Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jaką dietę stosować w przypadku choroby refluksowej ?

Jaką dietę stosować w przypadku choroby refluksowej ?
Choroba refluksowa to dolegliwość, która dotyczy coraz większej liczby osób, w tym znacznie częściej osób otyłych, a także kobiet w ciąży. Przyczyną zarzucania treści pokarmowej z żołądka do przełyku, są zaburzenia napięcia mięśniowego w obrębie przełyku, które mogą być spowodowane stosowaniem wybranych leków, zaburzeniami procesów związanych z mechanizmami oczyszczania przełyku czy nadużywaniem alkoholu oraz kawy naturalnej. Choroba refluksowa to schorzenie często występujące u palaczy tytoniu. Szczególny rodzaj tego schorzenia może występować u kobiet w ciąży. W takiej sytuacji wypychanie treści pokarmowej z żołądka następuje na skutek zwiększonego ciśnienia w jamie brzusznej.

Jakie są objawy choroby refluksowej?

Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby refluksowej należą: zgaga, odbijania, czasem wymioty i bolesności w obrębie nadbrzusza, które nasilają się w okresie 30 – 120 minut po spożyciu posiłków. Chorzy często skarżą się na ból podczas przełykania, a także na nocne duszności, mijające po przyjęciu pionowej pozycji ciała, nierzadko występują: zapalenie dziąseł, chrypka czy napady kaszlu w nocy. Jednoznaczną diagnozę może postawić tylko specjalista, czyli lekarz.

Jak należy się odżywiać?

W przypadku choroby refluksowej żołądka zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej. Istotną kwestią jest zmniejszenie objętości przyjmowanych posiłków, z tego też powodu należy zamiast 2-3 głównych spożywać 5-6 mniejszych, korzystnie niezbyt gorących i o papkowatej strukturze. Należy wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego.

Jakie produkty należy wykluczyć?

Szczególnie niewskazane są kwaśne i ostro przyprawione dania, soki cytrusowe, sok pomidorowy, a także alkohol, kawa i czekolada. Unikać także należy cebuli i jej podobnych warzyw, dolegliwości mogą nasilać produkty zawierające glutaminian sodu, czyli np. kostki bulionowe czy dania typu instant, a także posiadające w składzie proszek do pieczenia i miętę.

Jakie produkty należy uwzględnić?

Dieta powinna być urozmaicona, bogata w gotowane warzywa i lekkostrawne owoce. Szczególnie wskazany jest nabiał (z wyłączeniem owocowych i czekoladowych jogurtów czy napoi mlecznych) – np. mleko doskonale neutralizuje uczucie pieczenia i nadkwaśności, warto także uwzględnić wodę mineralną bogatą w wapń.

Podsumowanie

Leczenie choroby refluksowej obejmuje również zmianę trybu życia. W przypadku osób otyłych i z nadwagą wskazana jest redukcja masy ciała, konieczne jest także zaprzestanie palenia papierosów. Należy także zmniejszyć czas przebywania w pozycji siedzącej, wskazane jest także zwiększenie aktywności fizycznej. Co istotne, ponieważ choroba refluksowa może występować w różnych stadiach i przebiegać ze zróżnicowanym nasileniem, należy stosować się bezwzględnie do zaleceń lekarza. Nieprawidłowo leczona choroba może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, w tym również do rozwinięcia się stanu przednowotworowego. 

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę