Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Piec, smażyć, gotować czy grillować — o czym musisz wiedzieć?

Piec, smażyć, gotować czy grillować — o czym musisz wiedzieć?
Istnieje wiele metod przyrządzania jedzenia. Wiele osób przepada za potrawami z grilla, smażonymi lub z piekarnika, ale czy zastanawiałeś się kiedyś, czy taki podpieczony stek lub kiełbaska, albo chrupiące frytki są dla Ciebie dobre? Oczywiście są smaczne i mają fajną strukturę, ale pomijając wysoką kaloryczność i ilość tłuszczu, mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z czego to wynika?

Czy słyszałeś o glikotoksynach?

Ano, chociażby z  obecności związków zwanych glikotoksynami. I chociaż nasz organizm w naturalny sposób wytwarza pewne glikotoksyny, to spożywanie zbyt dużej ich ilości wraz z jedzeniem może prowadzić do stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Przyjrzyjmy się tym związkom, związanym z nimi ryzykiem i sposobom, w jaki możemy ograniczyć je w naszym codziennym życiu.

Czym są glikotoksyny?

Glikotoksyny, znane również jako końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE), to szkodliwe związki powstające, gdy białka lub tłuszcze łączą się z cukrami. Proces ten, zwany glikacją, zachodzi naturalnie w organizmie, ale powstają również, gdy wystawiasz żywność na działanie wysokich temperatur przy użyciu metod przygotowywania potraw, takich jak grillowanie, smażenie i pieczenie.

Glikotoksyny przyczyniają się do stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego w organizmie, co z czasem może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby nerek, a nawet choroba Alzheimera. Warto zatem wiedzieć, jaka żywność zwiększa ich obecność w organizmie, żeby móc mieć nad tym większą kontrolę i nie narażać się na tak duże ryzyko.

W jaki sposób glikotoksyny szkodzą Twojemu zdrowiu?

Kiedy spożywamy zbyt dużo glikotoksyn z pożywienia, wówczas nasz naturalny system detoksykacji nie nadąża ich przetwarzać i wydalać z organizmu. Kształtuje się wówczas doskonałe środowisko dla wolnych rodników i stanów zapalnych, które uszkadzają białka, tłuszcze i DNA.

Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywasz więcej glikotoksyn:

  • pojawia się wyższy poziom stresu oksydacyjnego,
  • w organizmie jest więcej stanów zapalnych,
  • większe ryzyko postępu istniejących już chorób nerek,
  • wyższe czynniki ryzyka układu krążenia,
  • większy ryzyko pojawienia się insulinooporności i podwyższonego poziomu cukru we krwi,
  • możliwy spadek funkcji poznawczych.

Co mówią na ten temat badania?

W jednym badaniu oceniano poziom końcowych produktów zaawansowanej glikacji (AGE), zwanych także glikotoksynami, we krwi zdrowych młodszych i starszych dorosłych osób. Stwierdzono, że poziomy w surowicy powszechnych pochodnych glikotoksyn były wyższe u osób starszych. Niezależnie od wieku, poziom glikotoksyn korelował ze spożyciem AGE w diecie. Wyniki sugerują, że AGE w diecie wpływają na ogólnoustrojowy poziom glikotoksyn, przyczyniając się do podwyższonego stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych przez całe życie, szczególnie u osób starszych.

Inne badanie wykazało, że wchłonięte doustnie glikotoksyny gromadzą się w tkankach i powodują stres oksydacyjny oraz stany zapalne u zwierząt. Sugeruje to, że AGE pochodzące z żywności mogą być w wyniku tych mechanizmów szkodliwe.

Dlatego ważne jest, aby unikać tych związków tak bardzo, jak to możliwe.

Jak zmniejszyć spożycie glikotoksyn?

Istnieją proste i skuteczne sposoby na zmniejszenie narażenia na glikotoksyny zawarte w pożywieniu. Wszystko sprowadza się do tego, co jesz i jak to jedzenie przygotowujesz.

Oto kilka wskazówek

  • Stosuj delikatniejsze metody gotowania – gotowanie, gotowanie na parze i duszenie pomagają ograniczyć powstawanie glikotoksyn w porównaniu z metodami gotowania w wysokiej temperaturze i na sucho np. grillowanie
  • Stosuj obróbkę w niższych temperaturach – jeśli to możliwe, utrzymuj temperaturę poniżej 150°C
  • Dodaj trochę wilgoci podczas przyrządzania potraw – użyj marynat, bulionu albo sosu
  • Skracaj czas obróbki cieplnej żywności – im dłużej żywność się gotuje, piecze, smaży czy grilluje, tym więcej tworzy się glikotoksyn
  • Jedz więcej surowych owoców i warzyw – produkty naturalnie zawierają mniej glikotoksyn, nawet po obróbce cieplnej
  • Wybieraj zdrowsze tłuszcze – tłuszcze wielonienasycone, takie jak oliwa z oliwek i awokado, są mniej ryzykowne niż tłuszcze nasycone
  • Ogranicz spożywanie przetworzonej żywności – zapakowane przekąski, ciastka, chipsy i słodycze zawierają więcej glikotoksyn
  • Zjadaj przeciwutleniacze – spożywanie większej ilości przeciwutleniaczy może pomóc w przeciwdziałaniu stanom zapalnym i uszkodzeniom oksydacyjnym
  • Wspomagaj detoksykację organizmu – Twoja wątroba i nerki pomagają eliminować glikotoksyny, dlatego kluczowe jest ich wspieranie, np. picie odpowiedniej ilości wody, spożywanie produktów bogatych w przeciwutleniacze, unikanie alkoholu, dbanie o dobry sen itp.

Podsumowanie

Jeśli chcesz zmniejszyć narażenie na glikotoksyny, skup się na jedzeniu jak najmniej przetworzonej żywności i delikatnych metodach obróbki cieplnej. Dodając do tego produkty roślinne, które są bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, możesz wspierać detoksykację swojego organizmu, co zapewni Ci lepsze zdrowie i zmniejszy ryzyko pojawienia się chorób przewlekłych.

Zastanawiasz się pewnie czy to znaczy, że powinieneś całkowicie zrezygnować z grillowania, smażenia czy pieczenia. Oczywiście, że nie. Najważniejszy jest umiar i zróżnicowanie.

Jeśli smażenie nie jest podstawą Twoich kulinarnych praktyk, wówczas możesz spać spokojnie. Istotne jest wprowadzenie w życiu kilku zmian takich jak dobieranie jak najmniej przetworzonych produktów, uzupełnianie swoich posiłków o warzywa, które są bogate w przeciwutleniacze, dbanie o nawodnienie i zdrowy sen. Małe zmiany nawyków mogą bardzo mocno wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie.

Źródła: Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet - PubMed (nih.gov) Diabetology | Free Full-Text | Another Player in the Field: Involvement of Glycotoxins and Glycosative Stress in Insulin Secretion and Resistance (mdpi.com) Plasma levels of advanced glycation end products in healthy, long-term vegetarians and subjects on a western mixed diet - PubMed (nih.gov) https://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091104000929.htm Circulating glycotoxins and dietary advanced glycation endproducts: two links to inflammatory response, oxidative stress, and aging - PubMed (nih.gov) Orally absorbed reactive glycation products (glycotoxins): an environmental risk factor in diabetic nephropathy - PubMed (nih.gov)

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.