Mleko krowie bez wątpienia należy do jednych z najbardziej kontrowersyjnych pokarmów. Z jednej strony jeszcze do niedawna w dużej kampanii społecznej głoszono hasła zachęcające do picia mleka, z drugiej strony coraz częściej spotkać można się z porównaniami mleka do białej trucizny. Jak jest więc naprawdę?
Kontrowersje wokół mleka
Mleka nie spożywali nasi dawni przodkowie
To argument stosunkowo często przytaczany przez entuzjastów diety paleo. Mleko stało się elementem diety stosunkowo niedawno, bo około 5-10 tysięcy lat temu. Wcześniej mleko nie było znane i rozpowszechnione.
Sam fakt jednak, że przed 10 tysiącami lat ludzie nie spożywali mleka nie oznacza, że jest ono szkodliwe i przyczynia się do rozwoju wszelakich chorób.
We współczesnym sposobie odżywiania zmieniło się dużo więcej, niż to, że spożywamy mleko. To właśnie współczesny sposób odżywiania bazujący na produktach mocno przetworzonych przyczynia się do rozwoju wielu chorób.
Mleko zaśluzowuje organizm
Mleko podobno przyczynia się do nadmiernej produkcji śluzu, co nieść ma za sobą szereg niepożądanych skutków zdrowotnych. Przeciwnicy produktów mlecznych przekonują, iż spożywanie mleka przyczynia się do powstawania flegmy. Powstający śluz ma podrażniać jelita i drogi oddechowe przyczyniając się do kaszlu, kataru, a nawet astmy.
W rzeczywistości brakuje jednak dowodów naukowych potwierdzających tą zależność. Co więcej, część badań wskazuje na związek między wiarą w to, że mleko zaśluzowuje organizm, a rzeczywistym odczuwaniem objawów po spożyciu produktów mlecznych.
Prawdą jest jednak to, iż istnieją osoby uczulone na mleko, u których mogą pojawiać się objawy podobne do astmy.
Mleko przyczynia się do rozwoju cukrzycy młodzieńczej
Hipotezy sugerujące wpływ mleka na rozwój młodzieńczej cukrzycy nie zostały potwierdzone badaniami naukowymi.
Mleko przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych
Prawdą jest, że w dzisiejszych czasach obserwuje się wysoką zachorowalność na choroby autoagresywne. Wiąże się to jednak z wieloma czynnikami współczesnego stylu życia. Nie oznacza to, że wszystkim chorobom winne jest mleko.
Białka mleka trawione są w bardzo ograniczony sposób przez człowieka
Głównym białkiem mleka jest kazeina. Kazeina miceralna stosowana jest z powodzeniem w suplementacji sportowców. Przyczynia się ona do wzrostu aminokwasów całkowitych, aminokwasów niezbędnych i BCAA we krwi na wiele godzin.
Mleko uzależnia
Uzależniające działanie mleka wynikać ma z obecnych w nim kazomorfin. W badaniach naukowych nie potwierdzono uzależniającego wpływu produktów mlecznych na człowieka.
Podsumowując: nie ma dowodów naukowych na to, by spożywanie mleka przyczyniało się do rozwoju poważnych chorób. Negatywne konsekwencje spożywania produktów mlecznych dotykają przede wszystkim osób mających alergię lub nietolerancję na białko lub cukier mleczny (laktozę).