Rooibos to popularny rodzaj napoju, sama roślina (czerwonokrzew afrykański) nie ma nic wspólnego z herbatą. Naukowcy sprawdzali jak różne rodzaje rooibos wpłyną na stres oksydacyjny.
40 szczurów otrzymywało:
fermentowany rooibos,
niefermentowany rooibos,
suplement zawierający czerwonokrzew afrykański,
wodę,
przez 10 tygodni.
Przez ostatnie 2 tygodnie dootrzewnowo podawano 30 µmol t-BHP / 100 g masy ciała. Suplement dostarczał 169 mg dziennie polifenoli, niefermentowany rooibos 93.4 mg dziennie, a fermentowany 73.1 mg dziennie.
Wyniki:
Suplement oraz niefermentowany rooibos pozwoliły odwrócić negatywny wpływ t-BHP i zwiększyć potencjał antyoksydacyjny wątroby, nie mając wpływu na peroksydację lipidów.
Rooibos nie miał wpływu na wątrobowe enzymy antyoksdacyjne, poza fermentowanym rooibos, który miał wpływ na aktywność dysmutazy ponadtlenkowej.
Wnioski:
Czerwonokrzew afrykański jest przydatny jako antyoksydant i ma działanie ochronne.
Źródła:B. D. Canda, O. O. Oguntibeju, and J. L. Marnewick “Effects of Consumption of Rooibos (Aspalathus linearis) and a Rooibos-Derived Commercial Supplement on Hepatic Tissue Injury by tert-Butyl Hydroperoxide in Wistar Rats” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967803/
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.