IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jakie produkty najczęściej powodują gazy?

Jakie produkty najczęściej powodują gazy?
Posiłki planujemy na podstawie wartości kalorycznej oraz zawartości ważnych dla nas witamin lub minerałów. A co z produktami, które oddziałują na nas w taki sposób, że wolelibyśmy spędzić kilka godzin w samotności? Wzdęcia, gazy i inne rewelacje żołądkowe towarzyszą nam z różnych powodów. Istnieją też produkty, które wyjątkowo sprzyjają pojawianiu się tych dolegliwości.

Pierwsza myśl – fasola. Okazuje się jednak, że nie tylko strączki mają takie właściwości dla niektórych osób. Poznajmy i inne produkty, których lepiej nie jeść przed ważnym spotkaniem.

Batoniki i płatki zbożowe

Inulina i korzeń cykorii, które często wchodzą w skład zbożowych batoników, to dodatkowe źródło błonnika. Sam błonnik jest nam potrzebny, ale batoniki czy płatki zbożowe już same w sobie mają go dość sporo. Dodatkowe porcje nie będą nam służyć i bardzo możliwe, że będziemy się musieli zmagać z gazami.

Nabiał

Większość produktów, które można nazwać nabiałem, zawiera laktozę. Część naszej populacji nie radzi sobie z jej rozkładaniem. Organizm po prostu nie trawi jej tak, jak inne substancje i reaguje wzdęciami, biegunkami, gazami.

Warzywa kapustne

Brokuły, brukselka, kapusta czy jarmuż to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu warzywa. Mają wiele witamin, minerałów oraz błonnika, zatem stanowią dość wartościowy dodatek do naszych posiłków. Niestety ze względu na tę większą ilość błonnika, warzywa te mogą powodować wzdęcia i gazy. Potrzebują one trochę więcej czasu, żeby przejść przez nasz przewód pokarmowy, w związku z czym są dłużej narażone na kontakt z bakteriami jelitowymi. Bakterie zaczynają fermentować i powstają gazy. Jeśli chcemy trochę złagodzić ten stan, wówczas warto pić większe ilości wody i zażywać enzymy trawienne przed zjedzeniem tego typu warzyw.

Przetworzone desery

Desery kojarzą nam się z czymś słodkim, a słodkie z cukrem. Wysokoprzetworzona żywność z dużą ilością cukru to kolejna grupa produktów, która może powodować wzdęcia i gazy. Jeżeli cierpisz na te dolegliwości, przyjrzyj się swojej diecie i temu co wybierasz w ramach szybkiej przekąski czy „czegoś słodkiego”.

Produkty tłuste

Czasami czujemy się po jedzeniu ociężali i w sumie ciężko powiedzieć, czy mamy wzdęcie, czy po prostu mamy uczucie przepełnienia. Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu mają tendencję do dłuższego trawienia, co powoduje zmniejszenie zdolności opróżniania żołądka.

Piwo oraz inne drożdżowe produkty

Jeśli piwo jest Twoim sposobem na relaks po długim dniu, to wiedz, że uwalnia ono dwutlenek węgla, który gromadzi się w jelitach, a następnie jest uwalniany w postaci gazów. Takie działanie ma nie tylko piwo, ale też inne alkohole oraz sfermentowane potrawy. Nadmiar drożdży w naszym żołądku to prosta droga do wzdęć, skurczy i gazów.

Mięso

Nie, nie zmuszamy  Cię do  rezygnacji z mięsa. Mięso to po prostu produkt, który potrzebuje trochę czasu, by zostało strawione. Dłuższy czas trawienia sprzyja gromadzeniu się bakterii, a to prowadzi do wzdęć i gazów. Żeby tego uniknąć, zaleca się dokładniejsze przeżuwanie i zjadanie mięsa w mniejszych porcjach.

Napoje gazowane

Lubimy bąbelki w różnych postaciach, ale niektórzy po spożyciu gazowanego napoju czują się, jakby coś im rozsadzało żołądek. Jeśli i Ciebie dotyczy ten problem postaw na napoje naturalne, niegazowane.

Pszenica

Wiele osób ma nadwrażliwość na gluten, a nie jest tego świadoma. Wynika to z tego, że pszenica zawarta jest w bardzo dużej ilości produktów i czasami ciężko to wyłapać. Jeżeli masz wątpliwości, czy Twoje problemy żołądkowe wynikają z nietolerancji glutenu, przyjrzyj się, jak reagujesz na takie produkty i jak się czujesz po ich odstawieniu. W przypadku ostrzejszych problemów dobrze jest  skonsultować się z dietetykiem.

Otręby owsiane

Owies to bardzo wartościowy produkt i gości na talerzach wielu z nas. Jednak nie zawsze nasze jelita dobrze reagują na ten produkt. Jeśli odczuwasz nieprzyjemności po jego zjedzeniu, spróbuj zmniejszyć porcję. Mniejsza ilość błonnika powinna pomóc.

Orzechy

Zgadzamy się z tym, że orzechy to bardzo fajna, zdrowa przekąska. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Niestety są one na liście produktów spożywczych, które powodują gazy, ponieważ nie są zbyt dobrze trawione. I to kolejny produkt, przy którym można powiedzieć, że ograniczenie jego ilości w jednej porcji może znacznie poprawić komfort.

Rośliny strączkowe

Strączki to wszechstronne pożywienie. Są bogate w białko, błonnik, przeciwutleniacze i są stosunkowo niedrogie. Na dodatek mają dość długi okres ważności. Jest to dość wdzięczny produkt.

Niestety fasolka kojarzy nam się również ze wzdęciami i gazami, ponieważ zawiera rodzaj cukru, do których strawienia potrzebne enzymy, których nie mamy.

Owoce na deser

Owoc wydaje się świetnym zamiennikiem deserów jadanych po obiedzie, szczególnie jeśli chcemy ograniczyć słodycze. Warto jednak się nad tym zastanowić. Zjedzenie owocu po porządnym steku sprawi, że wolno trawiące się białko, będzie to robić jeszcze wolniej. Wszystko zacznie fermentować, aż w końcu pojawią się wzdęcia i gazy. Dużo też zależy od tego, jakie owoce wybierzemy. Jeżeli lubisz owoce na deser, wybierz grejpfruta, granat czy arbuza. Mają mniejszą zawartość cukru i są bogate w minerały.

Podsumowanie

Istnieje wiele produktów, które mogą powodować gazy. Bywa, że jest to spowodowane nietolerancją naszego organizmu na pewne produkty, ale czasami wystarczy zmniejszyć ich porcje. Jeśli jakiś produkt wyjątkowo Ci smakuje i nie chcesz z niego rezygnować, to w wielu przypadkach układ pokarmowy potrafi się przystosować, wprowadzaj go jednak do diety stopniowo, zaczynając od małych porcji.

Nie bez znaczenia jest też sposób konsumpcji, unikaj jedzenie w pośpiechu, szybkiego połykania, dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.