Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Żurawina w profilaktyce chorób jamy ustnej i zębów

Żurawina w profilaktyce chorób jamy ustnej i zębów
Świeża i suszona żurawina oraz suplementy zawierające ekstrakty z jej owoców polecane są zazwyczaj w profilaktyce i leczeniu bakteryjnych infekcji pęcherza moczowego, które szczególnie często dotykają kobiet. Bioaktywne składniki zawarte w żurawinie hamują zdolność patogennych bakterii do adhezji, czyli przylegania do tkanek i tym samym do zagnieżdżania oraz namnażania się w ustroju gospodarza.

Jak się okazuje jednak działanie to nie dotyczy jedynie dróg moczowych, a korzyści ze spożywania żurawiny i jej przetworów mogą obejmować także jamę ustną.

Indyjscy naukowcy (Ragini Sethi i Vivek Govila) okryli, że picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko chorób jamy ustnej wywołanych przez paciorkowce. Adhezja tych bakterii do powierzchni zębów jest czynnikiem inicjującym powstawanie płytki nazębnej, której rozwój doprowadza w efekcie do chorób przyzębia i rozmaitych stanów zapalnych. Regularne picie soku z żurawiny lub zastosowanie specjalnego żelu z ekstraktem z owoców może stanowić istotny element profilaktyczny.

Jak pokazały eksperymenty przeprowadzone przez naukowców z Japonii (Yamanaka-Okada i wsp.) bioaktywne składniki owoców żurawiny chronić mogą przed rozwojem próchnicy. Chorobę tą, doprowadzającą do demineralizacji zębów i poważnych uszkodzeń ich struktury, podobnie jak choroby przyzębia wywołują paciorkowce, a ich zdolność do przylegania stanowi czynnik determinujący jej rozwój. Również i w wypadku tej przypadłości spożywanie przetworów z żurawiny może stanowić skuteczną metodę zapobiegania, poprzez upośledzanie zdolności patogenów do przyczepiania się do powierzchni zębów.

Związki z grupy polifenoli zawarte w owocach i przetworach na bazie żurawiny, podobnie jak zabieg codziennego szczotkowania zębów pastą z fluorem, stanowić mogą istotny element profilaktyki chorób zębów i dziąseł. Pamiętać jednak należy, że są one również źródłem cukrów stanowiących pożywkę dla bakterii i kwasu szczawiowego, tak więc nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach. Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań tylko kwestią czasu jest aż pojawią się na rynku pasty do zębów i żele dentystyczne zawierające żurawinowe ekstrakty.

Inhibitory effect of cranberry juice on the colonization of Streptococci species: An in vitro study. Ragini Sethi and Vivek Govila

 

 

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę