Naczynie do gotowania na parze – nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze stanowi najzdrowszy sposób obróbki termicznej żywności – minimalizuje ryzyko strat cennych składników odżywczych, a także jest niezwykle praktyczne, gdyż konstrukcja nowoczesnych parowarów umożliwia przygotowanie kilku produktów za jednym zamachem. Dodatkowym atutem jest niezwykły aromat przygotowywanych posiłków – kto ma za sobą doświadczenia z tego typu urządzeniami, ten wie, iż nawet prosta marchewka ugotowana na parze jest bardziej aromatyczna od tej ugotowanej w wodzie.
Ceny tego typu urządzeń zamykają się w przedziale mniej więcej 100 do 700 zł w zależności od firmy i opcjonalnych funkcji typu podtrzymywanie temperatury, elektroniczna regulacja czy też dodatkowych elementów. Jeżeli nie dysponujemy nadmiarem gotówki – powinniśmy wiedzieć, że nawet najtańsze z urządzeń spełni swoją rolę i pozwoli nam na przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków.
Blender – urządzenie jest o tyle przydatne, że posiada niezliczoną liczbę zastosowań: od przygotowywania smacznych i pożywnych koktajli, musów owocowych, poprzez zupy kremy, dipy, sosy warzywne, aż do różnego rodzaju puree – nie tylko ziemniaczanych, ale i np. kalafiorowych, groszkowych itp. Wymienne końcówki pozwolą na ubicie piany z jajek, szatkowanie ziół czy przygotowanie ciasta do omletów.
Na rynku dostępne są tzw. blendery ręczne oraz stacjonarne – w moim przekonaniu te pierwsze są o wiele bardziej praktyczne – choćby ze względu na to, że zajmują mniej miejsca, są bardziej poręczne, natomiast te drugie posiadają zazwyczaj większą moc, co niewątpliwie jest ich atutem. Ceny wahają się od około 30 zł do około 500 zł – w zależności od firmy, mocy urządzenia, desingu, funkcji i akcesoriów dodatkowych.
Na podstawie osobistych doświadczeń nie zachęcam do kupowania najtańszych urządzeń – są nietrwałe. Zdarzyło mi się „spalić” taki wynalazek miksując truskawki! Polecam natomiast urządzenia z regulacją tempa obrotów ostrzy.
Grill elektryczny – ciekawa propozycja dla osób gustujących w grillowanych potrawach, gdyż pozwala na przygotowanie posiłku niezależnie od pogody. Jest to także oferta skierowana dla osób, które nie dysponują własnym ogrodem i dzięki temu urządzeniu mogą stworzyć grillowy klimat np. na balkonie. Oferta jest bardzo szeroka – dostępne są grille stołowe, stojące, otwarte, zamknięte, a także z dodatkowymi funkcjami – np. raclet.
Przy dokonywaniu wyboru należy się zastanowić do jakich celów zamierzamy go używać i jakie objętościowo posiłki będziemy przygotowywać. Jeżeli zdecydujemy się na grill otwarty – dobrze, aby posiadał dopasowaną pokrywkę, pozwoli to na skrócenie czasu przygotowywania posiłku. Należy także zwrócić uwagę na rodzaj materiałów, z których urządzenie zostało wykonane i czy wybrane elementy można zmywać w zmywarce – zaoszczędzimy w ten sposób czasu i problemów związanych z myciem. Rozpiętość cenowa grillów elektrycznych waha się w granicach od około 100 do 700 zł.
Podsumowanie.
W wybieraniu sprzętu domowego niekoniecznie należy sugerować się ceną. Towar z niższej półki cenowej również może spełniać swoje zadanie bardzo dobrze, jednakże może się także okazać mniej trwały od swojego droższego odpowiednika. Dlatego przy dokonywaniu zakupów należy dokładnie się zastanowić, jak mocno będziemy dany sprzęt eksploatować – jeżeli tylko okazjonalnie, to raczej nie ma sensu wydawać góry pieniędzy, no chyba że akurat dysponujemy ich nadmiarem.