Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Kawę pijesz? Dłużej żyjesz!

Kawę pijesz? Dłużej żyjesz!
Jeszcze kilkanaście lat temu odsądzana była od czci i wiary przez lekarzy, dietetyków i propagatorów zdrowego trybu życia, dziś coraz więcej pisze się na temat pozytywnych jej właściwości. Kawa, bo o niej tutaj mowa, doceniona jest już nie tylko ze względu na walory smakowe czy działanie pobudzające, ale również z uwagi na szeroki potencjał prozdrowotny. Opublikowane w ostatnich latach wyniki badań są dość jednoznaczne: regularna konsumpcja kawy może chronić przed rozwojem niektórych chorób a także… wydłużać życie!

Oczywiście mam świadomość, że w wielości rozmaitych opinii na temat konsekwencji zdrowotnych związanych z piciem kawy trudno się odnaleźć. Informacyjny szum oraz brak poparcia w danych źródłowych sprawiają, iż znaczna część teorii powielanych na co dzień wydaje się mało wiarygodna. Dlatego warto skoncentrować się na wynikach badań i literaturze naukowej.  Kawa i konsekwencje jej picia od lat stanowią przedmiot intensywnych analiz. Jakie wnioski z nich płyną?

W prospektywnym badaniu kohortowym obejmującym łącznie 402.260 osób w wieku 50 – 71 lat zaobserwowano, że regularna konsumpcja kawy może być w sposób istotny skorelowana z niższym wskaźnikiem śmiertelności z jakichkolwiek przyczyn. Zauważono także zmniejszone ryzyko zgonu spowodowanego poważnymi chorobami serca, dysfunkcjami układu oddechowego, cukrzycą i udarami mózgu, a także nieszczęśliwymi wypadkami.

Niepokojąca jedynie okazała dodania zależność pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem zgonu z powodów nowotworów złośliwych u mężczyzn, zwłaszcza że autorzy projektu wykluczyli czynniki zakłócające takie jak choćby palenie papierosów, konsumpcja alkoholu czy przebyte nowotwory u uczestników i ich krewnych. I ten wynik jednak nie zakłócił zaobserwowanej tendencji: kawosze żyli dłużej niż ich niepijące kawy koleżanki i koledzy z grupy kontrolnej.

Również publikacje wcześniejsze z badań prowadzonych w ostatnich dwóch dekadach wskazują, że regularna konsumpcja kawy może być potencjalnie skorelowana z niższą zapadalnością na choroby takie jak cukrzyca czy niektóre choroby sercowo-naczyniowe, a także ze zmniejszonym ryzykiem śmierci. Co istotne jednak nie udało się zaobserwować zależności pomiędzy częstotliwością picia kawy i kawową abstynencją, a występowaniem chorób nowotworowych.

Prawdopodobnie za prozdrowotne walory kawy odpowiadają zawarte w niej polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Póki co nie udało się wyodrębnić jednego, czy też konkretnej grupy składników kawy o wyjątkowych właściwościach biologicznych, zaobserwowano jednak szereg pozytywnych następstw związanych z konsumpcją kawowych polifenoli, m.in. zmniejszenie podatności lipoprotein o dużej gęstości na utlenianie, hamowanie wchłaniania związków szkodliwych (m.in. malonodialdehydu) , usprawnienie pracy niektórych hormonów (insuliny) i enzymów.

Wnioski

Po wielu latach ostracyzmu czy wręcz banicji kawa zaczyna być postrzegana jako napój o walorach prozdrowotnych. Regularna konsumpcja kawy prawdopodobnie zmniejsza ryzyko groźnych chorób i przyczynia się do wydłużenia życia.

Źródła: • Freedman ND, et al. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. N Engl J Med. 2012 May 17;366(20):1891-904. • Yukawa GS, et al. Effects of coffee consumption on oxidative susceptibility of low-density lipoproteins and serum lipid levels in humans. Biochemistry (Mosc). 2004 Jan;69(1):70-4.

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie