Czy smażenie na smalcu jest zdrowe?
Smalec to po prostu tłuszcz wieprzowy pozyskiwany ze słoniny, czyli podskórnej tkanki tłuszczowej świni....
Owoce a odchudzanie
Powszechnie wiadomo, że owoce zawierają witaminy i składniki mineralne oraz związki fenolowe i błonnik,...
Czy diety wysokobiałkowe mogą uszkodzić nerki?
Dość popularnym jest przekonanie, zgodnie z którym wysokie spożycie produktów zawierających białko niekorzystnie...
Obżartuchy żyją krócej
Choć czasu zatrzymać się nie da, to jednak realnym wydaje się, że poprzez odpowiedni tryb życia sprawić...
Odwieczne pragnienie długowieczności
W ogólnym ujęciu starzenie to po prostu zużywanie się organizmu. Na poziomie komórkowym starzenie się...
Zielona herbata – co za dużo, to niezdrowo
Zielona herbata kojarzona jest bezsprzecznie z prozdrowotnym wpływem na nasz organizm. Faktycznie, filiżanka...
Lekarz zapisał Ci antybiotyk? Przeczytaj koniecznie
Po zakończeniu kuracji antybiotykowej kluczowe jest przede wszystkim odbudowanie mikroflory jelitowej,...
Polifenole roślinne
Polifenole występują naturalnie w produktach pochodzenia roślinnego, gdzie pełnią bardzo ważne funkcje....
Które tłuszcze są zdrowe, a które nie?
Tłuszcz pokarmowy od lat pięćdziesiątych minionego wieku cieszy się raczej złą niż dobrą sławą. Zwłaszcza...
Przegląd informacji na temat antyoksydantów. Część III: beta karoten i witamina A
Witamina A (retinol), podobnie jak witamina E, należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Jej...
Czy kawa jest zdrowa?
Kawa przez długi okres czasu cieszyła się złą sławą, obwiniano ją za nadciśnienie, udary, zawały, chorobę...
Uwaga na alkohol przy dietach niskowęglowodanowych
Kilka dni temu jeden z moich klientów, któremu niedawno zmodyfikowałem dietę obniżając wyraźnie spożycie...
Pułapka omega 3
O dobroczynnym wpływie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 można byłoby napisać...
Suplementacja w profilaktyce nadciśnienia
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. W przypadku...