Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Żywność przetworzona jest bardziej kaloryczna niż sugerują etykiety!

Żywność przetworzona jest bardziej kaloryczna niż sugerują etykiety!
Jeśli wydaje Ci się, że wystarczy uważnie studiować etykiety produktów żywnościowych, by kontrolować dzienne spożycie energii, to prawdopodobnie jesteś w dużym błędzie. Okazuje się bowiem, że nie zawsze informacje dotyczące wartości odżywczej podane na opakowaniu są prawdziwe. Przeprowadzone w ostatnim czasie na rynku amerykańskim badania wskazują, że w przypadku produktów technologicznie przetworzonych kaloryczność może być istotnie zaniżona przez producentów żywności.

Jesz więcej niż sądzisz

Tego problemu doświadcza wiele odchudzających się osób: pomimo skrupulatnego zliczania wartości kalorycznej spożytych pokarmów i odnoszeniu ich do ustalonego dziennego zapotrzebowania na energię umniejszonego o odpowiednio głęboki deficyt – nie widać zadowalających efektów w postaci ubytku tkanki tłuszczowej. Być może jednak przyczyną tego stanu rzeczy, nie jest (jak się często przypuszcza) spowolniony metabolizm, a fakt, iż spożywane na co dzień produkty żywnościowe dostarczają więcej energii, niż sugerują etykiety. Przeprowadzone w ostatnich czasach badania wskazują, że skala tego „niedoszacowania” może być duża, zarówno jeśli chodzi o ilość objętych nim produktów żywnościowych jak i wielkość owych „pomyłek”.

Co na to badania?

W roku 2010 grupa naukowców z Tufts University opublikowane w prestiżowym periodyku naukowym — Journal of the American Dietetic Association, wyniki analizy czterdziestu różnych produktów żywnościowych, zakupionych w restauracjach i w supermarketach. Okazało się, że oznaczona wartość energetyczna badanych pokarmów niemal zawsze przewyższała kaloryczność deklarowaną przez producentów i sprzedawców. Przeciętne różnice wynosiły około 8%, jest to jednak średnia wartość, zważyć trzeba na to, że w przypadku wybranych produktów rozbieżności były o wiele wyższe. Powyższe badanie to nie jedyny dowód wskazujący na istnienie opisanego tutaj problemu.

Calorie Detective…

Osoby zainteresowane tym tematem powinny obejrzeć film autorstwa Casey’a Neistat’a: Calorie Detective: The Real Math Behind Food Labels. Materiał ten znakomicie obrazuje, jak daleko posunięte mogą być niedoszacowania kaloryczności niektórych produktów żywnościowych i dań serwowanych w punktach gastronomicznych. Casey Neistat zakupił pięć produktów, które często jada i następnie postanowił przekazać je naukowcom z Uniwersytetu Columbia, prosząc o dokładne oznaczenie ich kaloryczności. Co się okazało? Wartość energetyczna badanych pokarmów była istotnie wyższa niż ta deklarowana. Gdyby Neistat zjadł wszystkie pięć produktów tego samego dnia, to dostarczyłby o 548 kcal więcej, niż sugerują informacje podane przez producentów…

Podsumowanie

Czy problem niedoszacowania wartości energetycznej produktów spożywczych obecny jest również w polskich realiach? Trudno powiedzieć, weryfikujących ten aspekt badań niestety nie ma. Należy jednak liczyć się z tym, że istnienie takiego zjawiska jest możliwe. Przed jego konsekwencjami na szczęście uchronić się można, wybierając produkty nisko przetworzone i przygotowując posiłki samemu.

Źródła: Urban LE, Dallal GE, Robinson LM, Ausman LM, Saltzman E, Roberts SB. The accuracy of stated energy contents of reduced-energy, commercially prepared foods. J Am Diet Assoc. 2010 Jan;110(1):116-23. doi: 10.1016/j.jada.2009.10.003. · http://www.ergo-log.com

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie Odchudzanie