Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Jedz jogurty – zmniejszysz ryzyko rozwoju cukrzycy!

Jedz jogurty – zmniejszysz ryzyko rozwoju cukrzycy!
Fermentowane produkty mleczne kryją w sobie wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Prowadzone w ostatnich latach badania pozwalają odkryć coraz to nowe, niekiedy zaskakujące wręcz walory. Przykładowo, opublikowane niedawno dane wskazują, iż regularna konsumpcja jogurtów może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie gospodarki insulinowo-glukozowej, zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy.

Jogurt, czyli co?

Zanim przejdę do omawiania walorów jogurtu chciałbym poświęcić trochę uwagi temu co kryje się pod tą nazwą. Otóż jogurtem nazywamy produkt otrzymany z mleka poddanego procesowi fermentacji trwającej około 4 – 8 godzin w temperaturze 42–45 °C i zachodzącej z udziałem termofilnych bakterii Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp. Charakteryzuje się on stosunkowo gęstą konsystencją, barwą białą lub kremową i kwaskowatym smakiem. Zgodnie z obowiązującymi przepisami jogurt musi zawierać żywe kultury bakterii w ilości nie mniejszej niż 10 mln komórek/1ml. I to właściwie byłoby wszystko co należy wiedzieć o jogurcie, gdyby nie fakt, iż okazuje się, że produkt ten posiada szereg prozdrowotnych walorów.

Co siedzi w jogurcie?

Jogurty okazują się być całkiem przyzwoitym źródłem wielu składników mogących wpływać na nasze zdrowie. Oprócz pewnych ilości wysokojakościowego białka dostarczają także witamin z grupy B i wapnia, a także średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz bioaktywnych peptydów będących produktami aktywności bakterii kwasu mlekowego. Wszystko to sprawia, że korzyści z regularnej konsumpcji jogurtu okazują się być niezwykle szerokie, obejmując wpływ na wiele parametrów będących markerami ogólnie pojętego zdrowia metabolicznego.

Ciekawe badania

Dość interesujących danych na temat właściwości jogurtu dostarczają wyniki analizy przeprowadzonej przez ekspertów z Harvardu na podstawie wyników trzech prospektywnych badań kohortowych dotyczących historii chorób i trybu życia dużej grupy lekarzy i pielęgniarek. Projekt o nazwie Health Professionals' Follow-up Study (HFPS) objął łącznie ponad 51 tysięcy mężczyzn (lekarzy różnych specjalizacji) w wieku od 40 do 75 lat. Badanie noszące nazwę Nurses' Health Study (NHS) w pierwszej edycji oceniało losy ponad 121 tysięcy pielęgniarek w wieku od 30 do 55 lat, a podczas drugiej – niemal 117 pielęgniarek w wieku od 25 do 42 lat. We wszystkich projektach wzięło więc udział niemal 300 tysięcy uczestników!

Autorzy analizy zwrócili uwagę na korelację pomiędzy spożywaniem produktów mlecznych i częstotliwością występowania cukrzycy typu drugiego. W toku pracy eksperci wzięli możliwość zafałszowania wyników przez szereg czynników zakłócających takich jak:

  • wiek,
  • wskaźnik masy ciała (BMI),
  • całkowity pobór energii,
  • palenie papierosów,
  • aktywność fizyczna,
  • spożycie alkoholu,
  • menopauza,
  • stosowanie leków hormonalnych,
  • cukrzyca w najbliższej rodzinie,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • spożycie tłuszczów trans,
  • ładunek glikemiczny potraw,
  • spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa,
  • spożycie orzechów,
  • konsumpcja napojów słodzonych,
  • spożycie kawy,
  • spożycie innych rodzajów produktów mlecznych niż jogurt.

Wyniki okazały się niezwykle interesujące. Autorzy doszli bowiem do wniosku, iż regularna konsumpcja jogurtu pozwala wyraźnie obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzyce typu drugiego. Co ciekawe, zdaniem specjalistów z Harvardu każda porcja jogurtu (244g) dziennie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wspomnianej przypadłości o 18%!

Komentarz do badania

Przytoczone tutaj dane, choć niezwykle ciekawe, oparte są na badaniach obserwacyjnych a nie interwencyjnych. Nie ma więc stuprocentowej pewności, że sugerowana zależność pomiędzy konsumpcją jogurtu a rozwojem cukrzycy faktycznie występuje, choć zdaniem autorów wiele wskazuje na jej istnienie. W celu weryfikacji tych założeń konieczne są jednak dalsze badania. Warto też mieć na uwadze, że sprzymierzeńcem zdrowia metabolicznego może być co najwyżej jogurt naturalny, a nie jego przesłodzone imitacje, czyli jogurty owocowe. Te z pewnością nie przysłużą się zmniejszeniu ryzyka rozwoju cukrzycy, a wręcz mogą potencjalnie zwiększać szansę rozwoju tej choroby, jak i innych przypadłości takich chociażby jak otyłość.

 

W artykule mówimy o: Zdrowie