Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Alkohol w czasie pandemii - fakty i mity

Alkohol w czasie pandemii - fakty i mity
Internet serwuje nam różne ciekawostki, jedna z bardziej aktualnych mówi, że picie alkoholu może chronić przed SARS-CoV-2. Czy faktycznie alkohol może pomóc w ograniczeniu pandemii?

Według Europejskiej Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) alkohol nie chroni przed zakażeniem ani chorobami związanymi z COVID-19. W rzeczywistości możliwe jest, że spożywanie alkoholu może zwiększyć ryzyko zachorowania na ciężką chorobę w wyniku COVID-19.

Poznaj fakty i mity dotyczące spożywania alkoholu w kontekście COVID-19!

Mit #1: Spożywanie alkoholu może zniszczyć wirusa

Fakt: Spożywanie alkoholu nie niszczy SARS-CoV-2.

Wysokie stężenia alkoholu, np. 60–90%, mogą zabić niektóre formy bakterii i wirusów. Jednak alkohol zabija wirusy na skórze. Picie alkoholu nie zmniejsza ryzyka zachorowania na SARS-CoV-2 lub choroby spowodowanej COVID-19.

Mit #2: Spożywanie alkoholu wzmacnia odporność

Fakt: Alkohol może mieć szkodliwy wpływ na układ odpornościowy.

Według Europejskiej WHO alkohol nie odgrywa żadnej roli we wspieraniu układu odpornościowego w walce z infekcją wirusową. Dotyczy to każdego stężenia alkoholu. Możliwe jest natomiast, że regularne spożywanie alkoholu może  zaszkodzić układowi odpornościowemu.

Mit #3: Alkohol w wydychanym powietrzu zabija wirusa w otoczeniu

Fakt: Alkohol nie dezynfekuje jamy ustnej ani nie zapewnia ochrony.

Alkohol w wydychanym powietrzu nie zapewnia ochrony przed wirusem znajdującym się w naszym otoczeniu . Picie alkoholu nie zmniejszy ryzyka infekcji.

Alkohol a układ odpornościowy

Alkohol ma negatywny wpływ na układ odpornościowy i może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre z chorób zakaźnych. Według artykułu z 2015 roku w czasopiśmie Alcohol Research, alkohol może uniemożliwić prawidłowe działanie komórek odpornościowych. Zmniejsza to zdolność układu odpornościowego do zwalczania infekcji. Może również powodować stan zapalny, dodatkowo osłabiając układ odpornościowy.

Podsumowanie

Wbrew różnym spekulacjom alkohol nie dezynfekuje nas od środka i nie stanowi formy zabezpieczenia przed wirusami. Co więcej, strawienie go wymaga większego nakładu energii od naszego organizmu i to kosztem innych procesów. Picie alkoholu może obniżać naszą odporność, dlatego obecnie lepiej go unikać lub ograniczać do przysłowiowej lampki wina.

Źródła: https://www.medicalnewstoday.com/articles/alcohol-and-covid-19?fbclid=IwAR1FI9EWpRpag9q2-qPJecCeUrnWjQrwkvWDSHwn40OuZPRa8E9nQNLwAtw https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590612/ https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/437608/Alcohol-and-COVID-19-what-you-need-to-know.pdf

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.