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Warto też zaznaczyć, iż przeprowadzone badanie było randomizowane, a badanym ochotnikom podawano do picia mleko sojowe – zdecydowano się właśnie na ten napój, z racji tego iż nie zidentyfikowano w nim żadnego składnika, który mógłby zwiększać ciśnienie krwi.

Podsumowanie

Bisfenol A jest dość kontrowersyjnym składnikiem wchodzącym w skład opakowań, mających kontakt z żywnością i napojami. Istnieje wiele przesłanek ku temu, aby ograniczać spożywanie produktów, które są  pakowane w puszki wyściełane żywicami epoksydowymi. Źródłem bisfenolu A są także powszechnie występujące opakowania plastikowe. Zgodnie z obowiązującymi raportami EFSA czy FDA związek ten jest dopuszczony do kontaktu z żywnością, jak jednak pokazują kolejne badania naukowców może on nie być obojętny dla zdrowia. Szczególnie uważać powinny osoby z nadciśnieniem i stwierdzonymi chorobami serca oraz układu krążenia.