Tarczyca jest organem w kształcie motyla zlokalizowanym u podstawy szyi. Narząd ten uwalnia hormony, które są odpowiedzialne za regulowanie metabolizmu, wzrostu, bicie serca, temperatury ciała i wielu innych rzeczy. Gdy tarczyca przestaje działać tak, jak powinna, pojawia się wiele problemów.
Choroby tarczycy występują w dwóch głównych postaciach: niedoczynności tarczycy i nadczynności tarczycy. Niedoczynność tarczycy, występuje, gdy tarczyca nie uwalnia wystarczającej ilości hormonów. Dość często zdarza się to, że sam gruczoł nie działa prawidłowo. Niedoczynność tarczycy może się jednak również pojawić, gdy przysadka mózgowa nie wysyła prawidłowych sygnałów do tarczycy, które są niezbędne do wyzwolenia hormonów przez tarczycę. W tym wypadku sama tarczyca nie jest uszkodzona, ale w wyniku nieprawidłowej pracy przysadki mózgowej dochodzi do niedoczynności tarczycy. W obu przypadkach objawy choroby obejmują ogólne zmęczenie, przyrost masy ciała, zmienny nastrój, depresję i wrażliwość na zimno.
Stan odwrotny to nadczynność tarczycy. Występuje, gdy tarczyca wytwarza zbyt dużo hormonów tarczycy. Objawy tej choroby obejmują nerwowość, utratę wagi, wrażliwość na ciepło, drażliwość i nieregularne bicie serca.
Choroby związane z tarczycą zależą głównie od czynników genetycznych, jednak nadmierny stres, toksyny środowiskowe i sposób odżywiania również odgrywają istotną rolę.
W tym artykule przedstawimy żywność, która może zaostrzać choroby tarczycy!
Jeśli masz problemy związane z tarczycą lub jesteś genetycznie obciążony, weź pod uwagą ograniczenie poniższych produktów w swojej diecie.
Fast food
Tarczyca wykorzystuje jod, który spożywamy w naszej diecie, aby wytworzyć wolne hormony T3 i T4. Tarczyca jest jedynym organem w Twoim ciele, który używa jodu. Można przytaczać dziesiątki powodów, dla których spożywanie fast foodów nie jest wskazane. Dziś skupimy się na tym, o którym często się zapomina. Mianowicie fast food zawiera duże ilości soli przy jednocześnie bardzo małej ilość jodu.
Obecnie w większości wypadków stosuje się (zwłaszcza w knajpach, barach) sól niejodowaną. Badania potwierdziły, że fast food dostarcza bardzo małą ilość jodu przy jednoczesnej dużej podaży sodu. Ten niekorzystny stosunek pomiędzy pierwiastkami nie jest dobry dla Twojej tarczycy.
Żywność przetworzona
Tak samo, jak fast food, pakowane i wysoko przetworzone produktu zawierają również dużą ilość sodu i małą ilość jodu. Możesz to sprawdzić samodzielnie, czytając etykiety na produktach. Większość z przetworzonych produktów, nawet te słodkie, ma ponad 20% zalecanego dziennego spożycia sodu w jednej porcji! Dieta, która zawiera zbyt dużo sodu, zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego i chorób serca, a otrzymywanie dużej części dziennego spożycia sodu z przetworzonej żywności, powoduje znikomą ilość niezbędnego jodu w diecie. Dlatego zawsze zaleca się przygotowywanie posiłków w domu przy użyciu nieprzetworzonej żywności i dodawanie do nich niewielkich ilości dobrej jakościowo soli kuchennej.
Pszenica
Celiakia i nadwrażliwość na gluten to szczególne zaburzenie, w których organizm nie jest w stanie poradzić sobie z glutenem znajdującym się w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Osoby z celiakią częściej chorują na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy - Hashimoto. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię lub nietolerancję glutenu, unikanie tego składnika w pożywieniu jest niezwykle ważne. U takich osób odstawienie glutenu wpłynie na poprawę trawienia i lepszą pracę tarczycy.
Jeśli nie masz celiakii lub żadnego z czynników ryzyka przyczyniających się do jej rozwoju, takich jak specyficzne choroby autoimmunologiczne, nie ma potrzeby całkowitej rezygnacji z glutenu w diecie. Warto jednak zadbać o dobrej jakości źródła węglowodanów, co oznacza, że opieranie się wyłącznie na białym pieczywie niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem. Warto zadbać o urozmaicone źródła węglowodanów w diecie.
Soja
Soja od lat jest bardzo kontrowersyjnym pokarmem. Początkowo była promowana, jako zdrowa alternatywa dla produktów mięsnych, jednak w ostatnich latach badania wykazały, że soja może mieć niekorzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Może bowiem hamować zdolność tarczycy do prawidłowego wchłaniania jodu, co znacznie zwiększa ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy.
Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie wystrzegać się soi. Naukowcy twierdzą, że dopóki spożywasz soję z umiarem i nie masz niedoboru jodu, nie ma zwiększonego ryzyka rozwoju niedoczynności tarczycy. Podobnie, jak w przypadku wielu innych rzeczy, również tu umiar jest kluczowy. Podobnie wygląda to w kwestii wpływu soi na żeńskie hormony płciowe. Fitoestrogeny zawarte w soi mogą naśladować estrogeny, czyli żeńskie hormony płciowe. W związku z powyższym, zarówno mężczyźni, jak i kobiety w wieku rozrodczym, powinny zachować umiar w spożywaniu soi, co jednak nie oznacza przymusu całkowitego wykluczenia soi z diety.
Podroby
Prozdrowotny wpływ podrobów, takich jak serca, nerki, wątróbka, płuca, znany jest nie od dziś. Spożywanie podrobów może być bardzo korzystne dla zdrowia. Te mało popularne kawałki „mięsa” zawierają dużo kwasu liponowego, który, jak wykazano, zmniejsza stan zapalny i poprawia funkcje poznawcze.
Jednak pomimo swoich korzyści, kwas liponowy może również zaburzać funkcjonowanie tarczycy, jeśli spożywamy go zbyt dużo. Kwas ten może również negatywnie wpływać na oddziaływanie leków przyjmowanych na tarczycę.
Warzywa krzyżowe, takie jak kapusta, brokuły, jarmuż i kalafior, powinny być podstawą diety każdego człowieka, ponieważ są niezwykle zdrowe i zawierają w sobie tonę błonnika, a także niezbędne witaminy i minerały. Są one również dość wyjątkowe, ponieważ zawierają w sobie siarkowe substancje chemiczne zwane glukozynolanami. Badania wykazały, że substancje te mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Z drugiej strony, jeśli masz niedobór jodu, nie przesadzaj z ilością warzyw krzyżowych w diecie. Proces trawienia tego rodzaju warzyw hamuje zdolność tarczycy do przyswajania jodu. Gotowanie warzyw krzyżowych zmniejsza ilość substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia tarczycy. Nie musisz więc całkowicie z nich rezygnować!
Słodycze
Rafinowane cukry są niewątpliwie wrogiem numer jeden dla ogólnie pojętego zdrowia. Większość ludzi je za dużo cukrów rafinowanych, przy czym bardzo często, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Dlaczego cukier oczyszczony jest taki zły? Jego nadmierna podaż, zwłaszcza u osób mało aktywnych fizycznie, prowadzi do poważnego przyrostu masy ciała, ale także powoduje rozwój stanu zapalnego całego organizmu i zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy. Nie wspominając już o tym, jak niszczy Twoje zęby.
Jeśli Twoja tarczyca nie pracuje prawidłowo, może wpływać na spowolnienie Twojego metabolizmu, co z kolei może prowadzić do przyrostu masy ciała, nawet jeśli nie jesz za dużo! Spożywanie dodatkowo dużych ilości cukru rafinowanego może okazać się strzałem w kolano! Zmniejszenie dziennego spożycia cukru (głównie w postaci słodyczy) jest jedną z najważniejszych rzeczy, jakie możesz zrobić, aby poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
Podsumowując
Konieczność ograniczenia wysokoprzetworzonej żywności nie powinna dotyczyć określonych chorób, powinna dotyczyć każdego, kto chce być zdrowy. Pszenicy należy unikać, jeśli zdiagnozowano u nas celiakię lub inną formę nadwrażliwości na ten składnik żywności. Warzywa krzyżowe i soja mogą być nadal obecne w diecie, pod jednym tylko warunkiem – należy zachować umiar w ich spożyciu. Tofu na obiad i kolacje 7 dni w tygodniu to niekoniecznie dobry pomysł. Dopóki gotujesz posiłki w domu korzystając z niskoprzetworzonych produktów, możesz być pewien, że działasz na swoją korzyść, również na korzyść zdrowia Twojej tarczycy.