Skąd biorą się problemy z masą i składem ciała wśród najmłodszych?
Abstrahując od poważnych problemów zdrowotnych, zasadniczą przyczyną występowania nadmiernych ilości tkanki tłuszczowej pośród najmłodszych są niewłaściwe nawyki żywieniowe. Menu, nawet najmłodszych dzieci, obfituje w rafinowane cukry, nasycone tłuszcze i tłuszcze trans, spore ilości soli, a ubogie jest w warzywa, owoce i inne wartościowe źródła makroskładników, witamin czy składników mineralnych. Jadłospis typowego dziecka obfituje w słodycze, słodkie napoje, słodkie produkty śniadaniowe – dzieci uwielbiają również chipsy, frytki i pizzę. Kształtując swoje nawyki naśladują najbliższe otoczenie – rodziców, dziadków oraz rówieśników. Warto również podkreślić, iż najmłodsi są niezwykle podatni na działanie przekazów marketingowych – reklama niskojakościowych produktów żywnościowych z ulubionym bajkowym bohaterem mocno przemawia do wyobraźni i sprawia, iż chęć posiadania jest wręcz niemożliwa do odparcia. Z drugiej strony, mamy do czynienia z niską świadomością dotyczącą właściwego odżywiania pośród rodziców, którzy często po prostu nie zdają sobie sprawy z tego, jak w praktyce wyglądać powinno zdrowe menu, oparte nieprzetworzonej żywności. Stąd często na talerzu dziecka (i rodziców również) pojawiają się produkty, które wbrew powszechnym przekazom marketingowym wcale wartościowe nie są – np. słodzony nabiał czy produkty śniadaniowe. Myślenie, że „dziecko z wiekiem się wyciągnie” bywa mocno zgubne.
Czasem dzieci faktycznie wyrastają z dodatkowych kilogramów, a czasem nie – bardzo często zostają jednak obciążone zwiększonym ryzykiem występowania wielu chorób, mają także niezdrowy stosunek do jedzenia, co może doprowadzać do występowania poważnych zaburzeń odżywiania. Nie bez znaczenia dla kondycji zdrowotnej maluchów i dzieci starszych pozostaje brak lub niska aktywność fizyczna. Obserwacje naukowców pokazują również, iż problemy z masą i składem ciała częściej dotyczą najmłodszych pochodzących z rodzin o niższym statusie ekonomicznym.