Ciąża to czas, w którym należy położyć szczególny nacisk na kwestie związane z odżywianiem. W świecie nauki poświęca się temu zagadnieniu coraz większą uwagę, gdyż istnieją dowody wskazujące, że to co je przyszła mama może wpłynąć w sposób bezpowrotny na stan zdrowia jej dziecka i na pewne uwarunkowania, których skutki mogą trwać przez całe życie. Oprócz ogólnych zaleceń dotyczących tego co należy jeść w czasie ciąży, warto pamiętać także o pewnych „zakazach” czyli o pokarmach, których warto w tym stanie fizjologicznym po prostu unikać.
Lista zakazanych produktów
Oprócz informacji dotyczących tego na jakich pokarmach winien opierać się jadłospis przyszłych mam warto posiadać wiedzą dotyczącą produktów żywnościowych, których z pewnością panie spodziewające się dziecka powinny unikać. Oto one:
Wędzone i surowe ryby – ze względu na wysokie ryzyko zakażenia wywołanym przez bakterię Listeria monocytogenes, która dla większości osób nie stanowi żadnego zagrożenia, ale dla kobiet w ciąży może być zabójcza;
Surowe oraz niedogotowane mięso – ze względu na spore ryzyko zatrucia pokarmowego, które może okazać się niebezpieczne przede wszystkim dla rozwijającego się płodu;
Przetworzone mięso, np. parówki, wędliny - ze względu na obecność azotanów, konserwantów i innych kontrowersyjnych związków chemicznych;
Dania typu fast food - znaczna zawartość szkodliwych izomerów trans, cukrów rafinowanych, akryloamidu i innych niepożądanych substancji;
Wysokoprzetworzona żywność - obecność izomerów trans, konserwantów, brak ważnych dla funkcjonowania organizmu składników;
Produkty żywnościowe będące źródłem kwasów tłuszczowych trans, w tym margaryny twarde, pokarmy zawierające uwodornione tłuszcze roślinne i tłuszcz cukierniczy;
Sery pleśniowe i dojrzewające – tutaj powód jest taki sam jak w przypadku wędzonych ryb - ryzyko zakażenia Listerią;
Produkty z puszek - ze względu na obecność bisfenolu A i bisfenolu S - silnych ksenoestrogenów, mogących niekiedy wywoływać zaburzenia hormonalne;
Kawa, napoje energetyczne – kofeina jest substancją mogącą stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu, bezpieczna dawka dobowa dla kobiet w ciąży to maksymalnie 200mg (a niektórzy specjaliści twierdzą, że maksymalnie 100mg – trzeba pamiętać, że substancja ta obecna jest także w herbacie, kakao, czekoladzie i coli);
Alkohol – tutaj trzeba wiedzieć, że już niewielkie dawki etanolu mogą okazać się szkodliwe dla rozwijającego się płodu;
Pokarmy zasobne w kwasy omega 6 – istnieją przesłanki by uważać, że spożywanie mniejszej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6 przez kobiety będące w ciąży, przy jednoczesnym zwiększeniu udziału kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie, może sprawić, iż dziecko będzie zdrowsze. Tak więc eliminacja z menu olejów takich jak słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, lniany niskolinolenowy, z pestek winogron i wielu innych na rzecz zwiększenia udziału ryb (ale z umiarem – nadmiar nie jest wskazany), oleju lnianego wysokolinolenowego, nasion chia, tranu, może być rozwiązaniem dobrym.
Podsumowanie
Kobiety spodziewające się dziecka, powinny mieć na uwadze, iż to co spożywają wywiera istotny wpływ na zdrowie i rozwój płodu. Zaleca się unikać produktów żywnościowych wysokiego ryzyka, zawierających substancje szkodliwe lub nawet potencjalnie szkodliwe. Mowa tutaj nie tylko o daniach typu fast-food, alkoholu i kofeinie, ale także o surowym mięsie, surowych i wędzonych rybach, serach pleśniowych i dojrzewających, pokarmach konserwowych z puszek, a także o olejach szczególnie zasobnych w kwasy omega 6.