Curry
To przyprawa o silnych właściwościach rozgrzewających, wspomaga spalanie tłuszczu, metabolizm oraz perystaltykę jelit. W jej skład wchodzą: chilli, pieprz, gałka muszkatołowa, kardamon, kozieradka, goździki, cynamon, imbir i kmin rzymski.
Zastosowanie: idealna do zup i dań mięsnych. Doskonale pasuje do warzywnych dań jednogarnkowych typu dhal.
Kurkuma
Jest to kłącze bardzo podobne do imbiru, wykorzystywane w kuchni od wielu lat. Kupujemy ją w formie żółtego proszku, który kolor zawdzięcza substancji zwanej kurkuminą. Kurkuma ma działanie antybakteryjne, hamuje stany zapalne, wspomaga procesy leczenia, oczyszcza organizm z toksyn, redukuje zły cholesterol. Pomaga na dolegliwości trawienne oraz ma działanie antynowotworowe. Dużą przyswajalność ma w połączeniu z pieprzem.
Zastosowanie: idealna do zup, dań jednogarnkowych, sosów do sałatek na bazie oliwy, kasz i ryżu.
Kmin rzymski
Nie mylić z kminkiem, gdyż to zupełnie inna przyprawa. Kmin, zwany również kuminem, pobudza trawienie, działa rozkurczowo, moczopędnie, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Przyspiesza laktację i łagodzi nudności u kobiet w ciąży.
Zastosowanie: do dań ciężkostrawnych, mięsnych, duszonych i grillowanych, do warzyw wzdymających z fasolą i bakłażanem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej.
Tymianek
To bardzo niedoceniana przyprawa o działaniu rozgrzewającym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym. Wspomaga leczenie przeziębienia, gardła oraz zapalenia oskrzeli.
Zastosowanie: doskonały do dań mięsnych i rybnych, wspaniale uzupełnia smak pasztetów, farszów, wędlin i gulaszy. Świetnie wspomaga leczenia gardła poprzez płukanki czy herbatkę tymiankową z miodem.
Cynamon
Rozgrzewający, o mocnym działaniu oksydacyjnym, stosowany przy przeziębieniach, stanach zapalnych i ogólnym osłabieniu organizmu. Ma działanie przeciwbakteryjne i antygrzybicze.
Zastosowanie: słodkawy i korzenny smak sprawia, że doskonale nadaje się do naparów ziołowych, ciast, deserów, śniadań na słodko i kawy.
Goździki
Bardzo aromatyczna przyprawa w kształcie kwiatów. Wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje układ trawienny i oczyszcza z toksyn. Goździki zawierają przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się organizmu.
Zastosowanie: goździki mają słodko-cierpki smak i nadają się do herbat, naparów ziołowych, kompotów, pieczonych jabłek i wypieków. Można je dodać do kapusty, dziczyzny i pieczonych mięs.
Imbir
Kolejna rozgrzwająca przyprawa, idealna przy wychłodzeniu organizm i pierwszych oznakach przeziębienia. Imbir powinien towarzyszyć nam przez cały okres zimowy, gdyż działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, łagodzi ból i zmniejsza stany zapalne stawów.
Zastosowanie: ostry i cierpki smak sprawia, że nadaje się do wielu potraw mięsnych i warzywnych, do zup, sosów, marynat i sałatek. Pasuje również do naparów ziołowych, herbat oraz ciast i deserów.
Czosnek
Znany ze swoich właściwości i często używany na wzmacnianie odporności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo. Zawiera naturalny antybiotyk oraz chroni jelita wpływając na utrzymanie flory bakteryjnej.
Zastosowanie: do potraw mięsnych i warzywnych, mięs zapiekanych, grillowanych, duszonych. Idealny do sosów, sałatek, pasztetów i wędlin.