Samodzielne przygotowywanie posiłków coraz częściej postrzegane jest jako element strategii zapobiegającej rozwojowi nadwagi i otyłości, pozwalającej na poprawę zdrowia i polepszenie estetyki sylwetki. I słusznie. Gotowanie w domu pomaga odzyskać kontrolę nad jakością i ilością spożywanego jedzenia. Problem polega na tym, iż nie każdy czuje się w kuchni swobodnie. Wiele osób „męczy się” przy garnkach, traktując “pichcenie” jako zło konieczne i drogę przez mękę, co nierzadko odbija się na wartości odżywczej i smakowitości przygotowywanych posiłków. Co zrobić, aby gotowanie stało się przyjemniejsze?
Dbaj o porządek
Być może wyda się to prozaiczne, ale brudne naczynia zalegające w zlewie, lepiący się stół pełen okruszków czy śmieci nie mieszczące się w koszu, zdecydowanie wpływają negatywnie na chęć do podejmowania jakichkolwiek działań kulinarnych. Zaniedbana kuchnia i brudne garnki czy talerze działają demotywująco, nie wspominając o tym, iż posiłek spożywany w takich okolicznościach nie będzie smakował zbyt atrakcyjnie. Dlatego właśnie warto wyrobić w sobie nawyk sprzątania na bieżąco – tak jest prościej i łatwiej zapanować nad rozgardiaszem. Wszelka kumulacja brudnych naczyń i garnków stanowi wyzwanie, któremu jednorazowo trudno sprostać, dlatego będziemy wszelkie działania przekładać na później – najczęściej do momentu aż wszelkie czyste naczynia zostaną wykorzystane. Do zapuszczonej kuchni nie chce się wchodzić, a już tym bardziej nie chce się w niej też gotować i konsumować potraw.
Bądź zorganizowany
Posiłki warto planować z wyprzedzeniem, pozwoli to na uniknięcie dodatkowych stresów związanych choćby z dokupowaniem brakujących składników na ostatnią chwilę. Aby zrealizować zaplanowane menu warto zawczasu odpowiednio się przygotować, robiąc uprzednio odpowiednie zakupy. Można np. składniki na obiad przygotować dzień wcześniej wieczorem, aby po przyjściu z pracy wrzucić je tylko na patelnię czy naczynia żaroodpornego i poddać obróbce termicznej. Podobnie też płatki owsiane z dodatkiem orzechów i suszonych owoców warto zalać wodą wieczorem - by móc rano wstać “na gotowe”. Dobra organizacja pracy w kuchni pozwoli na zaoszczędzenie sporej ilości czasu i uniknięcie niepotrzebnych stresów. Należy jednak temu aspektowi poświęcić przynajmniej minimum swojej uwagi.
Pamiętaj o zaopatrzeniu kuchni
Pamiętać należy o tym, aby kuchenne szafki zaopatrzone były w wszelkie produkty, które są niezbędne do przygotowywania zdrowych i właściwie zaplanowanych posiłków. O ile mięso, ryby, nabiał warzywa czy owoce w większości przypadków lepiej jest kupować na bieżąco, o tyle ryże, kasze, makarony, przyprawy, orzechy czy inne produkty, które dłużej zachowują świeżość można kupić na zapas korzystając z okresowych promocji w sklepach i supermarketach. Dzięki temu w prosty sposób można urozmaicać codzienne menu, a także unikać niepotrzebnego stresu związanego z bieganiem do sklepu na ostatnią chwilę. Dobrze jest też przeprowadzać “inwentaryzację” posiadanych zapasów i sporządzać plany dotyczące potrzebnych zakupów z uwzględnieniem perspektywy dlugoterminowej. To naprawdę wiele ułatwia.
Gotuj raz, jedz dwa razy albo więcej
Nadmiar codziennych obowiązków i życie w biegu sprawiają, iż każda minuta jest cenna. Zamiast więc szykować sześć różnych posiłków dziennie, frustrując się, że to ponad nasze siły i możliwości, można zmniejszyć ich ilość, a także powtarzać je w ciągu dnia czy nawet - dwa dni pod rząd. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść dwa razy z kolei taki sam obiad czy też na obiad i kolację skonsumować to samo lub chociaż podobne danie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas związany z przyrządzaniem potraw, a także zmniejszymy ilość naczyń do zmywania. Można także pomyśleć o wykorzystywaniu dnia kolejnego składników pozostałych z dni poprzednich. Taka praktyka dodatkowo pozwala zmniejszyć koszty diety.
Przyrządzaj smaczne posiłki
Nic chyba nie działa tak mocno zniechęcająco do gotowania, jak fakt iż poświęciliśmy czas i zaangażowanie na „stworzenie” czegoś co smakuje po prostu źle. Dlatego swój warsztat kulinarny należy doskonalić, zaczynając od najmniej skomplikowanych potraw i stale stawiając sobie wyżej poprzeczkę. Inspiracji warto poszukać w dziale kuchnia sfd czy w dziennikach żywieniowych forumowiczów. Smaczne i apetycznie wyglądające potrawy zdecydowanie zwiększą zapał do samodzielnego gotowania.
Podsumowanie
Samodzielne przygotowywanie posiłków może być niezwykle satysfakcjonującym i przyjemnym zajęciem. Aby tak było warto dbać o porządek w kuchni, dobrą organizację pracy i stale rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Warto też umiejętnie powielać posiłki oczywiście starając się przy tym by dieta nie stała się zbyt monotonna.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.