Czym jest CLA? Jakie ma działanie? Jak wpływa na nasze zdrowie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule.
Kilka słów o CLA
CLA jest tzw. sprzężonym kwasem linolowym. Naturalnie można go spotkać przede wszystkim w produktach mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu m.in. w maśle lub też w mięsie zwierząt, np. wołowinie. CLA należy do bardzo dokładnie przebadanych związków bioaktywnych i wykazuje działanie prozdrowotne - przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, redukuje tkankę tłuszczową, poprawia działanie układu odpornościowego i zwiększa wrażliwość insulinową. Wiele badań przeprowadzonych było tylko na zwierzętach, ale gro z nich testowano również na ludziach. CLA zalicza się do grupy tłuszczów typu trans, ale nie należy utożsamiać go z bardzo szkodliwymi dla zdrowia uwodornionymi tłuszczami roślinnymi. Konfiguracja trans w kwasie CLA tworzy się naturalnie i nie wykazuje negatywnego działania na nasze zdrowie czy też samopoczucie. Zawartość CLA w produktach spożywczych jest zależna od wielu czynników, a najistotniejszym jest sposób hodowli zwierząt. W dużym stopniu zależy od pory roku. Latem zawartość CLA jest nawet dwukrotnie wyższa niż zimą.
Warto nadmienić, iż spożywamy zbyt małą ilość CLA z pożywieniem, rekomendowana ilość to około 3 g na dzień, a pod naszą szerokością geograficzną spożywa się maksymalnie 1,5g na dzień. Dlatego w tym wypadku warto pomyśleć o suplementacji.
CLA – właściwości
Sprzężony kwas linolowy, zwany też CLA, to popularny składnik wielu suplementów, które dzięki swoim właściwościom wspomagają nasze odchudzanie. Preparaty zawierające ten związek może nie są aż tak popularne jak tradycyjne termogeniki, zawierające np.: kofeinę czy środki oparte na l-karnitynie, ale również cieszą się dość sporym zainteresowaniem wśród osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Badania wykazują również nie tylko pozytywny wpływ na utratę tkanki tłuszczowej, ale także zauważyć można, iż sprzężony kwas linolowy wykazuje dobroczynne działanie zdrowotne. Poprawia ogólne funkcjonowanie naszego organizmu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele schorzeń. Najbardziej niezwykły okazuje się fakt, iż regularne stosowanie suplementów zawierających CLA wpływa pozytywnie na poziom tkanki mięśniowej. Zanotowano to w większości wykonywanych badań nad CLA. Oznacza to, że kwas linolowy może wspomagać nie tylko odchudzanie, ale także przyrost muskulatury.
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini Fitness 2017
Ponadto badania wykazują, że sprzężony kwas linolowy (CLA) poprawia odporność naszego organizmu, a także zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych oraz bakteryjnych, a także zmniejsza ryzyko reakcji alergicznych. Na każdego działać może nieco inaczej, wszystko zależy też od długości stosowania preparatów zawierających CLA, a także od ilości przyjmowanego kwasu. Warto zaznaczyć, że badania te pokazują, iż CLA ma dobroczynny wpływ na wrażliwość insulinową oraz na poziom naszego cholesterolu. Obniża cholesterol LDL oraz trójglicerydy, dzięki czemu ryzyko zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego jest znacznie niższe. Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że przyjmowanie kwasu linolowego zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, takich jak np.: nowotwór jelita grubego, płuc, a także piersi oraz skóry. Przeciwnowotworowa aktywność CLA może być również spowodowana hamowaniem proliferacji i stymulacją apoptozy komórek. Warto nadmienić, iż badania przeprowadzone na zwierzętach, którym podawano CLA, mówią jasno, że redukuje niektóre, ale nie wszystkie formy raka. Dlatego potrzeba jeszcze wielu badań pod kątem zażywania substancji, ale przeprowadzonych zwłaszcza na ludziach, aby w pełni poznać działanie tego kwasu oraz jego skutki uboczne. W innym przypadku ciężko rozpatrywać to na szerszą skalę.
CLA i przeciwwskazania
Istnieje kilka przeciwwskazań do stosowania kwasu linolowego. Między innymi nie zaleca się stosowania go kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Ponadto warto nadmienić, iż stosowanie CLA może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, co może umniejszać ich działanie. Kolejnym, dość istotnym przeciwwskazaniem jest fakt, że w dużych dawkach może skutkować stłuszczeniem wątroby, a także dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak nudności, wymioty, biegunka czy bóle brzucha, a także mdłości. Sporo osób skarżyło się również na niemijające, dość mocne w natężeniu bóle głowy. Stosowanie CLA jest kategorycznie zabronione do 2-3 tygodni przed zabiegiem chirurgicznym, gdyż wzmóc może krwawienie, a okres pooperacyjny może się wydłużyć. Dlatego też między innymi, nie poleca się go osobom ze słabą krzepliwością krwi, gdyż może dodatkowo zmniejszyć krzepliwość, a skutkiem tego mogą być silne krwotoki.
Zanim zdecydujemy się na preparaty CLA, warto się dokładnie zastanowić i przemyśleć zakup. Często preparaty CLA mają w sobie nieaktywne izomery, dlatego zawsze kupujmy suplementy w sprawdzonych źródłach. Tym samym unikniemy pomyłek w wyborze i na pewno będziemy zadowoleni.
Podsumowanie
Na rynku suplementacyjnym jest wiele produktów, które są wartościowe, działają dobroczynnie na nasz organizm, ale także przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy jednak, że branie suplementów z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz odpowiednim treningiem, pozwala odnieść znacznie większy efektt. CLA będzie dobrym dodatkiem, który wspomoże nasze działania w drodze do wymarzonej sylwetki.