Witamina D powszechnie kojarzona jest ze zdrowymi i mocnymi kościami, co bardziej wtajemniczone jednostki wiedzą, że związek ten wpływa na gospodarkę wapniowo-fosforową i że skutecznym sposobem na pokrycie zapotrzebowania jest ekspozycja na działanie promieni słonecznych. Okazuje się jednak, ze biologiczne właściwości witaminy D są o wiele szersze i obejmują m.in. wpływ na sekrecję ważnych hormonów, na proliferację i różnicowanie komórek czy przebieg procesów zapalnych. Bardzo interesujące są wyniki badań, w których okazało się, że witamina D wywiera istotny wpływ na mięśnie – na czym on polega?
Witamina D a degeneracja tkanki mięśniowej
Witamina D może wpływać na proces degeneracji tkanki mięśniowej związanej ze spadkiem ilości włókien typu II. Takowy proces jest jednym z objawów starzenia się organizmu – wraz z upływem czasu doświadczamy spadku masy i siły mięśniowej. Okazuje się, że stan i funkcjonowanie białek mięśniowych uzależnione jest od poziomu pochodnych witaminy D w ustroju.
Odkryto, że odpowiednio wysoki poziom witaminy D spowalnia przebieg procesów degeneracyjnych w obrębie tkanki mięśniowej przez co pomaga zachować, a i także potencjalnie rozwijać masę i siłę mięśni. Zależność ta potwierdzona została w badaniach na osobach starszych. Potrzeba było jednak minimum trzech miesięcy stałej suplementacji by owy wpływ był wyraźny, dopiero jednak po około pół roku trwania eksperymentu zarejestrowano najlepsze wyniki.
Witamina D a wrażliwość insulinowa
Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że zabezpieczenie zapotrzebowania organizmu na witaminę D korzystnie wpływać może także na wrażliwość insulinową oraz na poziom testosteronu u mężczyzn. Zarówno jeden jak i drugi parametr jest w sposób istotny powiązany jest z masą mięśniową i procesami odnowy powysiłkowej.
Jak zapewnić odpowiednią dostępność witaminy D dla naszego organizmu?
Tak naprawdę w okresie wiosennym i letnim najlepszym sposobem na zwiększenie wewnątrzustrojowej puli witaminy D jest częste zażywanie kąpieli słonecznych - pod wpływem promieniowania UV jest ona w naszej skórze wytwarzana z cholesterolu. O innych porach roku warto suplementować tę witaminę, ponieważ w żywności występuje ona w dość niewielkich ilościach (np. w rybach). Chociaż wiele osób wpływ witamin na masę i siłę mięsni traktuje z przymrużeniem oka, w praktyce witamina D odgrywa tutaj bardzo istotną rolę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.