Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jakie pokarmy wpływają negatywnie na nasz mózg?

Jakie pokarmy wpływają negatywnie na nasz mózg?
Odpowiednie odżywianie może nam zapewnić lepszą pamięć, nastrój, a jest to ważne szczególnie wtedy, kiedy się starzejemy lub prowadzimy bardzo intensywny tryb życia. Z pewnością wiesz, że niektóre pokarmy wspierają funkcje mózgu, a inne mogą je upośledzać. W tym artykule przyjrzymy się tym produktom, których powinniśmy unikać.

Produkty bogate w tłuszcze trans

Należą do nich fast foody, słone przekąski i wiele paczkowanych, przetworzonych produktów. Słyną z negatywnego wpływu na serce i naczynia krwionośne, ale warto też pamiętać, że sieją spustoszenie w funkcjonowaniu mózgu.

Alkohol

Alkohol może utrudniać pracę mózgu i powodować uczucie dezorientacji lub przygnębienia. Jeden kieliszek wina lub jedno piwo prawdopodobnie nie zrobią Ci krzywdy, ale im większa ilość alkoholu, tym trudniej jest przetwarzać nowe informacje i je zapamiętywać.

Napoje słodzone

Jeśli chcesz zachować sprawność mózgu w miarę starzenia się, unikaj słodzonych napojów. Picie dużej ilości napojów gazowanych, słodzonych soków i innych tego typu produktów (także słodzone jogurty pitne) może powodować problemy z pamięcią.

Napoje dietetyczne

Co ciekawe, także te dietetyczne napoje mogą wpływać negatywnie na nasz mózg. Zamiast cukru mają różnego rodzaju słodziki (a nie wszystkie są zdrowe). Oczywiście, jeśli wypijemy je raz na jakiś czas, to nic się nie stanie, ale jeżeli towarzyszą Ci każdego dnia, w dużych ilościach jako rekompensata słodkich napojów, wówczas wzrasta ryzyko udaru oraz demencji. Wybierając napoje ze słodzikiem, szukaj takich, które zawierają stewię, ksylitol, erytrol. 

Fast food

Wymienione już wcześniej jedzenie typu fast food jest bardzo przetworzone. Nie dość, że kaloryczne, to jeszcze może siać spustoszenie w naszym organizmie, w tym także w naszym mózgu. Powoduje stany zapalne, które mogą uszkadzać naczynia krwionośne zaopatrujące mózg w krew, a co za tym idzie w składniki odżywcze.

Pączki i wyroby cukiernicze

Pączki to połączenie cukru i tłuszczów trans. Czyli mieszanka wybuchowa dla Twojego mózgu, która może powodować problemy z pamięcią, koncentracją, a także sprzyjać rozwojowi depresji.

Rafinowane węglowodany

Produkty takie jak białe pieczywo, kiedy są głównym źródłem węglowodanów i goszczą w Twoim menu kilka razy dziennie, mogą się przyczynić do tzw. mgły mózgowej. Problemy z koncentracją, to tylko wierzchołek góry lodowej. Rafinowane węglowodany mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, szczególnie u osób, które są do niej genetycznie predysponowane. Także w miejsce białego pieczywa, czy białego ryżu częściej wybieraj pełnoziarniste pieczywo, ryż brązowy i pełnoziarnisty makaron.

Nasycone tłuszcze

Nasycone tłuszcze są szkodliwe zarówno dla serca, jak i dla mózgu. Prowadzą do powstawania stanów zapalnych, które zaburzają procesy zapamiętywania i uczenia się. Z czasem mogą się przyczynić do udarów i chorób takich jak choroba Alzheimera.

Produkty, które są źródłem tłuszczy nasyconych to czerwone mięsa, masło, smalec, pełnotłuste sery, jaja, olej kokosowy i inne. Nie są to produkty z kategorii "totalnie złe". Wiele z nich ma inne korzystne właściwości, dlatego nie sugeruje się je całkowicie wyeliminować, a jedynie ograniczyć.

Ryby zanieczyszczone rtęcią

Większość z nas je za mało ryb. Są one zalecane przez wielu dietetyków. To bardzo dobre źródło białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z nich są zanieczyszczone rtęcią, która ma toksyczne działanie dla naszego mózgu. Może prowadzić do problemów z pamięcią i myśleniem, szczególnie u osób starszych. Ryby, o których mowa to głównie tuńczyk i miecznik.

Sosy butelkowe marynaty

Kupując taki wynalazek, czytaj uważnie etykiety. Wiele z tych produktów zawiera duże ilości syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy. To te same składniki, które znajdują się w napojach gazowanych. Spożywanie ich wiąże się z problemami zdrowotnymi, w tym pogorszeniem umiejętności zapamiętywania i spadkiem wydajności mózgu. Zamiast kupować gotowe sosy, lepiej je zrobić samemu.

Podsumowanie

Jest wiele produktów, które mogą mieć negatywny wpływ na nasz mózg. Większość z nich prowadzi do problemów związanych z podstawowymi funkcjami tego organu, czyli spadkiem umiejętności zapamiętywania, rozumowania, analizowania informacji, a także uczenia się.

Wiele z tych produktów z powodzeniem można zastąpić innymi, zdrowszymi. Wiedząc już czego unikać, zaplanuj swoje posiłki mądrze i zadbaj o zdrowie swojego mózgu.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.