Nie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania może w sposób istotny wpływać na ryzyko występowania chorób przewlekłych takich jak choroby nowotworowe. Żywność jest z jednej strony źródłem składników wzmacniających naturalne siły obronne organizmu, z drugiej natomiast dostarcza związków o działaniu kancerogennym. W niniejszym artykule przedstawię listę składników żywności, których należy się wystrzegać, gdyż niezaprzeczanie zwiększają ryzyko zachorowania na raka.
Mikotoksyny
Chociaż najbardziej obawiamy się zazwyczaj zanieczyszczeń pochodzenia przemysłowego, to istnieje także wiele szkodliwych substancji pochodzenia naturalnego, a ekspozycja na ich działanie może okazać się wyjątkowo niebezpieczna! Mikotoksyny to toksyczne związki wytwarzane przez pleśnie (Aspergillus, Penicillum, Fusarium), o silnych właściwościach kancerogennych. Najgroźniejsze w tym kontekście są aflatoksyny, które wywołują niekontrolowane mutacje. Udowodniono, że narażanie organizmu na ich działanie wybitnie zwiększa ryzyko nowotworów wątroby. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała aflatoksyny za kancerogeny klasy I (szczególnie nebezpieczne). Obecność mikotoksyn najczęściej stwierdza się w przypadku orzeszków ziemnych, kukurydzy, ziaren zbóż przechowywanych w ciepłych i wilgotnych warunkach. Niekiedy także ich źródłem mogą być napoje alkoholowe. Więcej na temat tych związków w artykule:http://potreningu.pl/diety/artykuly/261/mikotoksyny---trucizna-na-twoim-talerzu
Aminy heterocykliczne i WWA
Zastanawiało Cię kiedyś dlaczego mówi się, iż smażenie i grillowanie są niezdrowe? Jeśli tak, to już odpowiadam na to pytanie: podczas tego typu obróbki termicznej powstają związki takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (w skrócie WWA) i aminy heterocykliczne, które wykazują silne właściwości kancerogenne. Substancje te wpływają na ekspresję genów, których produkty regulują podział komórek. W efekcie dochodzi do niekontrolowanego ich namnażania, co związane jest z procesem nowotworzenia. Udowodniono, że powstające podczas obróbki termicznej szkodliwe związki chemiczne zwiększają ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego. Ich źródłem są produkty grillowane, smażone, a także wędzone. Więcej na temat smażenia dowiesz się z lektury poniższego artykułu:http://potreningu.pl/diety/artykuly/62/smazenie-zabija
Azotany i azotyny oraz nitrozoaminy
Źródłem azotanów mogą być zarówno związki pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. W warzywach kumulują się one ze względu na ich obecność w mocno nawożonej glebie. W wyrobach mięsnych ich obecność spowodowana jest stosowaniem saletry w procesie obróbki technologicznej. Azotany po przekształceniu przez bakterie w azotyny wchodzą w reakcje z innymi związkami obecnymi w żywności tworząc nitrozoaminy (lub nitrozoamidy), w przypadku których wykazano właściwości kancerogenne. Na nasze szczęście związki te mogą zostać zneutralizowane przez witaminę C. Ich źródłem są warzywa korzeniowe, a przede wszystkim wędliny peklowane. Więcej informacji na temat konsekwencji wynikających ze spożywania wędlin znajdziesz tutaj:http://potreningu.pl/diety/artykuly/1809/zaskakujace-konsekwencje-jedzenia-wedlin-i-przetworzonego-miesa
Cukry rafinowane
To, że cukry rafinowane szkodzą nie ulega żadnej wątpliwości. Najczęściej jednak nadmierne spożycie sacharozy, fruktozy, skrobi oczyszczonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia. Okazuje się jednak, że dieta obfitująca w te składniki zwiększa także ryzyko raka. Badania naukowe wskazują, że zarówno hiperglikemia, jak i zaburzenia gospodarki insulinowej stanowią czynniki sprzyjające rozwojowi nowotworów. Objadanie się słodyczami, dżemami, słodzonymi produktami śniadaniowymi, wyrobami z białej mąki, daniami typu fast-food, słodzonymi napojami może mieć istotny wpływ na proces kancerogenezy. Zagadnienie to zostało szczerzej opracowane w artykule dostępnym pod poniższym linkiem:http://potreningu.pl/articles/1913/insulina-weglowodany-i-nowotwory
Podsumowanie
Oczywiście niniejszy artykuł nie wyczerpuje listy wszystkich związków kancerogennych zawartych w żywności (zwiększać ryzyko chorób nowotworowych mogą m.in. także kwasy tłuszczowe trans, nadmiar kwasów omega 6, nadmierne spożycie soli oraz oczywiście zanieczyszczenia przemysłowe obecne w żywności), ale zaprezentowana w nim grupa składników to ścisła czołówka. Nie ulega wątpliwości, że unikanie żywności zasobnej w związki o działaniu kancerogennym jest ważnym elementem profilaktyki chorób nowotworowych. Warto więc komponować jadłospis w taki sposób by wolny był od wspomnianych powyżej związków lub przynajmniej - by ekspozycja organizmu na ich działanie ograniczona była do minimum.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.