Naukowcy wciąż próbują zrozumieć, co powoduje, że starzejemy się i dlaczego niektórzy ludzie starzeją się wolniej, niż inni. Według jednej z teorii pod wpływem stresu oksydacyjnego komórki ulegają uszkodzeniom, przez co nie działają prawidłowo. Prawdopodobnie oksydacyjne uszkodzenie mitochondriów, które odpowiedzialne są za wytwarzanie energii w komórkach, przyczynia się do ich starzenia i upośledza ich funkcjonowanie.
Teoria ta po części tłumaczy, dlaczego nasz poziom energii maleje wraz z wiekiem. Uszkodzone mitochondria nie są w stanie wytwarzać ATP tak efektywnie, jak robiły to wcześniej.
Na szczęście twoje komórki nie są bezsilne wobec stresu oksydacyjnego. Twoje ciało wytwarza glutation, który jest potężnym przeciwutleniaczem. Glutation uważany jest za najważniejszy z przeciwutleniaczy. Glutation ma również inną istotną funkcję - przetwarza inne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i witamina E.
Sposób działania przeciwutleniaczy polega na przekazywaniu elektronów cząsteczkom, które utraciły swoje elektrony. Otrzymując elektron cząsteczka, która jest uszkodzona z powodu niesparowanego elektronu jest ustabilizowana i nie ulega zniszczeniu. Jednak, gdy przeciwutleniacz przekazuje elektron, sam staje się niestabilny.
Dobra wiadomość jest taka, że każda komórka ciała wytwarza i przetwarza glutation. Zła wiadomość jest taka, że z wiekiem ciało produkuje coraz mniej glutationu. Niektórzy naukowcy uważają, że spadek produkcji glutationu przez komórki przyczynia się do związanego z wiekiem spadku sprawności fizycznej i częstszego występowania chorób, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby serca, których doświadczamy w miarę starzenia się.
Okazuje się, że możemy wpłynąć na zwiększenie produkcji glutationu przez organizm, aby pomóc naszym ciałom radzić sobie z niszczącymi komórki toksynami.
W pewnym badaniu naukowcy z Oregon State University odkryli, że związek zwany NAC lub N-acetylocysteina zmniejsza związany z wiekiem spadek glutationu. W badaniu wstępne traktowanie komórek NAC u starszych gryzoni powodowało, że komórki były bardziej odporne na stres i uszkodzenia. N-acetylocysteina jest powszechnie dostępna, jako suplement i naukowcy uważają, że jest bezpieczna.
Inne czynniki wpływające na spadek produkcji glutationu
Chociaż produkcja glutationu spada z wiekiem, inne czynniki również mogą przyczyniać się do niekorzystnych zmian. Toksyny w środowisku, przewlekłe zakażenia, niezdrowa dieta, stres, ekspozycja na promieniowanie, a nawet niektóre leki, wyczerpują zapasy glutationu w organizmie. W rzeczywistości przytłaczająca ekspozycja na toksyny i przewlekłe infekcje może prowadzić do krytycznie niskiego poziomu glutationu. To z kolei daje Twojemu organizmowi mniejszą odporność na wolne rodniki i przyspiesza starzenie się organizmu. Bardzo często ludzie po stresujących okresach w swoim życiu mówią, że czują, jakby byli o 10 lat starsi. Obniżenie poziomu glutationu może być czynnikiem przyczyniającym się do takich odczuć.
Chociaż możemy kontrolować niektóre czynniki wpływające na glutation, takie jak dieta, nie jest tak łatwo uniknąć chronicznych infekcji i zanieczyszczeń powietrza. Co możemy zrobić, aby wspierać produkcję glutationu przez nasz organizm?
Sposoby zachowania glutationu
Jak wykazano w badaniu, suplement NAC jest obiecujący w zapobieganiu związanej z wiekiem utracie glutationu, ale badania te przeprowadzono na zwierzętach. Wciąż jest za wcześnie, aby zalecić stosowanie N-acetylo-cysteiny, jako suplementu efektywnie wspierającego produkcję glutationu.
Czy są inne rzeczy, które możesz zrobić, aby zachować glutation w miarę starzenia się? Spójrzmy na kilka modyfikacji stylu życia, które mogą pomóc w zachowaniu glutationu.
Ćwiczenia
Regularna aktywność fizyczna chroni nas przed wieloma problemami zdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że umiarkowane ćwiczenia pomagają zachować odpowiedni poziom glutationu. Intensywne treningi w rzeczywistości zwiększają produkcję wolnych rodników. W odpowiedzi na stres związany z wysiłkiem, wewnętrzny antyoksydacyjny system obronny organizmu wkracza do akcji. Tak jak twoje serce i mięśnie szkieletowe dostosowują się do stresu związanego z ćwiczeniami, tak twój antyoksydacyjny system obronny dostosowuje się i lepiej reaguje na stres oksydacyjny. Dlatego przed ćwiczeniami i zaraz po nich nie warto spożywać dużych ilości przeciwutleniaczy (witamina C). Może to blokować adaptację i niektóre korzyści, jakie możesz uzyskać z wykonywania treningów. Krótkotrwała ekspozycja na wolne rodniki jest niezbędna do wytworzenia przez mięśnie odpowiednich adaptacji.
Postaw na zrównoważoną, pełnowartościową dietę
Niedobory niektórych witamin utrudniają organizmowi regenerację i produkcję glutationu. Dwa najważniejsze z nich to witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina B6 i witamina B12. Witaminy te biorą udział w reakcji chemicznej zwanej metylacją, która jest ważna dla regeneracji glutationu. Niektórzy ludzie ze względu na różnice genetyczne mają predyspozycje do słabej metylacji i są bardziej zagrożeni wyczerpaniem zapasów glutationu pod wpływem stresu. Upewnij się, że masz wystarczająco dużo witamin z grupy B. Upewnij się też, że masz wystarczająco dużo witaminy C i witaminy E w swojej diecie. Witamina C, witamina E i glutation działają razem i wspierają się nawzajem.
Białko serwatkowe jest bogate w cysteinę, budulec glutationu. Badanie wykazało, że białko serwatki zwiększa syntezę glutationu. Niestety cysteina w białku serwatkowym może ulegać denaturacji, gdy jest pasteryzowana.
Innym składnikiem diety, który wspomaga produkcję glutationu jest bogata w siarkę żywność pochodzenia roślinnego, taka jak czosnek, cebula i warzywa kapustne.
Podsumowując
Glutation odgrywa ważną rolę w ochronie organizmu przed stresem i narażeniem na toksyny. Może również odgrywać rolę w spowolnieniu procesu starzenia się. Upewnij się, że twoja dieta jest bogata w składniki odżywcze, wykonuj regularne treningi, aby zmaksymalizować produkcję glutationu. Znajdź sposoby na wyciszenie się i radzenie sobie ze stresem.
Źródła:Eurekalert.org. “Boosting Levels of Known Antioxidant May Help Resist Age-Related Decline” Dr. Hyman. “What is Glutathione and How Do I Get More of It?” Journal of the International Society of Sports Nutrition20052:38 DOI: 10.1186/1550-2783-2-2-38 J Nutr Biochem. 2013 May;24(5):760-9. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.04.003. Epub 2012 Jul 25/ Toxicol In Vitro. 2003 Feb;17(1):27-33.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.