GMO to zmodyfikowane genetycznie organizmy. Naukowcy wytwarzają przy tej pomocy warzywa i owoce, aby przykładowo były twardsze, bardziej pożywne i żeby lepiej smakowały oraz charakteryzowały się większą odpornością. Jednak ludzie obawiają się, czy są one na pewno zdrowe.
Choć wszystkie produkty spożywcze z GMO podlegają regulacjom FDA (Food and Drug Administration) i muszą spełniać te same wymogi bezpieczeństwa, co tradycyjna żywność, to istnieją pewne kontrowersje dotyczące korzyści i zagrożeń związanych z ich spożywaniem. W dzisiejszym artykule omówimy korzyści związane z tego typu żywnością oraz skupimy się na wspomnianych zagrożeniach.
Zalety żywności GMO
Produkcja żywności GMO pozwala nadać żywności różne pożądane cechy. Przykładowo, zaprojektowano inne odmiany jabłek, które po pocięciu, lub stłuczeniu nie robiły się tak brązowe, jak całkiem naturalne odmiany.
Celem produkcji takiej żywności jest też zwiększanie odporności upraw na różne choroby, które mogą zostać nabyte wraz ze wzrostem lub podczas dojrzewania. Ochrona upraw jest głównym uzasadnieniem tego typu modyfikacji genetycznej. Rośliny bardziej odporne na choroby przenoszone przez owady lub wirusy zapewniają rolnikom wyższe plony i atrakcyjniejszy produkt. Modyfikacja genetyczna może również zwiększyć wartość odżywczą lub poprawić smak.
Wszystkie te czynniki przyczyniają się do obniżenia kosztów dla konsumenta. Mogą również zapewnić większej liczbie osób dostęp do wysokiej jakości żywności.
Wady żywności GMO
Ponieważ genetycznie modyfikowana żywność jest stosunkowo nowa, niewiele wiadomo o jej długoterminowych skutkach i bezpieczeństwie. Jakie są potencjalne wady żywności GMO?
Reakcje alergiczne
Niektórzy uważają, że żywność GMO ma większy potencjał wywoływania reakcji alergicznych. Dzieje się tak, ponieważ mogą zawierać geny z alergenu – pokarmu, który wywołuje reakcję alergiczną.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odradza inżynierom genetycznym używanie DNA z alergenów, chyba że są w stanie udowodnić, że sam gen nie powoduje problemu.
Warto zauważyć, że nie odnotowano doniesień o alergicznym działaniu jakiejkolwiek żywności GMO dostępnej obecnie na rynku.
Nowotwory
Niektórzy naukowcy uważają, że spożywanie żywności GMO może przyczynić się do rozwoju raka. Może to wynikać z tego, że choroba ta jest spowodowana mutacjami w DNA, a wprowadzenie nowych genów jest niebezpieczne. Konieczne są jednak szersze badania na potwierdzenie lub ostateczne odrzucenie tej tezy.
Odporność na bakterie
Naukowcy obawiają się, że modyfikacja genetyczna, która może zwiększyć odporność upraw na choroby lub uczynić je bardziej tolerancyjnymi na herbicydy, może wpłynąć na zdolność ludzi do obrony przed chorobami.
Jest możliwe, że geny zawarte w pożywieniu mogą przenieść się do komórek organizmu lub bakterii w jelitach. Niektóre rośliny GMO zawierają geny, które mogą generować odporność na antybiotyki. To sprawia, że ludzie obawiają się, że antybiotyki będą coraz mniej skuteczne w leczeniu. Warto jednak mieć na uwadze, że według WHO ryzyko przeniesienia genów z żywności jest mało prawdopodobne.
Podsumowanie
Ponieważ modyfikacja genetyczna może uczynić rośliny odpornymi na choroby, a nawet szkodniki, proces ten może zwiększyć ilość żywności, którą rolnicy są w stanie wyhodować. Może to obniżyć ceny i przyczynić się do bezpieczeństwa żywnościowego.
Uprawy GMO są stosunkowo nowe, a naukowcy niewiele wiedzą o ich długoterminowych skutkach dla bezpieczeństwa i zdrowia.
Istnieje kilka problemów zdrowotnych związanych z żywnością GMO, ale potrzebne są dalsze badania.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.