Koenzym Q10, witamina C i alfa tokoferol w leczeniu astmy
Astma oskrzelowa jest przewlekłą chorobą układu oddechowego o podłożu zapalnym. Jej głównym objawem są...
Trawienie bez fajerwerków – jak poradzić sobie z wzdęciami?
W poprzedniej części artykułu omówiłem pokrótce przyczyny uciążliwej dla wielu osób przypadłości, jaką...
Dlaczego warto jeść śniadanie?
W jednym z poprzednich artykułów zatytułowanym “Czy muszę jeść śniadanie?”, zwróciłem uwagę na mit śniadania...
Nie lubisz warzyw? Zjedz zupę!
Zupa przez wiele osób traktowana jest jako mało wartościowy posiłek, na przygotowanie którego „szkoda...
Przegląd informacji na temat antyoksydantów. Część II: witamina E
Witamina E należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach i podobnie jak wspomniana w pierwszej części...
Chcesz mieć sześciopak? O tym musisz pamiętać!
Najważniejsze są: dieta, trening, regeneracja, a przede wszystkim czas… bla, bla, bla… Dziś czas jest...
Nie jedz i rób formę – czym jest Intermittent Fasting?
Reżim żywieniowy polegający na spożywaniu 6 regularnych posiłków ciągu dnia, o podobnej kaloryczności...
Cholesterol, stres oksydacyjny i miażdżyca
Miażdżyca to proces chorobowy prowadzący do zwężenia światłą naczyń krwionośnych i ograniczenia ich drożności....
Melatonina jako przeciwutleniacz
Melatonina to specyficzny neurohormon syntetyzowany w naszym organizmie o wielokierunkowym działaniu....
Rola diety w profilaktyce kontuzji sportowych
Można zaryzykować stwierdzenie, iż znaczna część sportowców ma świadomość tego, że sposób odżywiania...
Suplementacja w profilaktyce kontuzji sportowych
W ostatnich latach zauważyć można intensywny rozwój rynku suplementów diety, zwłaszcza tych przeznaczonych...
Czy arginina daje coś więcej oprócz pompy mięśniowej?
Preparaty wywołujące efekt tzw. „pompy mięśniowej”, objawiającej się doraźnym zwiększeniem obwodów trenowanych...
Przeciwcukrzycowy potencjał gorzkiego melona
W ostatnich czasach pojawia się sporo publikacji naukowych dotyczących potencjału biologicznego naturalnych...
Jedz białe warzywa
Przyjęło się, że najzdrowsze są warzywa o intensywnych kolorach, zielone, żółte czy czerwone. Faktycznie...