Stosowanie diety kojarzy się z jedzeniem niesmacznych produktów, monotonią i nudą na talerzu. Tymczasem, jakikolwiek cel nie przyświeca twoim żywieniowym wyborom, zawsze istnieje możliwość wkomponowania w jadłospis smacznego deseru, który uatrakcyjni Twoje dotychczasowe menu. Nawet jeżeli stosujesz dietę zakładającą ograniczone spożycie węglowodanów, nie musisz z tęsknotą spoglądać na pobliskie cukiernie czy lodziarnie. Możesz sam w prosty sposób wyczarować w kuchni wyjątkowe pyszności.
Lody truskawkowe
Banalnie proste w wykonaniu, niedrogie, ale jakże wspaniałe w smaku. Wystarczy 100 g mrożonych truskawek lekko roztopić (wkładająć np. na 30 s do kuchenki mikrofalowej), a następnie zmiksować lub ugnieść widelcem – nie trzeba robić tego bardzo dokładnie, gdyż kawałki owoców tylko dodadzą atrakcyjności. Do truskawek należy dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (lub nawet śmietany) oraz odrobinę słodziku (np. stewii). Po połączeniu truskawek z jogurtem lub śmietaną otrzymamy pyszny, kremowy deser gotowy do spożycia. Dodatkowo deser można posypać wiórkami kokosowymi, które sprawią, iż lody będą jeszcze smaczniejsze. Gdy już nam się znudzą lody truskawkowe (a będzie to zapewne nieprędko), można również wykonać na podstawie powyższego przepisu lody malinowe lub jagodowe.
Wartość odżywcza:
w wersji ze śmietaną 18%, truskawkami i wiórkami kokosowymi
Wartość kaloryczna: około 130 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany ogółem: 10 g
Błonnik: 3 g
Ciasteczka low-carb
Przygotowanie ciasteczek jest trochę bardziej pracochłonne niż w lodów truskawkowych, jednak z przepisem poradzi sobie każdy nawet najmniej wprawiony kucharz. Tym bardziej, że efekt końcowy, czyli smaczne miękkie ciasteczka stanowią idealny dodatek np. do popołudniowej kawy. Oto co będzie potrzebne do ich przygotowania (w ilości około 5-6 sztuk).
Lista składników:
70 g marchewki (surowej, ztartej na tarce o średnio-grubych oczkach),
8 g siemienia lnianego (zmielonego),
20 g wiórków kokosowych (zmielonych na pył),
20 g orzechów włoskich (połowę mielimy na pył, drugą połowę drobno kruszymy),
1 jajko,
Przyprawa do pierników (lub sam cynamon, imbir – wg uznania),
Szczypta proszku do pieczenia,
Odrobina słodziku do pieczenia,
1 łyżeczka masła klarowanego,
1 łyżeczka smalcu.
Przygotowanie:
Do startej marchewki należy dodać orzechy, masło, smalec, zmielone wiórki kokosowe, odrobinę słodziku, szczyptę przypraw oraz proszku do pieczenia. Siemię lniane zalane niewielką ilością gorącej wody odstawiamy na chwilę (aż pojawią się charakterystyczne „gluty”), a następnie dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. W międzyczasie można włączyć piekarnik i rozgrzać go do temp. 180 stopni. Białko jaja oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywno, natomiast żółtko dodajemy do pozostałych składników. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, do masy przekładamy ubitą pianę i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną pergaminem wykładamy łyżką ciasto i formujemy płaskie ciasteczka. Należy je piec przez około 20 minut.
Wartość odżywcza:
Wartość kaloryczna: około 370 kcal
Białko: 12g
Tłuszcz: 34g
Węglowodany ogółem: 11 g
Błonnik: 5 g
Kokosowe naleśniki z musem owocowym i jogurtem naturalnym
Mało kto nie lub naleśników – wszystkim niemal kojarzą się ze smakołykami z dzieciństwa. Można je również przygotować znacznie obniżając ilość węglowodanów i skonsumować jako pyszny deser.
Lista składników:
3 jaja (należy oddzielić białka od żółtek)
Masło klarowane (niewielka ilość do smażenia)
20 g wiórków kokosowych (zmielonych na pył)
60 g mrożonych truskawek
Odrobina słodziku do pieczenia
1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Przygotowanie:
Białka jaja należy ubić na sztywno, następnie dodać do nich roztrzepane żółtka oraz zmielone wiórki. Całość zamieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła usmażyć naleśniki, następnie złożyć je w trójkąty i położyć na talerzu. Jogurt naturalny połączyć ze słodzikiem, położyć na naleśnikach (tworząc „chmurkę”). Truskawki rozmrozić ( mogą być również świeże) zmiksować i polać naleśniki.
Wartość odżywcza:
Wartość kaloryczna: około 450 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcz: 35 g
Węglowodany ogółem: 13 g
Błonnik: 5 g
Podsumowanie
Odżywianie się zgodnie z założeniami diety nsikowęglowodanowej wcale nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z deserów. W jadłospis jak najbardziej można wkomponować powyższe przepisy, pamiętając oczywiście o jego odpowiednim zbilansowaniu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.