Na rynku znajduje się wiele różnych spalaczy tłuszczu. Producenci gwarantują niezwykłą skuteczność i każą sobie płacić średnio od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych za miesięczną kurację. Tymczasem, gdy dokładniej wczytamy się w skład większości ogólnodostępnych preparatów tego typu, okazuje się, że składają się one z naturalnych składników, które mamy w zasięgu ręki.
W preparatach odchudzających często spotykamy podobne substancje, jak w kapsułkach, proszkach czy napojach z napisem "fat burning". Są to wyciągi roślinne lub ich syntetyczne odpowiedniki. Większość z nich można znaleźć w tradycyjnych produktach, które mamy już w swoich kuchennych szafkach lub z łatwością znajdziemy w każdym sklepie.
Jakie naturalne substancje uznawane są za spalacze tłuszczu?
Kofeina
Kofeina zawarta w kawie działa przede wszystkim pobudzająco. Dzięki czemu naczynia krwionośne rozszerzają się, krew krąży szybciej, metabolizm komórek przyspiesza. Kawa wpływa również na ograniczenie łaknienia. Dzięki nasileniu szklaków metabolicznych oraz ograniczeniu łaknienia kofeina sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Badania wskazują, że osoby spożywające kofeinę przed wysiłkiem spalają więcej tłuszczu i mają większą motywację do aktywności fizycznej oraz umysłowej.
W tradycyjnej kawie zawartość kofeiny różni się w zależności od gatunków kawowca oraz sposobu przygotowania.
W przybliżeniu wygląda to następująco:
filiżanka espresso to około 60-80 mg kofeiny,
szklanka rozpuszczalnej to 90-110 mg kofeiny,
szklanka parzonej to 100-120 mg kofeiny
Warto więc około 30 min przed treningiem wypić kubek czarnej kawy. Pamiętajmy, że dodatki takie jak cukier, śmietanka, mleko mogą wpływać na zmniejszenie oddziaływania kofeiny.
Kapsaicyna
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak. Kapsaicynę znajdziemy w papryczkach chilli czy też pieprzu cayenne. Spożycie kapsaicyny powoduje wzrost termogenezy organizmu i zwiększa zdolność organizmu do spalania tkanki tłuszczowej. Kapsaicyna nie powoduje jednak żadnych trwałych uszkodzeń tkanek.
Pieprz cayenne możemy dodawać do posiłków lub w niewielkiej ilości do wody z cytryną. Dawka powinna mieścić się w przedziale 1/2-1 łyżeczki w ciągu dnia.
Wypicie szklanki wody z rana lub przed trenigiem ze szczyptą chilli, cytryną, kurkumą i imbirem z pewnością wpłynie na podkręcenie metabolizmu.
Cynamon
Cynamon stabilizuje poziom insuliny, hormonu, który ma kluczowy wpływ na metabolizm węglowodanów. W praktyce już 1 łyżeczka cynamonu dziennie, spożywana regularnie, jako dodatek do posiłków czy kawy, pomoże zmniejszyć apetyt na słodkie. Dodatek cynamonu do placków, ciast, owoców czy naleśników pomaga wydobyć ich naturalną słodycz. Dzięki czemu łatwiej zrezygnować z podjadania pomiędzy posiłkami. Wyciągi z cynamonu są bardzo często dodawana do licznych suplementów odchudzających.
Zielona herbata
Antyoksydanty zawarte w liściach herbaty podkręcają metabolizm i zwiększają termogenezę, dzięki czemu spalamy więcej kalorii. Substancje aktywne zawarte w zielonej herbacie, tak zwane epigalokatechiny, mogą hamować apetyt, przyspieszać metabolizm, zwiększać termogenezę, hamować odkładanie tkanki tłuszczowej, a jednocześnie nasilać spalanie tej, którą organizm już posiada. Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek tego napoju dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka średnio o 3 lata. Staraj się kupować zieloną herbatę w sprawdzonych sklepach i wybieraj tylko tą w postaci liści – te gotowe do zaparzenia (w ekspresowych torebkach) mają dużo mniej pozytywnych właściwości.
Grejpfrut
Badania wskazują, iż regularne spożywanie grejpfrutów może mieć korzystny wpływ na profil lipidowy, jak i w pewnym stopniu może zapobiegać cukrzycy typu 2. Grejpfruty są niskokaloryczne (w 100 g mają tylko 50 kcal), a do tego przyspieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm. Miąższ grejpfruta w około 90 proc. stanowi woda. Pozostałe 10 proc. to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Zawiera również błonnik i pektyny, dzięki którym oczyszcza organizm z toksyn i usprawnia przemianę materii. Ma także niski indeks glikemiczny. Jednak nie należy pokładać zbyt wielkich nadziei w ich właściwościach odchudzających. Cenne właściwości tych cytrusów mają wpływ na regulację procesu trawienia oraz poziomu cholesterolu w organizmie człowieka.
Ananas
Zawarty w ananasach enzym bromelina, często pojawia się wśród suplementów sportowców. Ułatwia on trawienie białka, zwiększając jego przyswajalność. Dlatego warto jeść ananasa jako dodatek do posiłku bogatego w białko. Sok z ananasów można dodawać jako składnik do marynat z mięsa. Możemy go dawać również do koktajli. Bromelina stymuluje także metabolizm przez poprawę krążenia i detoksykację organizmu. Ma również działanie przeciwzapalne. Warto sięgać po świeżego ananasa, a nie tego z puszki.
Podsumowanie
Ilość naturalnych substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej jest ogromna. Warto korzystać z tego naturalnego potencjału, włączając wymienione produkty do diety.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.