W większości opracowań naukowych zalety spożywania owoców rozpatrywane są wraz z tymi, które dotyczą także warzyw. Naukowcy zauważyli ciekawą zależność, która wykazała, że jeśli znaczną ilość produktów wysokoprzetworzonych zastąpimy niskoprzetworzoną żywnością pochodzenia roślinnego, możemy zaobserwować dużą, ochronną rolę tego typu sposobu odżywiania w chorobach układu sercowo-naczyniowego, chorobach nowotworowych, chorobie Alzheimera, czy też cukrzycy typu 2.
Co daje wysokie spożycie owoców?
Szacuje się, że wczesne włączenie strategii spożywania warzyw i owoców w formie nisko przetworzonej może zapobiec prawie 1/3. zgonów spowodowanych chorobami nowotworowymi!
Musimy pamiętać, że zarówno warzywa, jak i owoce zawierają bogactwo witamin, minerałów, błonnika i fitoskładników, ze szczególnym uwzględnieniem karotenoidów, flawonoidów oraz fenoli. W zaleceniach dietetycznych przeznaczonych dla Amerykanów, dla diety 2000 kcal, nakazano spożywanie łącznie nie mniej niż 9. porcji warzyw i owoców, w tym min. 4 porcji owoców. Porcja to średniej wielkości owoc. Widzimy więc, że niezwykle ważne jest spożywanie owoców i warzyw.
Spójrzmy teraz bliżej, jakie mikroelementy szczególnie cenne dla naszego zdrowia, znajdziemy w owocach. Ze względu na niezwykłe bogactwo owoców będę rozpatrywał tylko trzy ich grupy.
Jabłka
Jabłka są jednymi z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Są cennym źródłem minerałów, błonnika pokarmowego, witaminy C, flawonoidów i związków fenolowych.
Jabłka są niezwykle bogatym źródłem związków przeciwutleniających, którym właśnie przepisuje się ogromną rolę ochronną dla naszego zdrowia, gdyż nadmierna produkcja, przez nasz organizm z wolnych rodników, wiązana jest z wieloma stanami chorobowymi.
Co ciekawe, związki bioaktywne w owocach wykazują działanie synergistyczne, oddziałując antyrodnikowo, stymulując pracę układu odpornościowego, regulując procesy apoptozy (programowanej śmierci) komórek, wykazując działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
W badaniach na szczurach zauważono, że spożywanie jabłek może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi.
Inne badanie pokazało, że zjadanie jabłek może wspierać terapię leczenia raka piersi. Wykazano również pozytywny wpływ konsumpcji jabłek na leczenie nowotworu wątroby, a także zmniejszenie ryzyka występowania chorób neurodegeneracyjnych oraz zmniejszenie śmiertelności z powodu choroby wieńcowej serca.
Owoce jagodowe
Rozpatrując kategorie owoców jagodowych, naukowcy zauważyli, że konsumpcja części z nich może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu krążenia, niektórych rodzajów raka, działać przeciwzapalnie, wykazując także właściwości zmniejszające ryzyko występowania infekcji jelit i dróg moczowych.
Owoce tropikalne
W obrębie tej grupy owoców najczęściej rozpatruje się ich wpływ na zdolność do zwalczania wolnych rodników.