O ile o witaminach C, D i K2 ostatnio mówi i pisze się wiele, o tyle np. o ryboflawinie jest cicho, a szkoda, bo substancja ta posiada szereg ciekawych właściwości, które można w sposób funkcjonalny wykorzystać. Co warto wiedzieć o witaminie B2 i w jakich sytuacjach zadbać o dodatkową podaż?
Witamina B2 – czym jest i jak wpływ na organizm?
Witamina B2 (6,7-dimetylo-9-D-rybitoloalloksazyna) zwana też ryboflawiną to rozpuszczalny w wodzie, organiczny związek chemiczny zaliczany do witamin z grupy B. Aktywność biologiczną w naszym organizmie wykazują jej koenzymy takie jak:
- FMN (5-monofosforan ryboflawiny),
- FAD (difosforan ryboflawiny).
Koenzymy witaminy B2 biorą udział w wielu procesach metabolicznych związanych z przemianami węglowodanów, tłuszczów i białek, jak również są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji biochemicznych w tzw. łańcuchu oddechowym. Z punktu widzenia osób aktywnych fizycznie można powiedzieć, że bez witaminy B2 i jej koenzymów nie byłoby możliwe wytwarzanie energii…
Źródła witaminy B2
Ryboflawina jest składnikiem odżywczym występującym zarówno w pokarmach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Do najbardziej obfitych i najpowszechniejszych jej źródeł należą:
- wątróbka,
- mleko i przetwory mleczne,
- jaja,
- mięso,
- ryby,
- owoce morza,
- produkty zbożowe z pełnego ziarna,
- grzyby,
- kiełki zbóż,
- migdały i orzechy
- drożdże.
Zapotrzebowanie na witaminę B2
rekomendowane dzienne spożycie witaminy B2 wynosi 1,2 mg na dobę. Taką dawkę bez problemu można osiągnąć, bazując jedynie na konwencjonalnej żywności. Niektóre źródła sugerują, iż sportowcy i osoby aktywne fizycznie mogą potrzebować więcej ryboflawiny. Warto wiedzieć także, iż witamina ta jest nietrwała — łatwo ulega rozpadowi pod wpływem światła, z drugiej strony jest dość odporna na wysoką temperaturę.
Witamina B2 a migrena
Migreny to dość powszechny i niezwykle uciążliwy problem, który dotyka około 25% kobiet i 9% mężczyzn. Głównym objawem tej przypadłości jest specyficzny ból głowy, najczęściej jednostronny, pulsujący, mogą mu także towarzyszyć nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. W leczeniu migreny najczęściej stosuje się po prostu leki przeciwbólowe. Okazuje się, że to nie jedyna skuteczna metoda mająca wsparcie w literaturze fachowej.
Dane naukowe wskazują, że zwiększona podaż witaminy B2 może być pomocna w profilaktyce i leczeniu migreny. Jest to dość ciekawa zależność potwierdzona w wielu badaniach na ludziach! Co ciekawe, skuteczność tej witaminy przekracza 50%. To, co jest jednak dość kłopotliwe to fakt, iż skuteczne dawki tej witaminy wynoszą około 400 mg na dobę. To naprawdę sporo biorąc pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie ledwie przekracza 1 mg…
Witamina B2 a homocysteina
Homocysteina to związek zaliczany do aminokwasów siarkowych, który co prawda nie bierze udziału w syntezie białek, nie wchodzi też w skład pożywienia, powstaje jednak w ustroju jako metabolit metioniny – jednego z aminokwasów dostarczanych z pokarmem. Prawidłowy poziom homocysteiny we krwi nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie, ale jej nadmiar jest szkodliwy. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, sytuacja taka może przyspieszać powstawanie zmian miażdżycowych. Szacuje się, że problem hiperhomocysteinemii dotyka coraz większej liczby osób.
W profilaktyce hiperhomocysteinemii duże znaczenie ma tryb życia, a przede wszystkim dieta. Już jakiś czas temu odkryto, iż kluczowe w tej materii jest spożycie witamin z grupy B, ale za najbardziej znaczące dla procesu metabolizmu homocysteiny uznano witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Okazuje się jednak, że bardzo ważna jest też ryboflawina. Co istotne homocysteine skutecznie obniżają dawki tej witaminy jedynie nieznacznie przekraczające RDA (w badaniach stosuje się 1,6 mg tego związku, choć w wybranych podawano uczestnikom 10 mg, efekty jednak były podobne). Efekt redukcji homocysteiny jednak notowany jest jedynie u pewnej grupy osób.
Witamina B2 a nadciśnienie
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najczęstszych chorób układu krążenia. Osoby nim dotknięte niekiedy przez wiele lat nie zdają sobie sprawy z istnienia problemu. W przypadku zaniedbania zaburzeń w tej materii i braku odpowiednich działań ukierunkowanych na obniżenie podwyższonego ciśnienia, z biegiem czasu dochodzi do nieodwracalnych zmian w naczyniach krwionośnych i w ważnych narządach, (przede wszystkim w sercu, mózgu i nerkach). Nadciśnienie jest także jednym z ważniejszych czynników przyczyniających się do rozwoju zmian miażdżycowych.
W profilaktyce i wspomaganiu leczenia nadciśnienia pewne znaczenie mają czynniki żywieniowe. Sporo uwagi w tej materii poświęca się spożyciu sodu, a także magnezu i potasu. Niedoceniana jest jednak rola witamin. Do tej pory pokazało się kilka badań, w których zaobserwowano, iż działanie hipotensyjne może mieć witamina C, na co coraz częściej zwraca się uwagę. Pomijany niestety jest fakt, iż obniżać podwyższone ciśnienie może także ryboflawina. W tym wypadku także sprawdzają się już dawki nieprzekraczające 10 mg na dobę, choć podobnie jak w przypadku hiperhomocysteinemii — efekt notowany jest jedynie u pewnej części populacji.
Podsumowanie
Witamina B2 jest związkiem, który można w sposób funkcjonalny wykorzystać m.in. w profilaktyce i leczeniu migrenowych bólów głowy, jak i potencjalnie w obniżaniu podwyższonego ciśnienia i nieprawidłowego poziomu homocysteiny.