Kilka ciekawostek na temat cynamonu

Przyprawy takie jak cynamon warto stosować nie tylko ze względu na ich walory kulinarne, ale także silny potencjał prozdrowotny. W przeprowadzonych w ostatnich latach badaniach naukowych odkryto przynajmniej kilka potencjalnych korzyści wynikających z włączenia cynamonu do diety, niektóre z nich powinny zainteresować przede wszystkim osoby aktywne fizycznie, odchudzające się czy chcące rozbudować muskulaturę.

Przeczytaj koniecznie:

Przyprawy - nieodłączny element zdrowej diety

Cynamon a wrażliwość insulinowa

Zaburzenia gospodarki insulinowo-glukozowej będące konsekwencją zbyt niskiej aktywności fizycznej i niewłaściwej diety mogę prowadzić do nadwagi, otyłości, cukrzycy czy miażdżycy. W badaniach naukowych zaobserwowano, że cynamon pozytywnie wpływa na wrażliwość insulinową i pomaga obniżać podwyższony poziom cukru we krwi. Oznacza to, że stosowanie cynamonu może potencjalnie zmniejszać ryzyko problemów z nadmierną masą ciała i stanowić element wspomagający profilaktykę wielu chorób.

Cynamon a praca nad estetyką sylwetki

Jak zostało powyżej wspomniane, cynamon poprzez swój wpływ na gospodarkę insulinowo-glukozową chronić może m.in. przed rozwojem nadwagi i otyłości. Jak łatwo się domyślić, przyprawa ta ma nie tylko działanie profilaktyczne, ale może wspomagać działania wymierzone w pozbycie się nadmiaru kilogramów. Opublikowane niedawno wyniki eksperymentu przeprowadzonego z zastosowaniem podwójnej ślepej próby i randomizacji wykazały, że spożywanie 3g cynamonu dziennie może spowodować wyraźne obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej u diabetyków.

Cynamon a procesy starzenia

Nadmierna aktywność wolnych rodników, podwyższony poziom glukozy we krwi oraz przewlekła inflamacja to czynniki, które wiązane są z przyspieszonym „zużywaniem się” tkanek. Związki zawarte w cynamonie wykazują działanie antyoksydacyjne (neutralizują wolne rodniki), przeciwzapalne, a także hipoglikemizujące (obniżają poziom glukozy we krwi). Wszystko to sprawia, że przyprawa ta stanowić może skuteczne narzędzie pozwalające spowolnić procesy starzenia się organizmu.

Cynamon a choroby neurodegeneracyjne

Wyniki przeprowadzonych w 2011 roku wstępnych badań wskazują, że związki zawarte w cynamonie hamować mogą rozwój choroby Alzheimera. Próby zostały przeprowadzone na myszach, więc wymagają jeszcze szeroko zakrojonej weryfikacji, wnioski autorów jednak są dość optymistyczne. Bioaktywny związek wykazujący potencjał leczniczy nazywa się CEppt.

Cynamon a działanie przeciwdrobnoustrojowe

Zarówno tradycyjne przekazy, jak i najnowsze badania naukowe wskazują, że bioaktywne związki zawarte w cynamonie są zabójcze dla wielu groźnych dla naszego zdrowia patogenów (m.in. Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Salmonella anatum). Dodawanie cynamonu do posiłków z jednej strony przedłużać może ich trwałość i zdatność do spożycia, z drugiej chronić nas może przed zatruciami bakteryjnymi. Niektóre źródła wskazują także, iż cynamon może działać przeciwwirusowo.