Czy kawa jest dla każdego?
Zdecydowanie nie jest to napój polecany każdemu! Osoby z problemami żołądkowo- jelitowymi powinny unikać spożycia kawy, gdyż wypita na czczo bardzo podrażnia błonę śluzową żołądka i może powodować problemy gastryczne. Również osoby znerwicowane czy cierpiące na syndrom niespokojnych nóg powinny ograniczać jej spożycie. Kofeina zawarta w kawie może powodować kołatanie serca, niepokój oraz problemy z zaśnięciem.
Wsparcie zawodników sportowych
Kofeina wpływa na układ nerwowy, ma działanie psychoaktywne i zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników, takich jak dopamina, adrenalina i serotonina. Nasila również działanie glikogenolizy i lipolizy. Przyspiesza metabolizm, minimalizuje zmęczenie i znacznie poprawia koncentrację. Dzięki tym właściwościom może być pomocna w diecie osób uprawiającym wymagające sporty.
Kofeina może wspomagać zawodników w dyscyplinach sportowych o wysokiej intensywności, np. pływanie, o dużej wytrzymałości, jak w biegach długodystansowych, oraz sportach siłowo-szybkościowych, takich jak piłka nożna. Dawki kofeiny zalecane są indywidualnie, jednak wiele badań potwierdza, że poprawa wydajności i koncentracji następuje po dawce 3 mg/kg masy ciała. Aby nie wystąpiło przedawkowanie, zmiana pracy serca czy poziomu mleczanów nie należy przekraczać górnej granicy dawki, czyli 6 mg/kg masy ciała. Przedawkowanie kofeiny jest niebezpieczne i objawia się nerwowością, obniżeniem koncentracji, zaburzeniami snu oraz zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi. Duże dawki kofeiny przyspieszają również pracę serca, powodują wymioty i osłabienie.
Kawa a ryzyko przedwczesnego zgonu
Najnowsze badania wskazują, że kawa może stanowić ważny element zdrowej diety. Na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego przedstawiono badania, które potwierdzają dobroczynne działanie kawy na układ krwionośny i wiążą jej spożycie z niskim ryzykiem przedwczesnego zgonu. Wcześniejsze doniesienia ze świata nauki również sugerowały, że kawa może poprawiać stan zdrowia, zapobiegać cukrzycy, chorobie Parkinsona, Alzheimera czy nawet działać przeciwnowotworowo.
Badania obejmowały obserwację 19 896 uczestników przez prawie dziesięć lat. Celem była analiza związku konsumpcji kawy z ryzykiem przedwczesnej śmiertelności. Wyniki badań są zaskakujące. Naukowcy stwierdzili, że osoby, które spożywały co najmniej 4 filiżanki kawy dziennie miały 64% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu, niż uczestnicy badań, którzy nie zażywali kofeiny. Naukowcy analizowali również inne czynniki, takie jak płeć, wiek oraz dieta. Zauważyli korelację pomiędzy spożyciem kawy oraz wiekiem. Konsumpcja kawy powyżej 45 roku życia może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci i być zdrowym elementem zbilansowanej diety.