IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Co to znaczy mieć relacje z jedzeniem?

Co to znaczy mieć relacje z jedzeniem?
Tak samo, jak z ludźmi, ze zwierzętami, z przedmiotami, tak samo z jedzeniem można mieć relacje. Lepsze lub gorsze. W dzisiejszym artykule przeczytasz na czym polegają relacje z jedzeniem? Kiedy te relacje są zdrowe? A kiedy ewidentnie coś poszło nie tak i warto interweniować.

Co to znaczy mieć relacje z jedzeniem?

Relacjonować się z jedzeniem to znaczy mieć do niego określone podejście, oparte na określonej formie komunikacji i myślenia. Głód zależy od sygnałów mózgu i rozmiaru talerza, sztućców, porcji, okoliczności. Smak jedzenia zależy od pory dnia, towarzystwa, miejsca.

To, co jemy, jest związane o wiele bardziej z nawykami, niż zdroworozsądkowym myśleniem. Oglądając programy kuchenne jemy więcej. Podobnie, jest gdy nie skupiamy się podczas jedzenia na nim samym, ale wędrujemy myślami gdzie indziej. 

Gdy relacje z jedzeniem pójdą w złą stronę

W przypadku negatywnej relacji z jedzeniem powstaje stan w niektórych przypadkach traktowany, jako jednostka chorobowa. Możemy bowiem mówić o rozwoju bulimii, anoreksji, ortoreksji czy też kompulsywnego jedzenia.

Ten stan charakteryzuje się zniekształconym pojmowaniem obrazu swego ciała i próbami wpływania na niego za pomocą zmian w odżywianiu, czy też możliwości trzymania kontroli nad tym, co jemy i ile ważymy.

Jedzenie coraz rzadziej, szczególnie w krajach rozwiniętych, służy do dostarczania potrzebnych do przeżycia składników ciału. Zaczyna coraz częściej odgrywać role, którym organizm nie jest w stanie sprostać, co prowadzi do jego dysfunkcjonalnego zastosowania:

  • jedzenie, które jest traktowane, jako środek do zmiany stanu emocjonalnego na pożądany (pocieszanie się czekoladą),
  • jedzenie, które pełni charakter socjalizatora, czyli pomaga w budowaniu relacji,
  • jedzenie, jako ucieczka od niechcianej rzeczywistości najczęściej prowadzi do tzw. podjadania,
  • jedzenie, które traktowane jest, jako nagroda.
  • jedzenie tylko określonych produktów/określonej ilości – dzięki czemu mamy poczucie kontroli nad własnym życiem 

Jak jeść normalnie?

Po latach diet, liczenia kalorii, wielu restrykcjach, wiele osób znajduje się w sytuacji, w której nie wie, co to znaczy jeść normalnie. Co to znaczy nie analizować każdego składnika, co to znaczy na luzie i spontanicznie wyskoczyć ze znajomymi i zjeść coś razem.

Uczucie głodu i sytości są na tyle zaburzone, że ciężko w takiej sytuacji jest jeść intuicyjnie. Więc nieustannie analizujesz i myślisz o tym, co i kiedy jeść, by nie przytyć.

Jeśli chcesz zacząć jeść normalnie i poprawić swoje relacje z jedzeniem wprowadź poniższe wskazówki w życie:

  • nie jedz nieustannie tego samego,
  • łam schematy, które do tej pory przestrzegałeś (np. ilość posiłków w ciągu dnia),
  • pozwalaj sobie na małe odstępstwa (nie planuj wielkiego objadania się, jeśli jednak jest gorąco i masz ochotę na loda, po prostu go zjedz),
  • przestań dzielić produkty na czyste i nieczyste/ dobre i niedobre,
  • nie waż się codziennie,
  • nie wmawiaj sobie niepotwierdzonych nietolerancji, alergii i chorób.
  • naucz się cieszyć jedzeniem i jego smakiem
  • nie traktuj jedzenia wyłącznie jako narzędzia kształtujące Twoje ciało

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.