Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Owoce i warzywa poprawiają pamięć i koncentrację

Owoce i warzywa poprawiają pamięć i koncentrację
Od pewnego czasu zauważasz u siebie problemy z pamięcią? Nie możesz skoncentrować się w pracy czy w szkole? A może zauważyłeś, że nauka nie przychodzi Ci już tak łatwo jak kiedyś? Zwróć uwagę na to co pojawia się na Twoim talerzu, a zwłaszcza na spożycie owoców i warzyw. Wiele wskazuje bowiem na to, że zbyt niskie ich spożycie negatywnie wpływa na zdolności poznawcze i przyspiesza proces starzenia się mózgu.

Nowe światło na to zagadnienie rzuca interesująco zaplanowane badanie

Do dość ciekawych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Ulm, którzy zaprosili do wzięcia udziału w badaniu 74 osoby z chorobą Alzheimera oraz  158 osób zdrowych  w wieku 65 – 90 lat. W ramach eksperymentu uczestnicy zostali poddani specjalnemu treningowi neuropsychologicznemu, dzięki któremu badacze określili ich kondycję psychiczną.Następnie autorzy na podstawie specjalnej ankiety zebrali informacje na temat trybu życia i zwyczajów żywieniowych uczestników, po czym określili współczynnik masy ciała (BMI) i poddali ich badaniom krwi mającym na celu określić poziom wybranych witamin.

Wyniki

Okazało się, że osoby z rozwiniętą demencją miały obniżony poziom karotenoidów oraz witaminy C, a ich dieta była najbardziej uboga w warzywa i owoce. W przypadku osób cieszących się lepszą kondycją psychiczną zauważono sytuację odwrotną: poziom beta karotenu i kwasu askorbinowego był wyższy i spożycie owoców i warzyw – większe. Wyniki tego badania nie są rozstrzygające, ale wskazują na dość prawdopodobną zależność pomiędzy dietą, a ryzykiem zmian neurodegeneracyjnych i zaburzeniem funkcji takich jak pamięć czy koncentracja.

Wnioski

Chociaż badanie przeprowadzone zostało z udziałem osób starszych, to warto mieć na uwadze, że proces starzenia się mózgu rozpoczyna się o wiele wcześniej, a zdaniem niektórych naukowców nieraz już u osób stosunkowo młodych zauważyć można nasilony ubytek komórek układu nerwowego oraz spowolnienie procesu neurogenezy (neurogeneza - powstawanie nowych komórek nerwowych). Szacuje się, że pomiędzy 30. a 40. rokiem życia tracimy średnio około 100.000 neuronów w ciągu doby! Jeśli istnieje szansa by proces ten spowolnić poprzez zwiększenie spożycia warzyw i owoców, to chyba warto z niej skorzystać. 

Źródła: • food.ninemsn.com.au

W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie Poprawa kondycji

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę