Każdy początkujący chcąc poprawić swoją sylwetkę i zbudować masę mięśniową szuka sposobów na to, by zrobić to jak najszybciej i najefektywniej. Podstawą są odpowiednie ćwiczenia, nadwyżka kaloryczna oraz odpowiedni podział makroskładników. Niestety większość z nas zapomina o jednym bardzo ważnym aspekcie - dodatkach. Przez dodatki mam na myśli pozostałe składniki naszych potraw poza głównymi źródłami makroskładników takie, jak warzywa.
O jakich warzywach mowa i co właściwie one nam dają?
Brokuły
Pierwszym prawdopodobnie najbardziej znanym i podstawowym warzywem jest brokuł. Brokuły zajmują zazwyczaj topowe miejsca, jeżeli chodzi o korzyści zdrowotne i nie jest to przypadek. Brokuły są bogate w liczne prozdrowotne składniki takie, jak antyoksydanty, które mogą nam pomóc zwalczyć choroby oraz uzyskać szybciej upragnione efekty. Co więcej, w brokułach znajdziemy mnóstwo potasu, który jest niezwykle potrzebny podczas budowania masy i siły mięśniowej. Z praktycznych zalet brokułów można wymienić m.in. ich dowolność, jeżeli chodzi o przygotowanie. Możemy je ugotować w wodzie lub na parze, usmażyć, upiec, jeść surowe, czy dodać do sałatki. Nie ważne, w jaki sposób je spożywamy, warto je uwzględnić w naszej diecie.
Szparagi
Drugim warzywem na naszej liście są trochę mniej popularne szparagi. Są łatwe w obróbce, jak również mogą być spożywane w towarzystwie przeróżnych innych produktów. Co więcej, w porównaniu do innych warzyw, szparagi są niezwykle ubogie w kalorie. Należ jednak uważać, ponieważ pomimo niskiej kaloryczności potrafią być naprawdę zapychające. W szparach znajdziemy takie substancje, jak: potas, magnez, żelazo, witamina A, czy wapń. Codziennie warto spożywać 3-4 szparagi. Już taka ilość przyczynia się do przyswojenia dobroczynnych substancji w nich zawartych.
Sałata
Kolejne warzywo, o którym warto wspomnieć to sałata. Wbrew pozorom te cienkie listki są bogactwem mikroelementów i ich dodatek do naszych posiłków może mieć naprawdę niezwykłe efekty. Sałata pomaga nam oczyścić nasz organizm z toksyn, dzięki czemu ma m.in. działanie profilaktyczne w zapobieganiu nowotworom. Nie jest to co prawda lekarstwo na raka, ale warto ją spożywać w celu oczyszczenia organizmu. Sałata jest również niezwykle wszechstronna w użyciu. Można dodać ją do potraw lub sporządzić z niej sałatkę. Wariantów jest naprawdę sporo.
Kiełki
Trzecim z kolei "warzywem", o którym warto wspomnieć w naszej diecie, niezwykle zdrowym, a często bagatelizowanym są kiełki. Kiełki, czyli kiełkujące nasiona roślin wręcz eksplodują ilością mikroskładników. Często zawierają więcej mikroskładników, niż sama roślina ,która z nich powstaje. W kiełkach znajdziemy składniki takie, jak: A, C, B1, B6, E i K oraz magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, jod, selen, żelazo oraz wiele innych. To jednak nie wszystko. Kiełki mogą być nie tylko dodatkiem do słonych potraw, ale niektóre ich rodzaje nadają się również do deserów i shake'ów.
Grzyby
Ostatnim, jednak niemniej ważnym "warzywem" są grzyby. Są nie tylko przepyszne w połączeniu z mięsem, kanapkami, omletem i innymi daniami na słono, ale również są niskie w kalorie oraz bogate w białko! Tak, dokładnie! W grzybach znajdziemy sporo białka. Przykładowo: prawdziwek w 100g posiada blisko 6g białka. Nie jest to kolosalna liczba, jednak w porównaniu do innych roślinnych dodatków jest to naprawdę sporo. Ponadto grzyby są skarbnicą mikroskładników. Znajdziemy w nich potas, wapń, żelazo, witaminę D oraz wiele, wiele innych składników. Niewiele osób wie, że wiele grzybów można spożywać nie tylko po obróbce termicznej, ale również na surowo. Sprawia to, że są niezwykle ciekawą pozycją w naszym menu, choćby z racji poprawy walorów smakowych.
Podsumowanie
Warzywa nadają posiłkom "nowy wymiar" i pozwalają na urozmaicenie naszej diety. Jednak są również świetnym dodatkiem, jeżeli chodzi o budowanie naszej formy, masy mięśniowej oraz siły. Składniki takie, jak: potas, witamina D, czy magnez są niezwykle ważne podczas tego okresu. A właśnie wszystkie te wymienione składniki występują we wspomnianych wcześniej warzywach. Warto uwzględniać nie tylko wspomniane warzywa w naszej diecie, ale również wiele innych, ponieważ możemy wyciągnąć z nich naprawdę bardzo dużo. Zarówno pod względem kulinarnym, jak i funkcjonalnym. Starajmy się czerpać maksimum z natury, bo naprawdę warto.