Czy wiesz, że wątroba to największy organ w ciele człowieka? Ma ona wyjątkowo dużo pracy do wykonania. Jest między innymi odpowiedzialna za filtrowanie krwi i detoksykację organizmu. Po posiłku wytwarza żółć niezbędną do trawienia tłuszczu, dba o prawidłową gospodarkę węglowodanową poprzez wytwarzanie i regulowanie poziomu glukozy, bierze również udział w tworzeniu białek niezbędnych w procesie krzepnięcia krwi.
Jak widzimy, wątroba to bardzo ważny organ i powinniśmy dbać, być utrzymać ją w doskonałej formie, aby mogła wykonywać swoją pracę.
Kiedy wątroba nie funkcjonuje prawidłowo, organizm nie usuwa prawidłowo toksyn, gromadzą się one w organizmie. W rezultacie mogą powodować różnego rodzaju uszkodzenia.
W dzisiejszym artykule przedstawiamy sześć suplementów, które mogą naturalnie poprawić zdrowie Twojej wątroby.
Ostropest plamisty
Jest wiele ziół, które wspomagają oczyszczanie wątroby, jednak ostropest plamisty wskazywany jest, jako najskuteczniejszy. Ostropest plamisty wspomaga pracę wątroby, co potwierdzają liczne badania przeprowadzone w ostatnich latach. Ostropest jest jak dotąd jednym z najpopularniejszych suplementów wspierających wątrobę na rynku. Jego aktywny składnik, sylimaryna, wykazuje korzyści w przypadku problemów uszkodzenia wątroby na skutek alkoholu lub leków. Również w przewlekłych stanach zapalnych wątroby, po przebytej żółtaczce zakaźnej, w marskości wątroby, tłuszczowym zwyrodnieniu wątroby, zatruciu grzybami. W badaniach, osoby z chorobami wątroby wykazały poprawę funkcji wątroby po zażyciu suplementów ostropestu plamistego. Uważa się, że działa on poprzez zmniejszenie szkód wyrządzanych przez wolne rodniki w wątrobie.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski popularnie uważany jest powszechnie za chwast, ma jednak wiele właściwości dobroczynnych, między innymi działa moczopędnie, oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, stabilizuje poziom cukru we krwi. W medycynie ludowej korzeń mniszka lekarskiego od dawna uważany jest za lek dla wątroby, a jego polisacharydy wykazały w badaniach poprawę funkcji wątroby. Mniszek lekarski może pomóc w detoksykacji wątroby, złagodzić objawy choroby wątroby i rozwiązać problemy ze skórą oraz oczami. Ponadto pomaga w zaburzeniach trawienia, pobudza apetyt i usprawnia trawienie, ma dobroczynne działanie na nerki, wzmacnia odporność. Można go przyjmować w formie suplementu, spożywać na surowo, gotować jak warzywo lub wykorzystać do zaparzania naparu.
Cholina
Ze względu na swoje właściwości cholinę zalicza się do witamin z grupy B. Cholina w połączeniu z kwasem foliowym wspomaga przemianę tłuszczów oraz pozwala na utrzymanie mózgu w dobrej kondycji. Prawidłowa ilość choliny w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z wątrobą i woreczkiem żółciowym.
Cholina chroni przed związanym z wiekiem pogorszeniem funkcji poznawczych. Cholina jest bowiem prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny. Ten neuroprzekaźnik odpowiada za utrzymanie neuronów w sieciach neuronowych mózgu.
Chociaż ciało produkuje cholinę w wątrobie, większość choliny musimy dostarczyć z pożywienia. Na jej niedobór najbardziej narażeni są weganie, którzy eliminują produkty odzwierzęce z diety. Znajdziemy ją bowiem w takich produktach, jak: jajka, mięso, ryby oraz nabiał. W mniejszych ilościach występuje również w takich produktach, jak: brokuły, fasolka szparagowa, ciecierzyca, zielony groszek.
Niedobór choliny może powodować choroby wątroby. Badania wykazały, że kobiety z najwyższym spożyciem choliny mają o 28 procent niższe ryzyko zachorowania na chorobę wątroby. Odpowiednia podaż choliny w diecie jest niezwykle ważna w przypadku kobiet ciężarnych, gdyż jej niedobory mogą mieć wpływ na rozwój poznawczy dziecka po porodzie.
Kwas alfa liponowy (ALA)
Kwas alfa liponowy to związek siarki organicznej, który jest bardzo skutecznym antyoksydantem o wyjątkowych właściwościach. ALA neutralizuje szkodliwe wolne rodniki i regeneruje przeciwutleniacze, takie jak glutation, coQ10 oraz witaminy E i C, które chronią wątrobę. Kwas alfa liponowy wiąże się również z metalami ciężkimi, takimi jak ołów i rtęć, i pomaga usuwać je z organizmu. Eksperci twierdzą, że kwas alfa-liponowy może obniżać aktywność enzymów wątrobowych, łagodzić objawy chorób wątroby i zmniejszać miano wirusa.
ALA jest naturalnie wytwarzany przez organizm, możemy go jednak dostarczać wraz z dietą. Znajduje się między innymi w: szpinaku, brokułach, drożdżach, ziemniakach, marchwi, burakach i czerwonym mięsie.
Kwas alfa liponowy działa ochronnie na wątrobę, ponieważ zwiększa poziom cysteiny, która jest wykorzystywana do syntezy glutationu – silnego przeciwutleniacza i substancji odtruwającej. Ponadto może przyczyniać się do regeneracji uszkodzonej wątroby. Przypuszcza się, że ma bezpośredni wpływ na komórki macierzyste, może pobudzać je do podziału i różnicowania do normalnych komórek.
Glutation
Glutation to przeciwutleniacz, który zyskuje na znaczeniu pod kątem zdrowia wątroby. Wyjątkowość glutationu jest nie do podważenia. Jego poziom stanowi wyznacznik zdrowia. Niskie jego stężenie w krwi jest oznaką problemów organizmu z samoistną detoksykacją. Największe jego zasoby znajdują się w wątrobie, nerkach i oczach, a jego niedobory mogą objawiać się dysfunkcjami tych narządów. Przeciwutleniacz ten wyróżnia się także zdolnością do odtruwania organizmu i usuwania metali ciężkich oraz regulacją komórek odpornościowych. Nasze komórki zaopatrzone we właściwe substraty oraz energię wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, niewielkie dawki dostarczamy także wraz z pożywieniem. Jeśli jednak na skutek zbyt dużego obciążenia organizmu, m.in. przez palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, wysiłek fizyczny, stres oraz procesy starzenia się, nasze mitochondria oraz ich linia obronna ulegną uszkodzeniu, również synteza glutationu znacząco spada. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne. Zachodzi wówczas potrzeba natychmiastowego uzupełnienia jego poziomu, a najskuteczniejszym sposobem jest suplementacja.
NAC
Od niedawna jest to najczęściej kupowany suplement poprawiający zdrowie wątroby. Produkt ten wybierany jest chętnie przez osoby nadużywające alkohol i leki.
Podsumowując
Problemy zdrowotne związane z wątrobą występują częściej, niż mogłoby się wydawać. Najczęściej występującą dolegliwością wątroby jest bezalkoholowe stłuszczenie wątroby. Warto zawczasu zadbać o zdrowie wątroby stosując odpowiednią dietę i ukierunkowaną suplementację.