Dla ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego oraz dla estetyki sylwetki znacznie ma nie tylko to, co jemy, ale także to, co pijemy. Oprócz niezliczonej ilości napojów negatywnie wpływających na masę i skład ciała, utrudniających odchudzanie i sprzyjających gromadzeniu tłuszczu w ustroju istnieją też takie, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Włączenie ich do codziennego menu jest więc bardzo dobrym pomysłem. O jakich napojach mowa?
Kawa
Kawa jest napojem o wybitnie silnych właściwościach odchudzających. Jej działanie przyrównać można do efektów, jakie daje stosowanie suplementów diety zwanych „spalaczami tłuszczu”. Związane jest to z wysoką zawartością pobudzającej do działania i działającej termogennie kofeiny oraz z obecnością związków zaliczanych do polifenoli, które wykazują nie tylko działanie antyoksydacyjne (chronią przed działaniem wolnych rodników), ale również usprawniają spalanie tłuszczy zapasowego. W celu uwolnienia odchudzającego potencjału kawy należy pić ją bez dodatku cukru i mleka. Cukier sam w sobie może hamować spalanie tłuszczu, a wapń i kazeina z mleka wiążą się z bioaktywnymi związkami fenolowymi, blokując ich wchłanianie. Działanie termogenne kawy można wzmocnić, dodając do niej chili lub imbiru.
Herbata
Liście drzewa herbacianego są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników, z których wybrane mogą pozytywnie wpływać na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Co ciekawe nie tylko tak powszechnie ceniona zielona herbata, ale także herbaty fermentowane (czerwone i czarne) oraz herbata biała posiadają podobne właściwości. Do najbardziej przydatnych w walce z nadmierną masą ciała substancji zaliczyć należy związki takie jak kofeina (zwana też teiną), a także galusan epigalokatechiny oraz teaflawiny i tearubiginy. Związki te działają termogennie nasilając wydatkowanie energii oraz usprawniają pracę hormonów uczestniczących w regulacji metabolizmu. Zaleca się pić od jednej do trzech filiżanek herbaty dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami.
Mate
Mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Pod naszą szerokością geograficzną nie jest to napój szczególnie popularny, natomiast w krajach Ameryki Południowej pijany jest niezwykle namiętnie i często. Co ciekawe, badania naukowe wskazują, że regularna konsumpcja mate pozytywnie wpływa na tempo metabolizmu, ułatwiając prace nad sylwetką. Wynika to z jednej strony z obecności wspomnianej już kofeiny (a także teobrominy i teofiliny), a z drugiej z wysokiej zawartości pochodnych kwasu hydroksycynamonowego. Mate jest także źródłem związków upośledzających działanie enzymów odpowiedzialnych za hydrolizę tłuszczu pokarmowego, tak więc spożywanie jej w okolicy posiłków zmniejsza spożycie energii.
Podsumowanie
Właściwy dobór ilościowy i jakościowy wypijanych płynów w sposób istotny oddziałuje zarówno na stopień nawodnienia organizmu, jak i na ogólnie pojęte zdrowie oraz – na masę i skład ciała. Badania naukowe wskazują, że pozytywnie na tempo metabolizmu, a co za tym idzie także – na szybkość utraty tkanki tłuszczowej wpływają napoje takie jak: kawa, herbata oraz yerba mate. Tak więc warto włączyć je do codziennego menu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.