Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Żurawina w profilaktyce chorób jamy ustnej i zębów

Świeża i suszona żurawina oraz suplementy zawierające ekstrakty z jej owoców polecane są zazwyczaj w profilaktyce i leczeniu bakteryjnych infekcji pęcherza moczowego, które szczególnie często dotykają kobiet. Bioaktywne składniki zawarte w żurawinie hamują zdolność patogennych bakterii do adhezji, czyli przylegania do tkanek i tym samym do zagnieżdżania oraz namnażania się w ustroju gospodarza.

Jak się okazuje jednak działanie to nie dotyczy jedynie dróg moczowych, a korzyści ze spożywania żurawiny i jej przetworów mogą obejmować także jamę ustną.

Indyjscy naukowcy (Ragini Sethi i Vivek Govila) okryli, że picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko chorób jamy ustnej wywołanych przez paciorkowce. Adhezja tych bakterii do powierzchni zębów jest czynnikiem inicjującym powstawanie płytki nazębnej, której rozwój doprowadza w efekcie do chorób przyzębia i rozmaitych stanów zapalnych. Regularne picie soku z żurawiny lub zastosowanie specjalnego żelu z ekstraktem z owoców może stanowić istotny element profilaktyczny.

Jak pokazały eksperymenty przeprowadzone przez naukowców z Japonii (Yamanaka-Okada i wsp.) bioaktywne składniki owoców żurawiny chronić mogą przed rozwojem próchnicy. Chorobę tą, doprowadzającą do demineralizacji zębów i poważnych uszkodzeń ich struktury, podobnie jak choroby przyzębia wywołują paciorkowce, a ich zdolność do przylegania stanowi czynnik determinujący jej rozwój. Również i w wypadku tej przypadłości spożywanie przetworów z żurawiny może stanowić skuteczną metodę zapobiegania, poprzez upośledzanie zdolności patogenów do przyczepiania się do powierzchni zębów.

Związki z grupy polifenoli zawarte w owocach i przetworach na bazie żurawiny, podobnie jak zabieg codziennego szczotkowania zębów pastą z fluorem, stanowić mogą istotny element profilaktyki chorób zębów i dziąseł. Pamiętać jednak należy, że są one również źródłem cukrów stanowiących pożywkę dla bakterii i kwasu szczawiowego, tak więc nie powinny być spożywane w zbyt dużych ilościach. Biorąc pod uwagę wyniki dotychczasowych badań tylko kwestią czasu jest aż pojawią się na rynku pasty do zębów i żele dentystyczne zawierające żurawinowe ekstrakty.

 

 

 

Źródła: Inhibitory effect of cranberry juice on the colonization of Streptococci species: An in vitro study. Ragini Sethi and Vivek Govila

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.