Doskonalenie umiejętności kulinarnych może w prosty sposób rozwiązać Twoje problemy z niezdrowym jedzeniem. Unikając kuchni jak ognia, skazujesz się na jedzenie gotowych posiłków – czy to w restauracjach czy to ugotowanych przez innych domowników. Tymczasem przygotowywanie zdrowych i wartościowych potraw nie musi wiązać się z całodziennym staniem przy garach – wymaga jednak zorganizowania, pewnego doświadczenia i odpowiedniego podejścia.
Sukcesywne rozwijanie zdolności kulinarnych i praca nad organizacją przygotowywania posiłków pozwala przejąć kontrolę nad codzienną dietą. Jeśli nauczysz się gotować będziesz miał wpływ na wybór produktów i półproduktów, a co najważniejsze ich jakość, zmieniając dania niezdrowe i smaczne – w zdrowe i smaczne. Ktoś może pomyśleć: „ no ale pomidorowa, to przecież zawsze pomidorowa…” A właśnie, że nieprawda!
Można przygotować popularną zupę pomidorową na bazie niezdrowej kostki rosołowej z koncentratem pomidorowym, zaprawić mąką i śmietaną, a następnie zjeść ją z białym makaronem. Można także przygotować pomidorową na chudym mięsie z kurczaka i włoszczyźnie, z dodatkiem nie tylko przecieru ale i świeżych pomidorów. Zamiast kostki rosołowej lub przyprawy uniwersalnej korzystniejszym wyborem będzie mieszanka ziół, choćby lubczyku czy koperku, natomiast zamiast śmietany dodać można jogurtu naturalnego i kefiru. Warto także wypróbować dostępnych na rynku makaronów: razowych, gryczanych. Nie ma wątpliwości co do tego, który sposób przygotowania zupy pomidorowej jest bardziej korzystny dla zdrowia.
Nie musisz od razu zostawać szefem kuchni, inwestować w kurs gotowania czy zaopatrywać się w supernowoczesne naczynia. Wystarczy, że zdobytą wiedzę na temat zdrowego odżywiania wykorzystasz w praktyce. Pamiętaj, że posiłki powinny bazować na niskoprzetworzonych produktach, być urozmaicone i oprócz energii dostarczać także witamin, składników mineralnych i błonnika. Zacznij od prostych dań i prostych technik kulinarnych: przygotowania kanapek, sałatek, zup czy pieczenia mięs z różnymi dodatkami.
Wiele sprawdzonych, nieskomplikowanych przepisów znajdziesz na łamach naszego portalu, a przy odrobinie wprawy nabędziesz intuicji kulinarnej i będziesz potrafił samodzielnie przygotować zdrowy, pełnowartościowy i szybki posiłek. Gotując samodzielnie masz możliwość wybrania surowców najwyższej jakości – będziesz miał pewność, że są świeże i pochodzą ze sprawdzonego źródła.
Poniżej zamieszczam kilka praktycznych porad, które przydadzą Ci się podczas kuchennych eksperymentów:
- Nie poddawaj mięsa i warzyw obróbce termicznej dłuższej niż to konieczne. Zbyt długie pieczenie, gotowanie, duszenie sprawiają, że jedzenie znacznie traci na wartości odżywczej.
- Staraj się potrawy gotować, piec lub dusić. Od czasu do czasu możesz zjeść coś smażonego.
- Zrezygnuj z panierek i smażenia na głębokim oleju.
- Jeżeli chcesz koniecznie coś usmażyć – używaj odpowiedniego rodzaju tłuszczu, np. masła klarowanego, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
- Zrezygnuj z oleju słonecznikowego, oleju z pestek winogron, sojowego – zamień je na znacznie wartościowszą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy. Poeksperymentuj także z olejem sezamowym i ryżowym.
- Zrezygnuj z gotowych mieszanek przyprawowych, zwłaszcza zawierających sól i wzmacniacze smaku.
- Nigdy nie używaj półproduktów, co do których masz wątpliwości w kwestii świeżości (lekko śmierdzą, pojawiła się pleśń lub są częściowo nadgnite).
Podsumowanie
Nauka gotowania i spędzanie czasu przy przygotowywaniu posiłków są sposobem na kontrolowanie jakości spożywanego pokarmu. Osoby, które dopiero planują wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych muszą wziąć pod uwagę fakt, że będą musiały początkowo więcej czasu spędzać w kuchni. Po pewnym czasie i po nabyciu wprawy gotowanie stanie się łatwe, szybkie i przyjemne.