Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Zdrowo się odżywiam, a mimo to nie chudnę? Dlaczego?

Zdrowo się odżywiam, a mimo to nie chudnę? Dlaczego?
To jest temat, który nie wymaga specjalnego wprowadzenia. Odżywiasz się zdrowo, na co dzień dokonujesz przemyślanych wyborów żywieniowych, jednak estetyka sylwetki podobnie jak obwód pasa nie ulegają zmianie. To trochę frustrujące, zwłaszcza, że wielkimi krokami zbliża się sezon wakacyjno-plażowy. Co zrobić, aby przełamać stagnację i zacząć pozbywać się zbędnego tłuszczowego balastu.

Co to znaczy, że zdrowo się odżywiasz?

Stereotypowe podejście na temat zdrowego odżywiania, sprowadza się w większości przypadków do zjadania dużej ilości warzyw i owoców, a także bazowania na żywności lansowanej przez media i marketingowców jako „prozdrowotna”. Dużym zainteresowaniem cieszą się produkty niskotłuszczowe, zawierające mąkę z pełnego przemiału, oznaczone jako fit czy light. Do niewątpliwe „modnych” produktów żywnościowych należą te pochodzenia roślinnego, typu quinoa, jagody goji, a także rozmaite nasiona i pestki, oleje roślinne, etc. Za działające prozdrowotnie uważane są wszelkie dobra zakupione w sklepie z ekologiczną żywnością – w tym również ciastka, batoniki, czekoladki. Złą sławą z kolei cieszą się wszelkie tłuste mięsa, śmietana, masło, ziemniaki, słodziki, etc. Ale czy wystarczy w codziennym menu uwzględniać same fit produkty żywnościowe, aby móc stwierdzić, że nasz sposób odżywiania jest zdrowy? Czy to wystarczy, aby zmusić organizm do sięgnięcia rezerw tłuszczowych? Cóż okazuje się, że sprawa jest trochę bardziej skomplikowana.

Które produkty żywnościowe są faktycznie zdrowe?

Podziału na żywność zdrową i niezdrową nie można dokonać jednoznacznie. Owszem zdecydowanie warto zrezygnować z wysoko przetworzonych produktów żywnościowych typu słodycze, fast foody i dania z oczyszczonej mąki. Ważniejsze jest jednak pytanie, czy wszystkie uznawane przez nas produkty są faktycznie tak zdrowe jak nam się wydaje? Otóż w większości wypadków – nie. Przykładowo: parówki, zawierające 80% mięsa – wcale nie są pożądanym składnikiem diety, podobnie nasiona słonecznika, masło z orzeszków ziemnych czy większość produktów śniadaniowych typu granola, musli, słodkie jogurty etc. Zatem, jeżeli wydaje ci się, że zdrowo się odżywiasz, a pomimo to masz problemy ze składem i masą ciała, to warto abyś się w pierwszej kolejności zastanowił czy twoje menu faktycznie opiera się na nieprzetworzonych produktach żywnościowych.

Na co warto zwrócić uwagę?

Podczas komponowania i planowania jadłospisu, jakość uwzględnianej żywności ma podstawowe znaczenie. Nie bez wpływu, o czym wiele osób zapomina, pozostaje także ilość spożywanego jedzenia oraz jego odpowiednie zbilansowanie i urozmaicenie. Jadłospis ukierunkowany na redukcję tkanki tłuszczowej, uwzględniać winien stosowny deficyt kaloryczny, ale jednocześnie zaspokajać wszelkie potrzeby organizmu na składniki odżywcze – białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy. Przypadkowe zestawianie ze sobą „zdrowych” produktów żywnościowych, zawierzanie intuicji, monotonia na talerzu i częste cheat meale to nie jest dobry sposób na poprawę estetyki sylwetki.

O czym często zapominamy?

Zdrowe odżywianie to nie tylko zwracanie uwagi na ilość i jakość konsumowanego pożywienia. To także kontrolowanie jakości spożywanych napojów. I tak soki i napoje owocowe, w tym również te domowej roboty nie są najlepszym wyborem z punktu widzenia zdrowia i estetyki sylwetki . Z pewnością nie powinny stanowić głównego źródła płynów w diecie. Częstym błędem, nie dostrzeganym przez amatorów zdrowego odżywiania, jest słabość choćby do okazjonalnego sięgania po napoje alkoholowe – częste imprezy, spotkania z rodziną czy przyjaciółmi najczęściej odbywają się w towarzystwie słodkich drinków, piwa z sokiem, wina, etc. To także utrudnia pracę na estetyką sylwetki. Warto także pamiętać, iż praca nad estetyką sylwetki jest znacznie łatwiejsza i przyjemniejsza, gdy oprócz zmiany nawyków żywieniowych uwzględnimy także regularny wysiłek fizyczny.

Podsumowanie

Praca nad estetyką sylwetki wymaga uwagi. Wybór nieprzetworzonych technologicznie produktów żywnościowych nie jest zawsze rzeczą łatwą, podobnie jak komponowanie jadłospisu ukierunkowanego na odpowiedni cel. Większość osób, które uważają, że odżywiają się w sposób zdrowy, niestety nie mają racji – ich jadłospisy obfitują w niepożądane pokarmy, będące źródłem rafinowanych cukrów, są monotonne, deficytowe w ważne dla funkcjonowania organizmu składniki, co przekłada się na problemy z masą i składem ciała.