Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Gotowe produkty śniadaniowe. Zbożowe śniadanie – jeść czy nie?

Gotowe produkty śniadaniowe. Zbożowe śniadanie – jeść czy nie?
Z roku na rok w sklepach spożywczych systematycznie przybywa rozmaitych, gotowych produktów śniadaniowych, opartych na zbożach, bakaliach, które można przygotować w kilka sekund po prostu zalewając jogurtem lub mlekiem. Kolorowe opakowania kuszą hasłami takimi jak energia, błonnik, witaminy, a kampanie reklamowe utwierdzają nas w przekonaniu, że jedząc musli na śniadanie nie tylko oszczędzamy czas, ale także wspieramy swoją kondycję i zdrowie. Czy faktycznie rosnąca sprzedaż gotowych produktów śniadaniowych powinna cieszyć?

Polacy wolą musli

Sprzedaż produktów śniadaniowych takich jak musli od lat w naszym kraju rośnie w tempie kilkuprocentowym i nic nie wskazuje, by proces ten miał spowolnić. Po produkty tego typu sięgają zarówno osoby, które albo nie chcąc tracić czasu na przygotowywanie posiłków, albo też wierzą, że dokonują zdrowego i korzystnego wyboru. Kanapki kojarzą się z czymś trywialnym, jajecznica – z niezdrowym, a klasyczna owsianka wielu po prostu nie smakuje. Kolorowe musli zawierające rozmaite zboża, prażone orzechy, kandyzowane owoce, jest słodkie, smaczne, proste w przygotowaniu no i zawiera błonnik i witaminy…

Druga strona medalu

Oprócz niewątpliwych zalety produktów śniadaniowych jakim jakimi są smak, wygoda i czas przygotowania, istnieje także kilka istotnych wad, o których warto wspomnieć. Mankamentem popularnego musli jest przede wszystkim wysoka zawartość cukrów dodanych (sacharoza, syrop glukozowy, fruktoza, miód) jak i obecność rafinowanych zbóż. Niektóre produkty zawierają także utwardzone tłuszcze roślinne będące źródłem kwasów tłuszczowych trans o udokumentowanym, ewidentnym, negatywnym wpływie na nasz organizm. Zalewając porcję musli mlekiem, czy już tym bardziej jogurtem owocowym, czy jak to robią niektórzy – sokiem, fundujemy sobie potężną dawkę cukrów. Powielając taką praktykę regularnie po prostu sobie szkodzimy, tak samo jakbyśmy zajadali się czekoladkami czy ciastkami.

Zrób to sam

Oczywiście nie ma powodów by rezygnować z musli na śniadanie, o ile jednak przygotujemy je samodzielnie. Płatki owsiane górskie, nieprażone orzechy włoskie, migdały, nerkowce, wiórki kokosowe, suszone, a jeszcze lepiej świeże owoce oraz niesłodzony nabiał śmiało stanowić mogą wartościowy element posiłku, o ile oczywiście ich nie dosłodzimy. Mieszankę typu musli można przygotować wcześniej i trzymać w osobnym pojemniku dodając tylko przed podaniem jogurt naturalny i wybrany owoc. Taki posiłek nie musi być ani specjalnie czasochłonny, ani też mniej smaczny niż gotowe produkty śniadaniowe, będzie natomiast zdecydowanie zdrowszy i bardziej wartościowy.