Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Tartrazyna – kontrowersyjny dodatek do żywności

Tartrazyna – kontrowersyjny dodatek do żywności
Ze stosowaniem tzw. „dodatków do żywności”, czyli substancji oznaczonych symbolem „E” wiąże się wiele obaw i kontrowersji. W praktyce bardzo często są one nieuzasadnione, niemniej w przypadku niektórych związków chemicznych tego typu istnieją podstawy by zachować daleko posuniętą ostrożność. Znakomitym przykładem jest tutaj tartrazyna. Co warto o niej wiedzieć?

Czym są dodatki do żywności?

Oznaczone symbolem „E” dodatki do żywności (food additives), to substancje, które samodzielnie nie są produktami spożywczymi, których użycie w procesach: produkcji, przetwarzania, pakowania lub transportu pozwala nadać zawierającym je produktom jasno określone i pożądane właściwości. Dodaje się je z założenia tylko wtedy, gdy ich zastosowanie jest technologicznie konieczne i zarazem nie stwarza zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka. Tak przynajmniej nakazują obowiązujące przepisy. W praktyce jednak, z wieloma dodatkami do żywności wiążą się pewne kontrowersje.

Czym jest tartrazyna?

Tartrazyna oznaczana symbolem E102, to cytrynowożółty barwnik azowy używany głownie w przemyśle spożywczym do barwienia produktów żywnościowych. Polska nazwa tej substancji to żółcień spożywcza 5. Występuje w wielu artykułach, zwłaszcza w napojach (również tych alkoholowych), zupach instant, polewach, galaretkach, musztardach, produktach śniadaniowych, słodyczach i innych – np. suplementach i środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla sportowców, takich jak odżywki białkowe.

Kontrowersje związane z tartrazyną

Tartrazyna, pomimo tego iż nie posiada właściwości kancerogennych, aterogennych i neurotoksycznych, jest mocno kontrowersyjną ze zdrowotnego punktu widzenia substancją. Został sklasyfikowana jako czynnik uwalniającym histaminę, stąd też na jej spożycie uważać winni alergicy (zwłaszcza astmatycy) i osoby z nietolerancją histaminy. Żółcień spożywcza 5 może nasilać objawy alergii różnego typu. W przypadku nietolerancji salicylanów tartrazyna także wzmaga nieprzyjemne objawy związane z występowaniem tej przypadłości. Barwnik ten szczególnie niebezpieczny jest w przypadku dzieci. W połączeniu z benzoesanami (oznaczanymi symbolami E210–215) może powodować problemy w nauce, a niektóre źródła informują o ryzyku wystąpienia syndromu ADHD.

Podsumowanie

Tartrazyna jest dodatkiem do żywności, z którego spożywaniem wiąże się wiele kontrowersji i możliwych działań niepożądanych. Warto więc zachować ostrożność względem produktów ją zawierających.

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę