IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy probiotyki mogą pomóc w odchudzaniu i poprawić wyniki sportowe?

Czy probiotyki mogą pomóc w odchudzaniu i poprawić wyniki sportowe?
Probiotyki mają wpływ na na wątrobę (zmniejszenie jej stłuszczenia), stężenie cukru we krwi, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, a nawet poprawę funkcjonowania psychicznego osób cierpiących z powodu zespołu jelita drażliwego. Ale czy mogą mieć bezpośredni wpływ na osiągi wytrzymałościowe?

Okazuje się, że tak. W kiszonej kapuście tajwańskiej odkryto o bakterie, które redukują tkankę tłuszczową, stymulują wzrost tkanki mięśniowej oraz zwiększają siłę i wytrzymałość mięśni. Naukowcy z National Taiwan Sport University piszą o tym w Nutrients.

Tajwańczycy przeprowadzili eksperymenty na myszach. Zastosowano tam bakterie Lactobacillus plantarum TWK10. Przez 6 tygodni podawano myszom większe lub mniejsze ilości jednostek tworzących kolonię (CFU). Grupa kontrolna nie otrzymała probiotyków, a pod koniec tego okresu badacze zmierzyli siłę łap i czas przez jaki myszy mogły pływać do odmowy.

Okazało się, że suplementacja Lactobacillus plantarum TWK10 zwiększa siłę i w jeszcze większym stopniu wytrzymałość w czasie pływania. Im większa była dawka probiotycznych bakterii, tym bardziej wzrosła siła i wytrzymałość myszy.

Dlaczego tak się stało?

Myszy, którym podawano bakterie Lactobacillus plantarum TWK10, miały mniej mleczanów we krwi, czyli lepsze środowisko pracy (zakwaszenie przyspiesza zaburzenia i znacząco utrudnia kontynuowanie wysiłku; im cięższa praca, tym powstaje więcej mleczanów – dlatego intensywnych interwałów nie da się kontynuować dłużej niż kilka minut).

Dodatkowo myszy z grup probiotyków miały mniejsze stężenie amoniaku i kinazy kreatynowej (to oznacza mniejsze uszkodzenia mięśni).

Ale to nie wszystko...

„Odkryliśmy, że suplementacja Lactobacillus plantarum TWK10 może zwiększyć wykorzystanie glukozy, co ma znaczenie w pracy wytrzymałościowej. Podawanie probiotyku zwiększyło liczbę włókien mięśniowych w mięśniu brzuchatym łydki”.

Źródła: https://www.ergo-log.com/lactobacillus-plantarum-twk10.html

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.