Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jajka a cholesterol

Jajka a cholesterol
Z jednej strony dostarczają wysokojakościowego białka, cennych fosfolipidów oraz pełen pakiet witamin i składników mineralnych, z drugiej natomiast zawierają cholesterol, który powszechnie kojarzony jest z miażdżycą, chorobą niedokrwienną serca, zawałami i udarami. Jak to jest naprawdę z tymi jajami? Warto włączyć je do diety czy może lepiej ich unikać? Czy istnieje bezpieczna ilość jaj jaką można zjeść w ciągu dnia lub w ciągu tygodnia?

Bez cholesterolu ani rusz

Cholesterol, chociaż powszechnie kojarzy się z rozwojem blaszki miażdżycowej i zapychaniem tętnic, tak naprawdę jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek ten służy m.in. do syntezy hormonów, kwasów żółciowych, witaminy D, a także jest składnikiem błon komórkowych. Ludzki organizm posiada zdolność do samodzielnego wytwarzania cholesterolu, choć pewne jego ilość dostarczane są także z dietą.

Dobry i zły cholesterol

Cholesterol krąży we krwi spakowany w specjalne kompleksy zwane lipoproteinami, które dzielimy na frakcje. Lipoproteina o niskiej gęstości (LDL) przenosząca cholesterol z wątroby do innych tkanek i narządów nazywana jest złym cholesterolem, gdyż podwyższony jej poziom skorelowany jest z większym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Lipoprotiena o wysokiej gęstości (HDL) zbierająca cholesterol z tkanek obwodowych z powrotem do wątroby nazywana jest dobrym cholesterolem, gdyż odpowiednio wysoki jej poziom zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Cholesterol w jajku

Przyznać trzeba, że żółtko jaja kurzego jest obfitym źródłem cholesterolu. W jednym jaju przeciętna zawartość tego związku mieści się w przedziale 300 – 360 mg. Jest to całkiem sporo. Przyznać też trzeba, że poziom cholesterolu we krwi, a dokładnie poziom poszczególnych jego frakcji może wpływać na ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Stąd też pojawiło się zalecenie, by w celu utrzymania układu krążenia w dobrej kondycji spożycie cholesterolu ograniczać. W świetle opublikowanych w ostatnich dwóch dekadach wyników badań, zalecenie to wydaje się być mocno na wyrost.

Cholesterol pokarmowy a profil lipidowy

Pomimo wielu prób nie udało się wykazać, że regularna konsumpcja jaj zwiększa ryzyko chorób układu krążenia w przypadku ludzi zdrowych. Podobnie też nie udowodniono, że ograniczenie spożycia jaj ma w tym zakresie działanie ochronne. Co więcej zaobserwowano także, że zwiększenie konsumpcji jaj przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów powoduje wzrost poziomu dobrego cholesterolu u osób otyłych. I chociaż niektórzy eksperci przekonują, że zależność pomiędzy spożyciem jaj i ryzykiem przypadłości takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca nie powinna być bagatelizowana, to nie ma wątpliwości co do tego, że zalecenia zgodnie z którymi należy jeść nie więcej niż dwa jajka w tygodniu nie mają uzasadnienia.

Źródła: • Fernandez ML. Rethinking dietary cholesterol. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 Mar;15(2):117-21. • Fernandez ML, Calle M. Revisiting dietary cholesterol recommendations: does the evidence support a limit of 300 mg/d? Curr Atheroscler Rep. 2010 Nov;12(6):377-83. [3]. • Mutungi G, Ratliff J, Puglisi M, et al. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J Nutr. 2008 Feb;138(2):272-6. • Jones PJ. Dietary cholesterol and the risk of cardiovascular disease in patients: a review of the Harvard Egg Study and other data.. Int J Clin Pract Suppl. 2009 Oct;(163):1-8, 28-36. • Lecerf JM, de Lorgeril M. Dietary cholesterol: from physiology to cardiovascular risk. Br J Nutr. 2011 Jul;106(1):6-14. • Fernandez ML. Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food Funct. 2010 Nov;1(2):156-60.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie