IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Proteinowy sernik na zimno utrzymany w stylu „fit”

Jeżeli od jakiegoś czasu chodzą za tobą rozmaite słodkości i masz spory problem by utrzymać założenia swojej diety i oprzeć się pokusom – to koniecznie musisz spróbować zmierzyć sięz tym kulinarnym wyzwaniem. Jest smaczny, dietetyczny i prosty w przygotowaniu – proteinowy sernik na zimno, z galaretką i cynamonem – może okazać się nie tylko znakomitą alternatywą dla dostępnych w cukierniach łakoci, ale również stanowić cenne uzupełnienie diety w proteiny.

Kiedy pierwszy raz zacząłem eksperymentować z dietetyczną wersją sernikiem na zimno, użyłem jedynie chudego twarogu, żelatyny i odżywki białkowej. Z czasem zacząłem ulepszać recepturę tego rarytasu dodając świeże i suszone owoce (w tym owoce sezonowe), galaretkę bezcukrową, mus jabłkowy własnej roboty czy wiórki kokosowe i gorzką czekoladę oraz wiele innych dodatków.

Wersja tego deseru, której recepturę i sposób przygotowania prezentuję poniżej znakomicie nadaje się nie tylko  jako składnik diety odchudzającej, ale w prosty sposób może zostać zmodyfikowana również pod potrzeby diet ukierunkowanych na przyrost masy mięśniowej.

Niezbędne składniki

  • Świeży sok z cytryny,
  • 250 g sera białego półtłustego,
  • jedna galaretka bez dodatku cukru (są i takie dostępne w sklepach),
  • około 350 ml mleka świeżego (ja daję 1,5%),
  • żelatyna,
  • słodzik – najlepiej w płynie, ewentualnie jako dodatek – cynamon i trochę wanilii.

Ja dodaję banana, ale jak ktoś mocno limituje spożycie węglowodanów, można ten dodatek pominąć.

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie sernika jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale potrzeba będzie trochę cierpliwości (ze względu na właściwości żelatyny – ale o tym za chwilę.)

  • Najpierw polecam przygotować galaretkę, używając do tego około 100 ml wody mniej niż jest wskazane na opakowaniu (zamiast w 500 ml rozpuszczamy ją w 400 ml).
  • Po zmieszaniu wlewamy ją do jakiegoś pojemnego głębokiego naczynia (może być duży, głęboki talerz.) Chodzi o to, aby uzyskać dość płaską warstwę galaretki.
  • Po przelaniu do naczynia odstawiamy do stężenia. Przy aktualnych mroźnych warunkach atmosferycznych proponuję wystawić galaretkę na balkon (jak ktoś posiada), a szybko osiągnie konsystencję stałą.
  • Do kolejnego etapu przystępujemy, gdy wcześniej przygotowana galaretka już się stężeje.
  • Obranego banana wkładamy do wysokiego naczynia (najlepiej z miarką), dodajemy soku z cytryny (około 1 łyżeczki) i miksujemy.
  • Dodajemy twaróg i odrobinę mleka. Ponownie miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie dodajemy odrobinę cynamonu, słodzik (ilości wg uznania) i wanilię oraz pozostałe mleko. Miksujemy i sprawdzamy, czy powstała masa nie jest przypadkiem za mało słodka.
  • Następnie stężałą galaretkę kroimy w paski. Układamy na dnie naczynia, w którym będzie formą dla sernika (może to być np. duży pojemnik na żywność z przykrywką). Nie musimy oczywiście zużywać całej galaretki.
  • Potem w gorącej wodzie rozrabiamy żelatynę. Około 4 łyżeczek żelatyny rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody (ważne, żeby nie było grudek, trzeba dość energicznie mieszać).
  • Tak powstałą mieszankę wlewamy do naszej masy serowej. Mieszamy (w razie, gdybyśmy dodali do masy serowej więcej niż 350 ml mleka, należy dodać więcej żelatyny).
  • Tak przygotowaną masą zalewamy galaretkę. Odstawiamy do stężenia.

Voilà! Proteinowy sernik gotowy.

Wartość odżywcza produktu

W 100 g (bez banana):

  • 12 g białka,
  • 3 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 90 kcal.

W 100 g (z bananem)

  • 12 g białka,
  • 3 g tłuszczu,
  • 9 g węglowodanów,
  • 110kcal.

Kontroluj zjadane kalorie: Kalkulator PoTreningu.pl

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.