Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Wartości odżywcze grzybów

Wartości odżywcze grzybów
Grzyby chociaż cenione ze względu na unikalne walory smakowe nie ciszą się opinią specjalnie wartościowych składników diety. W popularnych opracowaniach potkać można się z teoriami mówiącymi, iż ich wartości odżywcze są skrajnie niskie, a ich spożywanie nie niesie za sobą żadnych istotnych korzyści. W rzeczywistości jest jednak trochę inaczej, niektóre gatunki grzybów jadalnych dostarczają cennych dla naszego zdrowia i niekiedy deficytowych składników pokarmowych. Co dokładnie się w nich kryje?

Wartość energetyczna

Grzyby nalezą bez wątpienia do pokarmów niskokalorycznych, co sprawia, że stanowić mogą interesujący dodatek do niskokalorycznych diet odchudzających. Zjedzenie stugramowej porcji grzybów jadalnych dostarcza zaledwie 15 – 30kcal, czyli bardzo niewiele. Związane jest to głównie z wysoką zawartością wody w grzybach, która stanowić może nawet 90% całkowitej ich masy oraz niską zawartością tłuszczu, który występuje w śladowych ilościach.

Białko

Zawartość białka w grzybach wynosi przeciętnie od 2 do 4g, niby bardzo niewiele, ale biorąc pod uwagę ich kaloryczność łatwo wyliczyć, że z protein pochodzi większość dostarczanej przez grzyby energii. Strawność białka grzybów jest zróżnicowana i zależna od obróbki jakiej zostały poddane, podobnie też jego wartość odżywcza może być różna, pewne jednak jest, że nie dorównuje wartości odżywczej białek zwierzęcych. Interesujące jednak jest, że pewna część aminokwasów w tkankach jadalnych grzybów występuje w formie wolnej (podobnie jak w specjalnych suplementach dla osób aktywnych).

Witaminy

Wbrew obiegowym opiniom grzyby mogą stanowić całkiem przyzwoite źródło niektórych witamin, głównie niacyny (B3), ryboflawiny (B2) i kwasu pantotenowego (B5), a także kwasu foliowego. Wyjątkowym walorem grzybów jest obecność witaminy D, deficytowego składnika naszej codziennej diety, o nieocenionym wręcz wpływie na funkcjonowanie całego organizmu. Szczególnie dobrym jej źródłem są grzyby hodowlane. Niektóre gatunki grzybów zawierają także prowitaminę A (kurki, rydze).

Składniki mineralne

Grzyby są przede wszystkim źródłem potasu, a także manganu, krzemu, niewielkich ilości żelaza, oraz niezwykle cennego, a niestety deficytowego składnika naszej diety – selenu. Odpowiednia podąż tego pierwiastka ważna jest dla zachowania w dobrej kondycji układu odpornościowego, a jego niedobory zwiększać mogą ryzyko powstawania chorób nowotworowych i niektórych - autoimmunologicznych.

Inne składniki

Grzyby są także źródłem wielu innych substancji mogących wpływać w sposób pozytywny na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Wybrane gatunki grzybów dostarczają sporej dawki związków fenolowych o działaniu antyoksydacyjnym, naturalnych „antybiotyków”, a także choliny, inozytolu i betainy.

Podsumowanie

Grzyby stanowić mogą cenny dodatek do zdrowej diety osób aktywnych fizycznie. Są niskokaloryczne, dostarczają pewnej dawki witamin i składników mineralnych oraz innych związków mogących korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu ludzkiego.