Kakao chronić może przed rozwojem cukrzycy. To nie żart, a wnioski autorów badania opublikowanego niedawno w prestiżowym periodyku naukowym European Journal of Nutrition. Warto zastanowić się jaki mechanizm stoi za tą intrygującą zależnością.
Nieocenione polifenole
Polifenole to związki występujące naturalnie w produktach pochodzenia roślinnego, gdzie pełnią ważne funkcje biologiczne. Badania naukowe wskazują, że wywierają one pozytywny wpływ również na ludzki organizm. Znaczna część związków fenolowych wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i może oddziaływać na przebieg wielu procesów metabolicznych. Neutralizują one reaktywne formy tlenu i azotu, a także wiążą kationy metali, mogące inicjować procesy wolnorodnikowe. Dodatkowo wiązki te mogą wpływać na przebieg procesów wzrostowych / podziału komórek oraz oddziaływać na aktywność wybranych hormonów bądź też imitować ich działanie. Dostępna literatura wskazuje, że niektóre polifenole zmniejszają ryzyko rozwoju chorób, miażdżycy, nadciśnienie, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, a także… cukrzycy!
Kakao – źródło polifenoli
Stosunkowo wiele mówi i pisze się o tym, że znakomitym źródłem związków fenolowych o właściwościach prozdrowotnych są: napar z zielonej herbaty oraz czerwone wino i świeże owoce i warzywa. Ostatnio zwraca się także uwagę, na korzystne właściwości polifenoli obecnych w kawie. Tymczasem okazuje się, iż duża koncentracja tych substancji występuje również w ziarnach kakaowca oraz w produktach spożywczych z nich otrzymanych. To właśnie związki fenolowe odpowiadają za przeciwcukrzycowe właściwości kakao, które chronić mogą przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, usprawniając wrażliwość insulinową oraz prawdopodobnie – uwaga – naśladując działanie insuliny (podobne właściwości wykazuję substancje zawarte w czarnej herbacie).
Interesujące badanie
Badania przeprowadzone przez zespól naukowców pod kierownictwem profesora Lamberta z Pennsylvania State University, wskazują, iż efekty wywoływane przez regularną konsumpcję czekolady mogą być wręcz spektakularne, obejmują bowiem redukcję stanu zapalnego, zmniejszenie poziomy triglicerydów we krwi, a także obniżenie poziomu insuliny o 27%! Badania zostały przeprowadzone na zwierzętach, autorzy wierzą jednak, że zaobserwowane efekty mogą mieć miejsce również w przypadku ludzi (i zachęcają do konsumpcji wytrawnego kakao i niektórych jego przetworów takich jak gorzka czekolada). Warto dodać, że wyniki pensylwańskich naukowców nie są odosobnione, istnieją także inne dane wskazujące, na prozdrowotne właściwości kakao.
Wnioski
Wiele wskazuje na to, że włączenie do diety kakao w wersji wytrawnej bądź też gorzkiej czekolady może nieść za sobą pozytywne konsekwencje zdrowotne, takie jak zmniejszeni ryzyka cukrzycy. Warto jednak zachować ostrożność względem innych (niż wymienione powyżej) produktów zawierających kakao zwłaszcza czekolady mlecznej, batoników, ciast i ciastek, gdyż ze względu na wysoką zawartość cukrów dodanych, ich konsumpcja nie tylko że nie ustrzeże nas przed żadną chorobą, to może wręcz przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia i sylwetki.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.