Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Cukier i widok wysokokalorycznych posiłków zwiększają apetyt

Cukier i widok wysokokalorycznych posiłków zwiększają apetyt
Chyba każdemu z nas zdarza się czasem doświadczyć tego dziwnego odczucia w okolicy żołądka, które pojawia się na widok pizzy, hamburgera czy pucharku z lodami. Bodziec wzrokowy w postaci widoku wysokokalorycznej potraw wzmaga apetyt i sprawia, że pomimo, iż jeszcze przed chwilą nie byliśmy głodni, decydujemy się dogodzić własnemu podniebieniu. Co ciekawe efekt jest silniejszy w sytuacji kiedy spożywamy coś słodkiego.

Wielokrotnie już wykazywano w rozmaitych badaniach, że reklamy przedstawiające ilustracje wysokokalorycznych produktów żywnościowych takich jak słodycze czy dania typu fast-food zwiększają łaknienie. Grupa naukowców z University of Southern California postanowiła przyjrzeć się bliżej temu zjawisku i ocenić aktywność poszczególnych obszarów mózgu stymulowaną widokiem słodkich i tłustych pokarmów.

W tym celu badacze przeprowadzili interesujący eksperyment, w ramach którego otyłym, młodym kobietom w wieku 15 - 25 lat prezentowali zdjęcia potraw takich jak hamburger czy ciastka, a także warzywa i owoce oraz za pomocą rezonansu magnetycznego (fMRI) oceniali reakcję mózgu. Dodatkowo uczestniczki poproszone zostały o wypełnienie szczegółowej ankiety dotyczącej uczucia głodu, pragnienia słodkiej bądź słonej żywności. W ramach tego samego badania autorzy postanowili także sprawdzić czy dodatkowa konsumpcja cukru, w postaci napoju będącego roztworem syropu kukurydzianego (glukozowo-fruktozowego), wpłynie na przebieg testu.

Zgodnie z przewidywaniami, widok ilustracji wysokokalorycznych pokarmów spowodował aktywację obszarów mózgu odpowiedzialnych za układ nagrody, co szczególnie ciekawe jednak, spożycie słodkiego napoju w trakcie oglądania zdjęć potęgowało ten efekt i dodatkowo zwiększało apetyt na smakołyki! Zdaniem autorów za ten fakt odpowiadała przede wszystkim fruktoza, której niestety w codziennie zjadanych przez nas pokarmach jest pełno!

Tak więc na podstawie powyższego eksperymentu można powiedzieć, że zarówno widok wysokokalorycznych pokarmów, jak i również konsumpcja cukru (przede wszystkim fruktozy) zwiększa apetyt na słodkie, słone i tłuste potrawy. W związku z tym osoby mające słabość do podjadania powinny unikać widoku wszelkich pokus oraz stronić od rafinowanych źródeł fruktozy. Dzięki takim zabiegom prawdopodobnie łatwiej będzie odmówić sobie ulubionych, niezdrowych smakołyków w postaci wysokokalorycznych i niskojakościowych pokarmów takich jak słodycze czy dania serwowane w barach szybkiej obsługi. Informacja ta powinna zainteresować szczególnie osoby, mające skłonność do objadania się i przesiadywania przed ekranem telewizora.

Źródła: http://www.usc.edu/

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie Ladies