Oczywiście wszystko zależy od tego, jak są przygotowane. Jeśli są to zupy z torebki, to z pewnością nie mają zbyt wielu wartości. Istotną rolę odgrywają także dodatki, bowiem mocno posolona woda, z dużą ilością kiepskiej jakości makaronem także nie jest posiłkiem, który uznamy za zdrowy.
Jakie są zalety zup?
Są pożywne
Przygotowana od podstaw zupa zachowuje większość wartości odżywczych zawartych w składnikach. Na przykład otrzymujesz to, co najlepsze z bulionu kostnego (w tym żelatynę z kolagenem). Zupy dostarczają komplet korzyści płynące z warzyw i dodatków zwierzęcych.
Zupy również nawadniają
Aby Twój organizm pracował na pełnych obrotach, potrzebuje wody. Niezależnie od tego, czy pijesz ją z kubka, czy w postaci rosołu, to dostarczasz sobie niezbędnych płynów.
Mogą zapobiegać przeziębieniom
Spożywanie zup pełnych warzyw sprawia, że dostarczamy całe mnóstwo wartości odżywczych, które dbają o nasz układ odpornościowy i zmniejszają stany zapalne. Zupy jarzynowe to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Weźmy na przykład zupę pomidorową: jest pełna przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, likopen, oraz witaminy C i E.
Zupy mogą wspomagać utratę masy ciała
Zupy ze względu na swoją formę są dobrym wypełniaczem naszego żołądka. Do tego błonnik i białko w nich zawarte mogą sprawić, że jest to sycący posiłek. Pamiętać jednak należy, że zupy mogą zawierać sporo soli, co wpływa negatywnie na ciśnienie krwi. Jednak jeśli robisz je sam, masz wpływ na ilość tego dodatku.
Zupy są łatwe i szybkie do zrobienia
Żeby przygotować zupę, wystarczy tak naprawdę pokroić składniki i włożyć je do garnka. Reszta to kwestia Twoich preferencji – możesz zostawić zupę w takiej formie, w jakiej jest, lub zblendować składniki dla uzyskania kremowej konsystencji. Możesz jej też zrobić większą jej ilość, a później tylko podgrzewać. Tym sposobem będziesz mieć kilka posiłków z jednego zaledwie garnka.