Sposób odżywiania a kondycja mózgu
O tym, że sposób odżywiania wpływa na zdolności umysłowe wiadomo już od dawna. Precyzyjne mechanizmy leżące u podłoża tych zależności ciągle jednak są badane. Podobnie też kwestią otwartą jest, jakie pokarmy sprzyjają poprawie funkcji poznawczych, a jakie wykazują odmienne działanie. Dzięki rozwojowi badań naukowych wiadomo jednak już dziś, że niektóre składniki żywności, zwłaszcza gdy spożywane są w dużych ilościach, w sposób ewidentnie niekorzystny wpływają na kondycję mózgu.
Gorzka prawda na temat słodyczy
Zazwyczaj zagrożenia związane z wysokim spożyciem słodyczy i słodzonych napojów postrzegane są przez pryzmat konsekwencji sylwetkowych. Faktem powszechnie znanym jest, że takie upodobania kulinarne skutkują konsekwentnym przyrostem tkanki tłuszczowej. Podobnie też nie od dziś wiadomo, że kolejnymi następstwami mogą być choroby układu krążenia i cukrzyca. Rzadko kiedy jednak zwraca się uwagę na niekorzystny wpływ przesłodzonych produktów żywnościowych na funkcjonowanie mózgu. Mało tego, zazwyczaj słodycze i słodkie napoje ze względu na zawartą nich glukozę traktowane są jako pokarmy korzystnie wpływające na kondycję umysłową. Niestety jednak, prawda wygląda inaczej.
Badania naukowe wskazują, że wysokie spożycie syropu sacharozy i glukozowo-fruktozowego w szybkim tempie odbić się może na parametrach takich jak pamięć, koncentracja, zdolność uczenia się. Ciekawe światło na to zagadnienie rzucają niedawno opublikowane w "The Journal of Physiology" badania wskazujące na istnienie zależności pomiędzy spożywaniem pokarmów i napojów bogatych w cukry dodane a upośledzeniem funkcji poznawczych. Zdaniem autorów u podłoża tej zależności leży zahamowanie produkcji ważnej substancji zwanej neurotropowym czynnikiem pochodzenia mózgowego (BDNF, z ang.: Brain Derived Neurotrophic Factor). Jest to czynnik wzrostowy warunkujący zachowanie wysokiej żywotności komórek nerwowych.
W badaniach naukowych zaobserwowano, iż inny popularny składnik słodyczy, czyli izomery trans również negatywnie wpływa na kondycję umysłową sprzyjając nasileniu procesów neurodegeneracyjnych. Co więcej wysokie spożycie tych kwasów tłuszczowych nasila także skłonność do niekontrolowanych napadów gniewu i sprzyja depresji. Mówiąc wprost, izomery trans sprawiają, ze nie tylko nauka przychodzi nam trudniej, ale również powodują iż stajemy się mniej racjonalni, a bardziej – nerwowi, zdołowani i impulsywni.