Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jak kofeina wpływa na apetyt i metabolizm?

Jak kofeina wpływa na apetyt i metabolizm?
Picie kawy to dla wielu osób pewnego rodzaju rytuał. Są osoby, które piją kawę raz, góra dwa razy dziennie, np. do śniadania i po obiedzie, a są też takie, które mogłyby ją pić niemal co chwilę przez cały dzień. Niestety kawa i jej wpływ na zdrowie nadal podlegają wielu mitom i nieprawidłowym interpretacjom.

Jeszcze niedawno lekarze zachęcali do ograniczania ilości wypijanej kawy dla zdrowia. O ile osoby pijące ogromne ilości mocnej kawy powinny sobie to wziąć do serca, tak pozostali wcale nie muszą jej unikać, ponieważ obecnie dużo mówi się o jej korzyściach. Należą do nich: niższe ryzyko cukrzycy typu 2, choroby pęcherzyka żółciowego, a nawet choroby Alzheimera i Parkinsona. Jest jeszcze jedna zaleta picia kawy. Niektórzy uważają, że dzięki niej, jeśli popijają ją przez cały dzień, to jedzą wyraźnie mniej.

Czy kawa naprawdę może redukować apetyt?

Czy popijanie kawy zmniejsza odczuwanie głodu? Naukowcy z Griffith University zastanawiali się, jak kawa i kofeina wpływają na apetyt. Przeprowadzili badanie, w którym podzielono uczestników na grupy, z czego część piła kawę z kofeiną, a część bez kofeiny. Szybko zauważono, że pierwsza z grup odnotowała większe poczucie sytości i odczuwała mniejszy głód. Oprócz możliwych korzyści zmniejszających apetyt niektórzy również zwracają uwagę na pobudzające działanie kawy z kofeiną, wskazując, że może ona przyspieszyć utratę wagi poprzez zwiększenie metabolizmu. Niektóre badania pokazują, że kawa zawierająca kofeinę ma krótkotrwały efekt pobudzający metabolizm. Badanie opublikowane w Journal of Clinical Nutrition wykazało, że jedna dawka kofeiny zwiększyła tempo przemiany materii o 3% do 4%, podczas gdy picie jej co 2 godziny w ciągu dnia zwiększyło ją nawet o 11%. Oczywiście mowa tu o kawie czarnej, a nie tej ze śmietanką i cukrem. To z pewnością zachęcające, ale łatwo zniwelować korzyści, dodając śmietankę i cukier!

A co z kawą bezkofeinową?

Picie kawy z kofeiną pomaga tłumić głód, ale bez trudu można też odnaleźć badania sugerujące, iż kawa bezkofeinowa również może być skuteczna w tej kwestii. Powoduje ona wzrost ilości hamującego apetyt białka, zwanego PYY, niż kawa zawierająca kofeinę. PYY jest uwalniany przez komórki w jelicie grubym i pomaga „wyłączyć” chęć do jedzenia. Sugeruje to, że w kawie może znajdować się jakaś inna substancja chemiczna (inna niż kofeina), która hamuje apetyt.

Przy tej okazji należy wspomnieć, że nie u wszystkich kawa działa tak samo. Istnieją różnice w sposobie, w jaki ludzie metabolizują kofeinę. Niektóre osoby dość szybko usuwają ją ze swojego organizmu, podczas gdy inne metabolizują ją powoli. Co to znaczy? Nie wszyscy odniosą takie same korzyści z picia kawy z kofeiną ze względu na różnice w sposobie jej rozkładania.

Natomiast badacze skoncentrowani na sportowcach częściej też zalecają kofeinę syntetyczną. Według nich kofeina syntetyczna ma większy wpływ na wyniki sportowe niż kawa, która zależnie od mieszanki może działać na każdego kompletnie inaczej. Nie można zapominać o tym, że kawa oprócz kofeiny zawiera ogrom innych związków, które często niwelują efekt pobudzenia, oraz mogą odmiennie działać na samopoczucie. Z tej przyczyny w niektórych dyscyplinach sportowych stosuje się płukanie ust roztworem z dużymi dawkami kofeiny, co nie obciąża żołądka.

Kawa a korzyści zdrowotne – kluczowy jest umiar

Pij kawę, jeśli lubisz, ale zachowaj umiar. Picie więcej niż 5-6 filiżanek kawy dziennie może wiązać się z większym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego, problemu, który często jest prekursorem cukrzycy typu 2. Może to wynikać z faktu, że picie zbyt dużej ilości kawy podnosi poziom kortyzolu, a wyższy kortyzol wiąże się z insulinoopornością.
Z kolei picie umiarkowanej ilości kawy dziennie (dwie lub trzy filiżanki) może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. Wymaga to jednak kolejnych badań. Wnioski naukowców pochodzące z różnych badań nie zawsze są spójne, niekiedy nawet bywają sprzeczne. Często jest to zależne od wybranej grupy, ich wieku i stanu zdrowia.

Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7369170/ https://www.precisionnutrition.com/research-review-coffee-hunger https://www.medicalnewstoday.com/articles/262481

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie