Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Produkty żywnościowe przeceniane przez kobiety

Produkty żywnościowe przeceniane przez kobiety
Choć w stereotypowym ujęciu to właśnie panie postrzegane są jako specjalistki od odżywiania – bo w końcu najczęściej zajmują się gotowaniem i przygotowywaniem posiłków dla całej rodziny i częściej też się odchudzają, to trzeba przyznać, że nierzadko popełniają też elementarne błędy, które utrudniają utrzymanie estetycznej sylwetki. Oto niezbyt wartościowe pokarmy, mylnie postrzegane przez kobiety jako zdrowe:

Produkty “wieloziarniste”

Dodatek ziaren zbóż czy też mąki z pełnego przemiału nie uczyni z kiepskiego jakościowego produktu żywnościowego zdrowszej alternatywy, którą warto włączyć do codziennego menu. Dotyczy to przede wszystkim wyrobów cukierniczych. Tymczasem panie z łatwością ulegają modzie na zbożowe ciasteczka, pełnoziarniste płatki śniadaniowe czy batoniki typu musli, zapominając że tak naprawdę nie różnią się one istotnie od innych, pełnych “pustych kalorii” słodyczy…

Owocowe jogurty

Fermentowane przetwory mleczne postrzegane są jako produkty o wysokich walorach smakowych i nietuzinkowych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych. Zwłaszcza owocowe jogurty chętnie wybierane są przede wszystkim przez panie, jako forma zdrowej i wartościowej przekąski. Niestety spora dawka cukrów i wątpliwej jakości dodatków działa zdecydowanie na niekorzyść tego typu produktów. Może niektórym trudno w to uwierzyć, ale większość owocowych i smakowych przetworów mlecznych zawiera śladowe ilości dobroczynnych bakterii, a dostarcza w zamian solidnej dawki pustych kalorii. Konsekwencją nadmiernego degustowania tego typu nabiału są dodatkowe centymetry kilogramy.

Przetwory owocowe

Wiele kobiet sądzi, iż określenie „owocowy” jest synonimem dla słowa „zdrowy”. Rzeczywistość wygląda jednak zupełnie inaczej. Jeżeli przyjrzymy się wartościom odżywczym wszelkiego typu dżemów, konfitur, deserów i musów owocowych to okaże się, iż jest to kolejne wcielenie niepożądanych w jadłospisie słodyczy. Czym przetwory owocowe różnią się od świeżych owoców? W zasadzie wszystkim! Niemalże nie zawierają cennych dla zdrowia składników takich jak witaminy, błonnik i flawonoidy, stanowią natomiast skondensowane źródło energii, której nadmiar kumuluje się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Co ciekawe, wiele Pań uważa, iż domowe wyroby z owoców posiadają miażdżącą przewagę nad sklepowymi i są przyjazne dla zdrowia i sylwetki. Tymczasem zarówno babcie jak i mamy mają tendencję do przesładzania swoich przetworów, a sam proces przetwarzania owoców doprowadza do nieodwracalnych strat witamin – zarówno w przypadku obróbki przemysłowej jak i również domowej.

Słodkie napoje

Paniom bardzo często nie odpowiada smak zwykłej wody mineralnej, dlatego też sięgają po smakowe wody mineralne bądź też innego typu płyny zawierające dodatek cukrów. Pomijając typowe słodzone napoje, soki i oranżady, na rynku znajduje się wiele wód i napojów skierowanych do ludzi aktywnych i dbających o zdrowie, a będących - niestety - również źródłem zbędnych. “pustych kalorii”. Wszelkie soki z aloesu, agawy, wody cukrowe z śladowym dodatkiem działających „odchudzających składników” nie są tak naprawdę pożądanym składnikiem menu.

Napoje sojowe

Smakowe napoje otrzymywane na bazie soi są dość modne wśród pań i postrzegane jako zdrowe. Spożywane są często jako dodatek do kawy, element koktajlów czy deserów bądź też zastępowane nimi są typowe produkty mleczne. Oczywiście największą popularnością cieszą się produkty smakowe, czyli takie które zostają wzbogacone o solidną dawkę cukrów. Konsekwencją nadużywania tego typu produktów mogą być nadmiarowe ilości zbędnych kilogramów, zwłaszcza jeżeli traktowane są jako jedyne źródło białka w jadłospisie.

Podsumowanie

Istnieje wiele produktów żywnościowych lansowanych na wartościowe i zdrowe, które w istocie takie nie są. Ekspansywny marketing doprowadza do popełniania błędów w imię osiągnięcia szczytnego celu. Dlatego nie warto kierować się wyłącznie reklamowymi opisami, a przede wszystkim analizować skład kupowanych produktów. Jeżeli na pierwszym lub drugim miejscu wśród składu surowcowego będzie wymieniony cukier (sacharoza, syrop glukozowo- fruktozowy, maltodekstryna, fruktoza, etc.) to dany produkt nie jest pożądanym składnikiem jadłospisu. Niezależnie od tego czy będzie zawierał ziarna zbóż, błonnik, czy witaminę C.